Biden și Trump au obținut nominalizările pentru Președinția SUA. Se îndreaptă spre prima revanșă din ultimii 70 de ani

Biden și Trump au obținut nominalizările pentru Președinția SUA. Se îndreaptă spre prima revanșă din ultimii 70 de ani

Preşedintele în exerciţiu Joe Biden şi fostul preşedinte Donald Trump au obţinut amândoi, marţi, nominalizarea din partea partidelor lor, dând startul primei revanşe a alegerilor prezidenţiale americane din ultimii aproape 70 de ani.

Joe Biden avea nevoie de 1.968 de delegaţi pentru a obţine nominalizarea, iar marţi seară a depăşit acest număr, în timp ce au început să apară rezultatele din competiţia primară din Georgia, potrivit Edison Research.

De asemenea, au început să sosească rezultate din Mississippi, statul Washington, Insulele Mariane de Nord şi democraţii care trăiesc în străinătate, transmite Reuters.

ADVERTISING

Câteva ore mai târziu, Trump a obţinut cei 1.215 delegaţi necesari pentru a obţine nominalizarea republicană la preşedinţie.

Biden, în vârstă de 81 de ani, a transmis o declaraţie după ce a sigilat nominalizarea democrată, vizând ceea ce el a numit "campania de resentimente, răzbunare şi represalii a lui Trump, care ameninţă însăşi ideea de America".

"Alegătorii au acum de făcut o alegere cu privire la viitorul acestei ţări. Ne vom ridica şi ne vom apăra democraţia sau îi vom lăsa pe alţii să o dărâme? Vom restabili dreptul de a alege şi ne vom proteja libertăţile sau îi vom lăsa pe extremişti să ni le ia?", a mai spus el.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Rezultatul scrutinului de marţi a fost în esenţă predeterminat, după ce ultima rivală a lui Trump rămasă pentru nominalizarea republicană, fosta ambasadoare la ONU Nikki Haley, şi-a încheiat campania prezidenţială după performanţa dominantă a lui Trump săptămâna trecută, în Super Tuesday, când a câştigat 14 din cele 15 competiţii statale.

Între timp, Biden s-a confruntat doar cu o opoziţie simbolică în campania pentru alegerile primare democrate, deşi activiştii liberali frustraţi de sprijinul său pentru războiul Israelului din Gaza au convins o minoritate considerabilă să voteze "neangajat" în semn de protest.

ADVERTISING

Ambii şi-au îndreptat deja atenţia către alegerile generale din 5 noiembrie, organizând sâmbătă mitinguri duel în Georgia.

Ultima confruntare prezidenţială repetată a avut loc în 1956, când preşedintele republican Dwight Eisenhower l-a învins pentru a doua oară pe fostul guvernator de Illinois, democratul Adlai Stevenson.

În acest an, alegătorii şi-au exprimat puţin entuziasm pentru o repetare a alegerilor din 2020, sondajele publice Reuters/Ipsos arătând că atât Biden, cât şi Trump sunt nepopulari în rândul majorităţii alegătorilor.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇