Camera Reprezentanţilor respinge, în premieră, un veto al lui Trump. Legea bugetului apărării merge înainte

Camera Reprezentanţilor respinge, în premieră, un veto al lui Trump. Legea bugetului apărării merge înainte

Camera Reprezentanţilor a Congresului american a respins luni, cu o largă majoritate, vetoul dat de preşedintele în exerciţiu Donald Trump la legea bugetului de apărare, deschizând calea pentru un vot final similar în Senat, ce ar marca o premieră în mandatul celui de-al 45-lea preşedinte ale Statelor Unite, relatează AFP.

Mai mult de două treimi dintre membrii Camerei prezenţi în sală au votat în favoarea bugetului – 212 democraţi, dar şi 109 republicani -, ”în pofida obiecţiilor preşedintelui”, asigurând majoritatea calificată necesară pentru a depăşi vetoul acestuia, ceea ce echivalează cu o înfrângere răsunătoare pentru preşedinte, în ultimele sale săptămâni de mandat.

ADVERTISING

Legea de autorizare a apărării naţionale (National Defense Authorization Act, NDAA, trecută prin Congres în fiecare an începând din 1961) pe anul fiscal 2021 a fost rezultatul unor îndelungi negocieri între republicani şi democraţi în Senat şi Camera Reprezentanţilor.

Bugetul de 740,5 miliarde de dolari fusese adoptat la începutul lunii cu majorităţi zdrobitoare, atât de Camera Reprezentanţilor, cu majoritate democrată, cât şi de Senat, controlat de republicani. El prevede în special o creştere cu 3% a salariilor personalului din apărare.

Donald Trump a anunţat la 23 decembrie că respinge prin veto legea, provocând consternare chiar şi în tabăra sa.

ADVERTISING

Pe lângă faptul că, în opinia sa, este prea favorabil Chinei, Trump mai reproşează textului că deschide posibilitatea redenumirii bazelor militare ce onorează generali confederaţi, care au luptat în apărarea sclaviei în timpul Războiului de Secesiune (1861-1865).

Preşedintele şi-a justificat opoziţia şi prin faptul că textul nu prevede abolirea unei legi (articolul 230) care protejează statutul juridic al reţelelor sociale, pe care le acuză de părtinire împotriva sa.

ADVERTISING

Prima oara când Congresul a avut destule voturi să ignore veto-ul lui Trump

Aceasta a fost a noua oară când Donald Trump a blocat o lege în cei patru ani de mandat, însă până acum Congresul nu strânsese niciodată destule voturi pentru a trece peste vetoul său.

În hemiciclu, republicanul Mac Thornberry, numărul doi al Comisiei Forţelor Armate a Camerei, i-a îndemnat pe republicani să respingă vetoul prezidenţial. ”Este acelaşi text, nu a fost schimbată nicio virgulă” faţă de cel adoptat ”cu peste 80% de Cameră în urmă cu 20 de zile”, a pledat el luni.

Deocamdată nu a fost fixată o dată pentru votul în Senat, unde va fi de asemenea necesară o majoritate de două treimi pentru a răsturna vetoul preşedintelui. Bugetul apărării a fost adoptat de această cameră cu 84 de voturi pentru şi 13 împotrivă.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇