Rezoluția pentru impeachment-ul împotriva lui Trump a fost depusă oficial de democrați. Camera Reprezentanţilor o dezbate miercuri - UPDATE

Rezoluția pentru impeachment-ul împotriva lui Trump a fost depusă oficial de democrați. Camera Reprezentanţilor o dezbate miercuri - <span style="color:#ff0000;font-size:100%;">UPDATE</span>

Liderii democraţi din Camera Reprezentanţilor au depus formal, luni, proiectul de rezoluţie pentru inculparea preşedintelui Donald Trump în sensul demiterii, liderul de la Casa Albă fiind acuzat de „instigare la insurecţie”, după violenţele produse la Capitoliu.

„Preşedintele Trump a periclitat grav securitatea Statelor Unite şi a instituţiilor de guvernare. A ameninţat integritatea sistemului democratic, a interferat asupra tranziţiei paşnice a puterii, a periclitat o ramură coegală a sistemului de guvernare.

2021 vine cu discounturi de până la 50% la principalele categorii de produse și servicii de care afacerea ta are nevoie. Obține oferta AICI!

Prin urmare, a trădat încrederea acordată în calitatea de preşedinte, afectând în mod evident poporul Statelor Unite”, argumentează iniţiatorii rezoluţiei, potrivit CNN.

Proiectul de rezoluţie invocă Amendamentul 14 al Constituţiei, subliniind că textul constituţional prevede „interzicerea deţinerii unei funcţii publice de către persoane implicate în acte de insurecţie sau rebeliune împotriva Statelor Unite”.

Miercuri va fi votul. Democrații spun că va trece

Preşedintele Comitetului pentru regulamente din Camera Reprezentanţilor a SUA a declarat luni că articolul pentru demiterea şi punerea sub acuzare (impeachment) a preşedintelui republican în exerciţiu al SUA, Donald Trump, va ajunge miercuri la vot în plenul acestei camere şi acesta va trece.

”Este important să acţionăm şi este important să acţionăm într-o manieră foarte serioasă şi deliberativă”, a declarat la postul CNN congresmanul democrat Jim McGovern. ”Ne aşteptăm să ajungă la vot miercuri. Şi mă aştept să treacă”, a adăugat acesta.

Afară cu Trump de pe scena politică!

Acelaşi congresman a mai spus că ar dori ca republicanii să aducă obiecţii faţă de această cerere de impeachment printr-o rezoluţie în care să-i ceară vicepreşedintelui Mike Pence să-l înlăture pe Trump prin invocarea articolului 25 din Constituţia SUA. Respectivul articol prevede că un preşedinte poate fi înlăturat dacă este considerat ”inapt” să-şi îndeplinească atribuţiile.

În acest caz, acel comitet condus de congresmanul democrat va întocmi un regulament pentru a vota legislaţia în Camera Reprezentanţilor, iar 24 de ore mai târziu comitetul va prezenta o altă rezoluţie pentru impeachment.

Democraţii îl acuză pe preşedintele republican, care-şi încheie mandatul miercurea viitoare, că este responsabil pentru incidentele din 6 ianuarie, ei susţinând că prin declaraţiile sale el şi-ar fi încurajat simpatizanţii să pătrundă în clădirea Capitoliului.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖