Bugetul aprobat fără niciun amendament: Liderii coaliției zic ca e semn de unitate, un parlamentar USR îi contrazice

Bugetul aprobat fără niciun amendament: Liderii coaliției zic ca e semn de unitate, un parlamentar USR îi contrazice

Bugetul de stat și bugetul asigurărilor sociale au fost aprobate, marți, fără niciun amendament. O premieră, spune mândru prim ministrul Florin Cîțu, acompaniat și de ceilalți lideri ai coaliției la guvernare, care spun că e semn de unitate și de stabilitate. Un parlamentar USR îi contrazice și atrage atenția că un buget care trece prin legislativ fără amendamente înseamnă, de fapt, că parlamentul își abandonează datoria de a controla executivul.

Bugetul de stat pe 2021 și bugetul asigurărilor sociale au fost adoptate de Parlament, exact în forma trimisă de Guvern

ADVERTISING

Premierul Florin Cîţu şi vicepremierii Dan Barna şi Kelemen Hunor au făcut, marţi seara, declaraţii după adoptarea bugetului, afirmând că votul din Parlament a arătat că există o majoritate parlamentară stabilă.

”Cred că este o premieră, un buget care trece prin Parlament fără niciun amendament, ceea ce arată că suntem o coaliţie unită, puternică, pregătită să reziste toţi cei patru ani pentru că avem foarte mult de lucru”, a declarat premierul Florin Cîțu, citat de News.ro.

La rândul său, liderul USR, vicepremierul Dan Barna, a susţinut că votul din Parlament arată că există o majoritate parlamentară stabilă.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

”Cele două zile în care am ajuns să votăm bugetul au dovedit un lucru foarte clar: există o majoritate parlamentară stabilă o coaliţie de guvernare care şi-a propus să facă aceste reforme. (...) Această coaliţie de centru-dreapta îşi onorează  angajamentele pe care le-a făcut românilor în campania electorală. (...) Votul confirmă că din acest moment, România intră pe o execuţie bugetară pentru cel mai ambiţios buget de investiţii pe care l-a avut România vreodată”, a declarat Barna.

În schimb, deputatul Alianţei USR PLUS Tudor Benga a criticat, marţi, în plenul Camerelor reunite, adoptarea bugetului pe anul 2021 fără amendamente, într-un "an pandemic", apreciind că "Parlamentul joacă an de an aceeaşi operetă", ceea ce trebuie schimbat.

ADVERTISING

"Legea bugetului de stat este probabil cea mai importantă lege pe care o votăm ca parlamentari, în decursul unui an de zile, şi eu n-am cine ştie ce vechime în Parlamentul ăsta, dar am fost aici în legislatura trecută, în care majoritatea PSD şi Dragnea şi Nicolicea şi Iordache au călcat în picioare Parlamentul şi parlamentarismul românesc. Şi la momentul ăla mi-am promis că unul dintre lucrurile pe care va trebui să le facem este să schimbăm fundamental tot ceea ce înseamnă...", a afirmat Benga, care a fost întrerupt de preşedintele de şedinţă, Ludovic Orban.

"Problema este următoarea: un buget care trece fără absolut niciun amendament adoptat este în esenţă un Parlament care îşi abandonează datoria de a controla Executivul şi suntem într-o situaţie specială. Chiar suntem într-o situaţie specială de an pandemic şi de deficit excesiv, însă problema este în felul următor: an de an Parlamentul acesta joacă această operetă şi o pune în scenă şi trebuie să schimbăm lucrul ăsta, pentru că e un motiv pentru care instituţia asta este la sub 10% încredere a populaţiei şi va trebui să schimbăm lucrul acesta", a afirmat deputatul USR PLUS.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇