Belarus: Poliția a arestat mai multe persoane care protestau pașnic

Belarus: Poliția a arestat mai multe persoane care protestau pașnic

Cel puţin 15 persoane, în special tineri, au fost imobilizate de forţele de ordine şi transportate la dube ale poliţiei, la M insk, unde protestele față de regimul de putere al lui Lukașenko continuă.

Organizaţia pentru drepturile omului Viasna este cea care a avertizat asupra noilor arestări.

De două săptămâni, femeile din Minsk au protesta în grupuri mici, pentru a evita să fie arestate, însă sâmbătă lor li s-au adăugat și studenţi.

”Solidaritatea femeilor şi a studenţilor este extinsă şi reprezintă o forţă”, a scris lidera opoziţiei, Svetlana Tihanovskaia, pe aplicaţia Telegram.

Lukaşenko susţine că a fost reales preşedinte cu 80,1% din voturile exprimate la scrutinul din 9 august, dar rezultatele sunt contestate de Opoziţie.

De două luni, în fiecare duminică la Minsk se strâng aproximativ 100.000 de manifestanţi, în pofida represaliilor care au dus la arestarea sau la exilarea aproape a tuturor persoanelor aflate în prima linie a opoziţiei.

Forţele de securitate din Belarus au arestat peste 13.000 de persoane în timpul reprimării manifestaţiilor de până acum, dintre care unele au fost ulterior puse în libertate. Principalii opozanţi ai lui Lukaşenko fie se află în detenţie, fie au fugit în străinătate.

Lidera opoziţiei, Svetlana Tihanovskaia, care a fugit în Lituania la scurt timp după alegerile din 9 august, a stabilit pentru 25 octombrie data limită până la care Aleksandr Lukaşenko să renunţe la putere.

În caz contrar, ar urma să fie declanşată o grevă naţională care ar paraliza ţara. Acest ultimatum survine după ce autorităţile belaruse şi-au intensificat măsurile contra demonstranţilor antiguvernamentali şi au ameninţat chiar cu utilizarea muniţiei de război pe străzi.

Citește și: