Alegeri în Germania: Mesajul candidatului conservatorilor lui Merkel, după cel mai slab rezultat CDU în aproape 80 de ani

Alegeri în Germania: Mesajul candidatului conservatorilor lui Merkel, după cel mai slab rezultat CDU în aproape 80 de ani

Candidatul CDU la funcţia de cancelar la Germaniei, Armin Laschet, a declarat duminică seară că nu poate fi mulţumit de rezultatul obţinut de conservatori la alegerile legislative, dar şi-a exprimat speranţa că va putea exista, în premieră, un guvern de coaliţie cu trei partide, condus de creştin-democraţi, relatează agenţiile internaţionale de presă.

El a dat asigurări că va face tot posibilul pentru a forma un guvern condus de conservatori.

Laschet a mai spus că rezultatele alegerilor sunt o mare provocare pentru Germania şi pentru toate partidele democrate.

ADVERTISING

Anterior, secretarul general al creştin-democraţilor, Paul Ziemiak, a recunoscut că CDU/CSU a înregistrat "pierderi amare", dar şi-a exprimat speranţa că partidul va putea forma o coaliţie de guvernare cu Verzii şi cu liberal-democraţii (FDP).

Social-democraţii (SPD) şi conservatorii (CDU/CSU) sunt umăr la umăr la alegerile legislative de duminică din Germania, relevă două sondaje realizate la ieşirea de la urne şi difuzate de posturile publice de televiziune.

Conform unui exit-poll prezentat de postul de televiziune ZDF, social-democraţii lui Olaf Scholz sunt creditaţi cu 26% din voturi, în timp ce creştin-democraţii conduşi de Armin Laschet ar fi obţinut 24% din sufragii.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Într-un alt exit-poll, prezentat de postul de televiziune ARD, cele două formaţiuni sunt la egalitate, cu câte 25% din voturi.

Este cel mai slab rezultat pentru CDU/CSU de după război.

Verzii au obţinut între 14% și 15%, iar liberal-democraţii (FDP) şi extrema-dreaptă (AFD), între 11% și 13%. Die Linke (stânga radicală) a obţinut 5% din voturi, însă nu este clar dacă în urma rezultatelor finale va reuşi să intre totuşi în Parlament.

Cifrele trebuie privite însă cu prudenţă din cauza numărului foarte mare de voturi prin corespondenţă, care nu sunt luate în considerare în aceste sondaje realizate la ieşirea de la urne.

ADVERTISING

Exit-poll-ul a fost realizat în peste 500 de secții de vot.

Citește și:

Alegeri în Germania: SPD anunță că Olaf Scholz va deveni cancelar


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇