Ce a răspuns premierul Bulgariei, întrebat de Dacian Cioloș dacă există o strategie comună pentru Schengen

Ce a răspuns premierul Bulgariei, întrebat de Dacian Cioloș dacă există o strategie comună pentru Schengen
UE PENTRU TINE  • • • • • • • •
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER-UL SPOT
Afli tot ce s-a întâmplat important în UE
Încotro merge UE, ce probleme sunt și ce oportunități
Fonduri nerambursabile pe care ai putea să le accesezi
Îl primești în fiecare lună, în ultima zi a lunii
Mă abonez!

Întrebat de europarlamentarul român Dacian Cioloș (Reper/Renew Europe) dacă există eforturi coordonate ale României și Bulgariei pentru aderarea la Schengen, premierul bulgar a spus, în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg, că există cooperare cu România pe mai multe paliere.

A evitat totuși să precizeze dacă există negocieri comune privind aderarea la Schengen.

"Se pot folosi diverse forme de cooperare. (...) Suntem convinși că trebuie să dezvoltăm cooperarea în Peninsula Balcanică", a afirmat Nikolai Denkov, în plenul de la Strasbourg.

ADVERTISING

Prim-ministrul de la Sofia a reiterat faptul că țara sa este pregătită pentru intrarea în Schengen și că orice altă întârziere nu poate fi acceptată.

Amintim că tema aderării României și Bulgariei la Spațiul Schengen a reapărut pe ordinea de zi a Consiliului JAI din 5 decembrie.

Votul precedent a fost blocat de veto-ul exprimat de Olanda și Austria, Olanda opunându-se aderării Bulgariei și încercând să sugereze astfel o decuplare a celor două țări, în vreme ce Austria s-a opus extinderii Schengen cu România și Bulgaria, invocând problema migrației. Totuși, Croația a fost admisă în același Consiliu.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Ce s-a schimbat?

Tehnic, Austria a anunțat că își menține votul, în vreme ce Haga a dat semne că va permite acum aderarea ambelor state, după ce a constatat că Bulgaria a depășit criza politică. Chiar în eventualitatea schimbării coaliției de guvernare din Olanda, unde miercuri sunt alegeri, premierul Mark Rutte are mandat să voteze în continuare, până ce negocierile politice interne vor duce la un alt guvern.

Totuși, există o fereastră de oportunitate, a declarat pentru Spotmedia.ro eurodeputatul Dragoș Tudorache: adoptarea Pactului pentru migrație și o intrare etapizată în Schengen ar putea mulțumi chiar și Austria, cancelarul Nehammer având la dispoziție în continuare narațiunea privind migrația.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇