Berlinul va avea, în premieră, o femeie primar. Social-democraţii sunt în frunte, iar partidul lui Merkel a ieşit abia pe 3

Berlinul va avea, în premieră, o femeie primar. Social-democraţii sunt în frunte, iar partidul lui Merkel a ieşit abia pe 3

Partidul Social Democrat (SPD) a câştigat alegerile regionale din capitala germană Berlin, oraş-land care are propriul parlament.

SPD şi candidata sa nr. 1 Franziska Giffey au obţinut 21,4% din voturi la scrutinul de duminică, a precizat comisia electorală, după numărarea tuturor buletinelor, informează luni dpa.

Pe locul doi sunt Verzii, cu 18,9%, iar conservatorii din CDU (Uniunea Creştin Democrată) a cancelarului în exerciţiu Angela Merkel au obţinut 18,1%.

Au mai trecut pragul Die Linke (Stânga), cu 14%, Alternativa pentru Germania (AfD, extrema dreaptă) cu 8% şi Partidul Liberal Democrat (FDP, pro-afaceri) cu 7,1%.

Franziska Giffey, în vârstă de 43 de ani, fost ministru pentru Familie în gGuvernul Merkel, este pe cale să devină prima femeie aleasă primar în Berlin.

ADVERTISING

Oraşul care azi are 3,7 milioane de locuitori a mai fost condus de o femeie pentru o scurtă perioadă de timp, social-democrata Louise Schroeder, dar ca primar interimar, între 1947 şi 1948.

În momentul de faţă, Berlinul este condus de un guvern de coaliţie în frunte cu SPD, împreună cu Stânga şi Verzii.

În urma alegerilor de duminică, oraşul va fi în continuare guvernat tot de o coaliţie, dar opţiunile încă nu sunt clare.

Citeşte şi analiza lui Valentin Naumescu despre alegerile din Germania: După Merkel. Schimbarea de care Europa (nu) avea nevoie

Află şi alte informaţii despre alegerile din Germania:

ADVERTISING
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇