Camera Deputaţilor şi Senatul au adoptat marţi proiectul legii bugetului de stat pe 2021, în forma iniţiată de Guvern, nefiind adoptate amendamente. Au fost 234 de voturi „pentru” şi 170 „împotrivă”.
În plenul reunit de marţi a fost adoptat și proiectul legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2021, în forma iniţiată de Executiv, fără amendamente. Au fost 254 de voturi „pentru” şi 128 de voturi „împotrivă” şi nicio abţinere.
Bugetul de stat
Bugetul de stat e stabilit la venituri în sumă de 173.700 miliarde lei, iar la cheltuieli 326.407 miliarde lei credite de angajament şi 261.050 miliarde lei credite bugetare, iar deficitul este de 87.349 miliarde lei.
La nivel consolidat, deficitul este estimat la 7,16% din Produsul Intern Brut (pe cash) în 2021, în condiţiile unor venituri care reprezintă 32,67% din PIB, echivalentul a 364.907 miliarde lei, şi ale unor cheltuieli de 39,84% din PIB, însemnând 444.907 miliarde lei.
Creşterea economică este estimată la 4,31% prevăzută pentru acest an.
Bugetul asigurărilor sociale
Bugetul asigurărilor sociale de stat pe 2021 este stabilit la venituri în sumă de 90,08 miliarde lei lei, şi la fel la cheltuieli, la credite de angajament şi la credite bugetare.
Suma de 283,325 milioane lei este pentru sistemul de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale şi la cheltuieli este de 140,395 milioane lei, la fel la credite de angajament şi la credite bugetare, iar excedentul este de 142,93 milioane lei.
Următoarele elemente au fost luate în considerare în alcătuirea bugetului asigurărilor sociale de stat pe acest an şi anume valoarea punctului de pensie de 1.442 lei, astfel cum a fost majorat cu 14% la 1 septembrie 2020, creşterea câştigului salarial mediu brut în anul 2021 la 5.380 lei, faţă de 5.150 lei estimat pentru anul 2020 şi 4.853 lei realizat în anul 2019.
De asemenea, a fost avută în vedere creşterea numărului de şomeri înregistraţi şi cifra ar fi de 310.000 de persoane pentru acest an, comparativ cu 305.000 anul trecut. Creşterea ratei şomajului înregistrat ar fi de 3,6%, comparativ cu 3,5% la sfârşitul anului trecut, conform notei de fundamentare a proiectului legii bugetului asigurărilor sociale de stat.
Prin aceste proiect este asigurată repartiţia PIB pentru domeniul social care vizează sistemul public de pensii şi sistemul asigurărilor pentru şomaj. Este alocat un procent de 8,4% din PIB pentru a sprijini aceste două domenii.
Niciun amendament nu a fost acceptat, fiind aprobată varianta Guvernului.
”Au fost depuse 3.640 de amendamente care însumau peste 6% din PIB, adică peste 60 de miliarde de lei fără sursă de finanțare, niciunul aprobat”, a scris pe Facebook preşedintele Senatului, Anca Dragu.
Amendamentele PSD, respinse
Printre amendamentele respinse se numără cele privind suplimentarea bugetului Ministerului Muncii cu 1.716.385.000 lei pentru majorarea alocaţiilor pentru copii începând din luna iulie şi cu suma de 200.000.000 lei pentru acordarea tichetelor de valoare pentru creşterea natalităţii, iniţiate de PSD.
De asemenea, la bugetul Ministerului Transporturilor a fost respins amendamentul, formulat tot de PSD, privind alocarea sumei de 150.000.000 lei în vederea asigurării transportului gratuit pentru studenţi pe liniile feroviare din România.
La bugetul Ministerului Dezvoltării au fost formulate cele mai multe amendamente - 2.487 - care vizau finanţări de lucrări de obiective de investiţii şi infrastructură în anumite localităţi - lucrări de apă, canal, asfaltări de drumuri, extindere reţele de gaze, însă şi acestea au fost respinse.
Cîțu: ”Bugetul demontează minciunile PSD”
Premierul Florin Cîţu a afirmat marţi, în plenul Camerelor reunite ale Parlamentului, că bugetul pe anul 2021 demontează minciunile "socialiştilor de la PSD".
"Nu pot să nu remarc cum şi-au motivat votul socialiştii de la PSD. Au spus tot, în afară de adevăratul motiv - că au fost tăiaţi de la buget şi nu pot să mai fure. Ăsta a fost singurul argument. În rest - vor ţipa tot anul. În rest - minciuni, minciuni şi iar minciuni", a spus premierul în plenul Camerelor reunite ale Parlamentului.
PSD: Bugetul pe 2021 este antieconomic
Liderul senatorilor PSD, Lucian Romaşcanu, a declarat marţi că bugetul de stat pe anul 2021 este antieconomic, antisocial, ilegal, ilegitim şi antinaţional.
"Antieconomic, antisocial, ilegal, ilegitim şi antinaţional. Ilegitim pentru că aveţi doar un vot peste jumătatea parlamentarilor. Nu reprezintă sub nicio formă voinţa celor care ne-au trimis pe noi în Parlament, iar lucrul cel mai grav, menţionat chiar şi de un deputat din arcul puterii, este că pentru prima oară în 30 de ani acest buget trece fără niciun amendament, nici măcar amendamentele dumneavoastră nu le-aţi votat", a spus Romaşcanu, în plenul reunit, după votul Legii bugetului de stat pe 2021.
Și USR PLUS critică bugetul
Deputatul Alianţei USR PLUS Tudor Benga a criticat, marţi, în plenul Camerelor reunite, adoptarea bugetului pe anul 2021 fără amendamente, într-un "an pandemic", apreciind că "Parlamentul joacă an de an aceeaşi operetă", ceea ce trebuie schimbat.
"Problema este următoarea: un buget care trece fără absolut niciun amendament adoptat este în esenţă un Parlament care îşi abandonează datoria de a controla Executivul şi suntem într-o situaţie specială”, a afirmat deputatul USR PLUS.
Ministrul Finanțelor: Bugetul este unul robust
Bugetul pentru acest an este unul robust, realist iar creşterea economiei va fi una de calitate, bazată pe un nou maxim istoric al investiţiilor, a scrie marţi seara ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare, pe pagina sa de Facebook.
Citește și: