Trump a căzut în capcana unui bătrân uns cu toate alifiile

Repetarea finalei pentru Casa Albă de acum patru ani e exact ce și-a dorit Joe Biden, fiind singura lui posibilitate de a obține un nou mandat. Trump a mușcat momeala și, acum, în ciuda unor sondaje optimiste, cu opt luni înainte de alegeri, liderul republicanilor manifestă o serie de slăbiciuni care vor fi exploatate de actualul președinte.
Trump a căzut în capcana unui bătrân uns cu toate alifiile

Jumătate de secol de carieră desfășurată în Senat și la Casa Albă l-au transformat pe Joe Biden în cel mai performant animal politic din SUA.

Bogata experiență l-a ajutat să producă o fractură majoră în rândul Partidului Republican și să-l atragă pe Donald Trump într-o cursă care, cel mai probabil, îl va costa întoarcerea la Casa Albă.

Joe Biden n-ar fi avut nicio șansă să câștige un al doilea mandat, dacă republicanii ar fi reușit să nominalizeze pe oricine altcineva în afară de Trump.

În toate sondajele, Nikki Haley, fosta guvernatoare a statului Carolina de Sud, care și-a anunțat ieșirea din cursă după ce a pierdut alegerile preliminare din Partidul Republican în 14 din cele 15 state, desfășurate marți, 5 martie, conducea consistent în fața lui Biden, ceea nu e cazul și cu Trump.

Democrații și președintele în funcție au creat o strategie astfel încât confruntarea finală să fie între Biden și Trump, ultimul, epuizat de procese, fără bani și aliați.

Nikki Haley drops out of US presidential race
ÎNFRÂNGERE. Nikki Haley, singura candidată din Partidul Republican care a încercat să-l încurce pe Trump, s-a retras din cursă. Ea își sfătuiește susținătorii să voteze cu Biden pentru că Trump e un pericol pentru democrație – Foto: Hepta.ro

Intoxicați cu minciunile lui Putin

În urmă cu câteva zile, marele plan al republicanilor credincioși magnatului imobiliar, acela de a declanșa în Camera Reprezentanților un proces de suspendare a președintelui în funcție, s-a prăbușit.

ADVERTISING

Principalul martor al acuzării, Aleksander Smirnov, un informator FBI, pe baza mărturiilor căruia s-a construit întregul caz prin care majoritatea republicană urma să demonstreze corupția lui Joe Biden și a fiului său Hunter, a fost pus sub acuzare de Consiliul Special de Investigație pentru că a mințit FBI, acesta recunoscând că informațiile ajunse în Congresul SUA au fost livrate de agenții Rusiei.

„În ciuda avertismentelor repetate că trebuie să furnizeze informații veridice, informații adevărate FBI-ului și că nu trebuie să fabrice probe, acuzatul a furnizat FBI informații false și derogatorii despre Funcționarul Public numărul 1 (n.a. e vorba de Joe Biden), un funcționar ales în cadrul administrației Obama-Biden care a părăsit funcția în ianuarie 2017, și a persoanei de afaceri 1, fiul Funcționarului Public numărul 1 (n.a. e vorba de Hunter Biden), în 2020, după ce acesta a devenit candidat la funcția de  președinte al Statelor Unite ale Americii”, se arată în raportul Consiliului Special de Investigație, în urma căruia informatorul Alexander Smirnov a fost arestat.

Hunter Biden leaves Delaware court
EȘEC. Hunter Biden, fiul președintelui, a fost o țintă pentru republicani care l-au anchetat pentru corupție în încercarea de a-l compromite pe tatăl său. N-au reușit pentru că au folosit informații livrate de Putin - Foto: Hepta.ro

Nu numai că strategia republicanilor se baza pe minciuni, dar acestea au fost scrise și împachetate de agenții FSB, apoi livrate republicanilor printr-o persoană controlată de Kremlin.

Vârsta, singura mare slăbiciune a lui Biden

În următoarele luni, problema conexiunilor dintre aleși ai Partidului Republican și serviciile de informații din Rusia va avea impact nu numai asupra lui Donald Trump, despre care sunt multe dovezi că acționează la ordinul lui Putin, dar și asupra întregii formațiuni politice conservatoare.

Noua realitate va crea probleme pentru candidații republicani în confruntările viitoare pentru Senat și Camera Reprezentanților. În plus, va scădea credibilitatea liderilor conservatori, slăbind legătura acestora cu electoratul, mai ales cu cel neutru, indecis pe cine să voteze.

Marea problemă a lui Joe Biden rămâne vârsta, 81 de ani, fiind considerat prea bătrân pentru un nou mandat la Casa Albă, dar când președintele în funcție va apărea lângă Trump, 77 de ani, nici el foarte tânăr, dezavantajul se va estompa, mai ales că ultimul va fi lăsat fără „subiecte de conversație”.

2024 State of the Union address at the US Capitol
PROGRAM POLITIC. Joe Biden a ținut în 7 martie discursul despre starea națiunii prin care a încercat să se poziționeze ca singura posibilitate pentru ca SUA să-și păstreze puterea și influența globală - Foto: Hepta.ro

De exemplu, corupția familiei Biden a ieșit de pe agendă. Trump nu poate vorbi de războiul din Ucraina pentru că nu ar face decât să-i ridice osanale lui Putin, despre economie, prea puțin, că e stabilă, inflația a dispărut, iar șomajul e la cel mai scăzut nivel din ultima jumătate de secol.

De asemenea, problema interzicerii avorturilor e complicată, pentru că activează electoratul tânăr, din mediul urban, care e posibil să se revolte împotriva republicanilor și să-l afecteze și mai mult pe Trump.

Biden strânge mai mulți bani ca Trump

Până în luna noiembrie se pot întâmpla multe. Situația e volatilă din cauza războiului din Ucraina, dar și a crizei din Orientul Mijlociu. Cu toate acestea, direcțiile de campanie au fost trasate, iar până în acest moment, Joe Biden stă mai bine decât se așteptau mulți comentatori politici americani la sfârșitul anului trecut.

În sondaje, la nivel național, Donald Trump mai are un avantaj de sub două procente într-o medie a sondajelor din ultima lună.

În ce privește cele trei state cheie, care vor decide președintele, e vorba de Pennsylvania, Michigan și Wisconsin, în primul Biden e în față cu 0,6%, în al doilea, conduce Trump cu 4,6%, și în al treilea, tot Trump cu 0,6%. Datele arată că înainte cu nouă luni de momentul votului, situația e mult mai strânsă între cei doi candidați decât cea din percepția publicului.

O altă problemă despre care se vorbește destul de puțin e cea a banilor de campanie. 

În luna ianuarie, Donald Trump a strâns, în condițiile în care se află în plin marș pentru nominalizare, 30 de milioane de dolari, cu trei milioane mai puțin decât în decembrie, în timp ce Joe Biden, fără a fi implicat într-un proces de alegeri interne, a strâns în ianuarie 56 de milioane de dolari, cu zece milioane mai mult ca în decembrie.

Banii donați în campanie de alegători sunt un indicator important despre cine cred aceștia că are mai multe șanse în viitorul scrutin.

În ciuda unei susțineri puternice pentru Trump de către adepții săi din imediata apropiere, cei care semnează cecuri sunt tot mai puțini convinși că liderul republican are atuurile necesare pentru a câștiga cursa din noiembrie.

O declarație violentă

„Avem un ticălos nebun ca Putin (Son Of a Bitch - SOB) și alții ca el și trebuie să ne facem mereu griji cu privire la conflictele nucleare, dar amenințarea existențială pentru omenire este schimbarea climatică”, a declarat Joe Biden, în San Francisco, la o adunare cu susținătorii săi.

Declarația a făcut înconjurul lumii, determinându-l atât pe Putin, cât și pe purtătorul său de cuvânt să reacționeze. 

Președintele rus a spus că jignirea e un fel de mulțumire a faptului că a spus că-l preferă pe Biden la Casa Albă și nu pe Trump, ceea ce e o mare minciună, iar Dmitri Peskov a susținut că Rusia nu-și permite să-i înjure pe liderii americani.

Dar Biden a punctat prin această declarație violentă, punându-l în dificultate pe Trump, care în întreaga sa carieră politică nu l-a criticat niciodată pe Putin sau Rusia. Din contră, a avut numai cuvinte de laudă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇