Legea bugetului de stat pentru 2021 a ajuns în Parlament, iar deputații au decis calendarul dezbaterilor și a votului.
Astfel, joi, vineri și sâmbătă vor avea loc dezbateri în comisiile de specialitate, luni vor fi dezbateri în plen, iar votul va fi dat marți, a anunțat președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban.
”Joi, vineri și sâmbătă vor fi dezbateri în plen. Termenul de depunere a raportului în plenul Parlamentului este luni, la ora 10.00, dezbaterile în plen încep la ora 16.00 luni, se vor derula până la finalizare, dacă nu încheiem, continuăm și marți. Marți am stabilit să fie votul final”, a declarat Ludovic Orban.
Potrivit procedurii, după ce bugetul ajunge la Parlament, deputații și senatorii au la dispoziție câteva zile pentru a depune amendamente. Apoi, bugetul este dezbătut în comisiile de specialitate și plenul reunit, iar ulterior parlamentarii își exprimă votul.
Luni seara, Guvernul a aprobat proiectul Legii bugetului de stat pentru 2021 în forma finală, cu avizul Consiliului Legislativ.
PNL nu depune amendamente, PSD da
Orban a declarat luni că s-a decis ca liberalii să voteze legile așa cum au fost adoptate de Guvern, fără a aduce amendamente.
”Noi, în BPN, am luat decizia în unanimitate de a susține in forma adoptată de Guvern. Evident, noi am formulat propuneri împreună cu colegii parlamentari, cu președinții de consilii județene, cu primarii. Unele dintre ele au fost adoptate, altele nu”, a spus liderul PNL.
În schimb, PSD va depune mai multe amendamente la buget, după cum a anunțat prim-vicepreședintele Sorin Grindeanu.
Acestea vizează, printre altele, creșterea alocațiilor pentru copii din 1 martie de la 427 de lei la 600 de lei, pentru copiii până la 2 ani și copiii cu handicap și de la 214 de lei la 300 de lei pentru copii între 2 și 18 ani, potrivit Mediafax.
PSD vrea bani de la buget pentru construcția a 200 de centre medicale comunitare și 50 de centre de asistență medicală de specialitate.
Un alt amendament vizează creșterea, din 1 martie, a salariilor personalului didactic și ale asistenților sociali din sistemul sanitar la nivele stabilite în legea salarizării pentru anul 2022.
O altă propunere este acordarea de vouchere de 400 de euro pentru nașterea fiecărui copil și stimul de inserție de 50% pentru angajarea persoanelor calificate la un salariu mai mare decât salariul minim.
De asemenea, PSD vrea creșterea pensiei minime din 1 martie de la 800 de lei la 984 de lei pentru vechime mai mică de 10 ani și de la 800 de lei până la 1.107 lei pentru vechime mai mare de 10 ani.