Sociologi despre campania la parlamentare: Din nou vom fi trataţi cu zahăr şi cu miere. Medici cunoscuți au fost puși pe liste pentru a convinge indecișii

Sociologi despre campania la parlamentare: Din nou vom fi trataţi cu zahăr şi cu miere. Medici cunoscuți au fost puși pe liste pentru a convinge indecișii
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Sociologii nu cred că vor exista schimbări semnificative în campania pentru parlamentare, față de cele de dinainte de pandemie, dar nici față de cea de la alegerile locale.

Aceștia consideră că principala temă de campanie va fi pandemia, cu toate că nimeni nu are o soluție miraculoasă.

"Nu cred că această campanie se va deosebi cu ceva faţă de cele cu care am fost obişnuiţi. Nu cred că vor fi dezbateri foarte multe pe platformele politice, pe ceea ce se propune cu adevărat. Cred că va fi, mai degrabă, un, din nou, 'votaţi-mă pe mine, că sunt mai puţin rău decât celălalt şi nu îl votaţi pe ăla că e răul suprem', mesaje cu care tot am fost obişnuiţi în ultima perioadă.

ADVERTISING

Nu cred că, în momentul de faţă, cineva are măsurile miraculoase… Din nou vom fi trataţi, ca de fiecare dată, cu zahăr şi cu miere, dar e foarte probabil, ca, după aceea, să ni se servească, aşa, şi puţin pelin. Pentru că, din păcate, veninul pe care l-am introdus în economia şi în societatea românească în ultimii ani, prin măsurile populiste care au fost luate, trebuie să aibă parte şi de un antidot, astfel încât pacientul - ţara aceasta - să nu moară", a declarat Gelu Duminică, pentru Agerpres.

Va fi o bătălie pentru indeciși

Și politologul Cristian Pîrvulescu crede că principalul subiect de campanie va fi criza pandemică, dar susţine că va fi o bătălie pentru indecişi. Din acest motiv, spune el, medici cunoscuți au fost puși pe liste.

"Aşa se şi explică de ce medici, care sunt cunoscuţi ca fiind în prima linie în această confruntare cu virusul, cum este profesorul Rafila sau profesorul Streinu-Cercel, sunt pe listele PSD, tocmai pentru a aduce acest subiect pe ordinea de zi şi pentru a convinge indecişii. Deci va fi o bătălie pentru indecişi, în condiţiile în care ne aşteptăm la o prezenţă redusă la vot, iar aceştia pot face diferenţa.

ADVERTISING

Încercarea PSD este de a se adresa electoratului indecis, electorat urban, în condiţiile în care Partidul Social Democrat nu are o bază electorală puternică în zona urbană şi mai ales în zona marilor oraşe. Sunt două tipuri de acţiune pe care le poate viza un partid într-o campanie electorală: atragerea votanţilor sau demobilizarea lor.

Or, mesaje care sunt date de persoane a căror autoritate este incontestabilă - sigur, autoritate în alt domeniu, medical şi nu în domeniul politic, dar ea se transferă dintr-un domeniu în altul.

Asta nu înseamnă că ar fi mai buni politicieni decât medici. Nici pe departe. Dar pur şi simplu politicienii folosesc asta. Sentinţe pe care aceşti candidaţi le dau în campania electorală pot conta. Şi pot demobiliza", a arătat politologul, pentru Agerpres.

ADVERTISING

La rândul sau, sociologul Barbu Mateescu spune că această campanie electorală va influenţa temele abordate de forţele politice, poziţionarea lor fiind previzibilă, în funcţie de măsurile de gestionare a crizei medicale.

"Este un aspect de neignorat şi poziţionarea forţelor politice va fi previzibilă, PNL apărând măsurile luate (şi făcând comparaţii cu ţări unde situaţia este mai gravă), iar Opoziţia subliniind problemele şi disfuncţionalităţile", a declarat Mateescu.

Prezența la vot, mai mică decât la locale

În ceea ce privește prezenta la vot, Gelu Duminică afirmă că aceasta ar putea fi mai mică decât la alegerile locale, pentru că teama oamenilor de Covid este mai mare.

"Nu ştim ce se va întâmpla în luna decembrie, însă, dacă e să ne uităm la ce se întâmplă în momentul de faţă, e foarte probabil ca prezenţa să fie mai mică decât la locale, pentru simplul motiv că teama este mult mai mare, plus mobilizarea de către structura locală posibil să fie puţin mai mică decât ce s-a întâmplat la nivel local, unde structurile locale aveau şi interesul propriu", a declarat Gelu Duminică.

Și politologul Cristian Pîrvulescu crede că la parlamentare vor vota mai puține persoane decât la locale.

”Alegerile locale deja au dat o prezenţă mică la vot, 47%, totuşi bună în raport cu momentul, dar pe 27 septembrie situaţia epidemiologică era mult mai bună decât cea din momentul acesta şi pe care o anticipăm pentru 6 decembrie. Şi atunci lucrurile vor conta", a spus politologul.

De asemenea, Barbu Mateescu consideră că "prezenţa la locale a fost uşor mai mică decât la alegerile precedente", dar "este însă posibil ca la momentul parlamentarelor percepţia publicului să fie diferită, adică pandemia să fie luată mai în serios".

Iată articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇