„Dacă ne uităm cine îl promovează și proiectează pe acest avatar, vom vedea că este vorba în principal de oameni proveniți din fosta Securitate, care au în jurul lor cohorte de rezerviști care se agregă în diverse organizații mai mult sau mai puțin politice, al căror scop este practic menținerea situației privilegiate pe care acești oameni o au în România”.
Și acești oameni ne propun o persoană, un personaj care, spun ei, poate găsi o soluție la criza structurală a sistemului politic. De fapt, se dorește menținerea unui sistem retrograd, afirmă istoricul Cosmin Popa, la podcastul Punctul pe știri, de la Rock Fm.
“Asta este, de fapt, explicația pe scurt a apariției acestui personaj, pentru că trebuie să pornim de la izvoare, și anume că acest avatar, care poate să fie al Moscovei, poate să fie al Beijingului, el poate să fie al oricui îl îl promovează.
Pentru că aici noi nu vorbim despre un program politic, noi vorbim despre o persoană căreia i se pun în gură vorbe în funcție de interesele celor care îl promovează”.
“Eu cred că a băgat foarte multă lume bani, în primul rând, băieți și fete din România sau legate și legați de România în mod direct. Oameni care au probleme de rezolvat, politice, oameni care au fost înlăturați din mijlocul deciziei politice, oameni care vor să rămână privilegiați în România. Și sigur că s-a format un coș de resurse în care a participat și Rusia, probabil a participat și Beijingul , că TikTok e aplicație chineză.
În trei luni de zile, pensiile mari pe care le primesc băieții și fetele astea de prin toate sistemele nu vor mai primi banii pe care îi primesc, pentru că nu vor mai fi bani”.
Lupta pe viață și pe moarte
Cosmin Popa spune că este o ultimă luptă între o Românie foarte specifică, între democrația originală a lui Iliescu și democrația modernă, liberală, care este supusă la mari presiuni, atât din exterior, cât și din interior: “Deci este o luptă care se va da, mă tem, pe viață și pe moarte și în care oricare dintre părțile angajate poate câștiga notabil.
Notabilă este însă absența de perspectivă de durată a acestei tabere retrograde, pentru că, dincolo de dorința de putere care îi mână pe acești oameni, nu există nimic. Nu există o proiecție strategică autentică. Modelul chinezesc este inaplicabil în România. Modelul putinist este și el inaplicabil în România, din varii motive. România nu se poate transforma decât într-un autoritarism provincial, sărac și exotic. Atâta tot.
Haosul este o etapă de parcurs. Problema fundamentală este că, spre deosebire de țări precum China sau Rusia, România este lipsită de toate atributele care ar putea transforma un astfel de regim autoritarist non-democratic ca fiind unul de succes. Pentru că, spre deosebire de Rusia, care poate vinde cel puțin o vreme petrol, resurse și alte bogății naturale, România nu se poate vinde decât pe sine. Or, pentru a rezista, aceste structuri vor fi nevoite să tranzacționeze România cumva pe o piață internațională”, explică istoricul, specializat în spațiul ex-sovietic.
Însă mai sunt o serie de vești proaste pentru cei care susțin acest scenariu, și anume că e destul de mare îngrămădeală la masa lui Putin, unde se aruncă firmituri, spune Cosmin Popa: “acolo sunt prieteni vechi care l-au ajutat să-și mențină frecventabilitatea și, mai mult decât atât, să își mențină accesul, e drept, limitat, la tehnologie și la diverse alte produse esențiale pentru mașina de război rusă, aflată sub sancțiuni. Și aici nu vorbim doar despre Ungaria lui Orban sau, mai nou, Slovacia lui Fico, vorbim și despre statele din Asia centrală, vorbim despre multă lume.
Deci aici rezidurile ceaușismului care animă acest avatar în momentul de față nu prea au ce oferi mare lucru”.
Un complot structural
Acest complot structural care se desfășoară astăzi în România și care adună laolaltă facțiuni din spectrul politic oficial, grupuscule din aparatul de forță, aparatul de poliție politică, servicii speciale, este în mod fundamental sortit eșecului, consideră Cosmin Popa:
“Și asta nu pentru că sistemul internațional nu se va schimba în urma acestui război, ci pentru că resursele angajate de actorii care sunt interesați în această destabilizare a Europei Centrale și de Sud-Est sunt destul de limitate.
Eu nu sunt de acord că România a căzut. România are un segment foarte consistent de societate care este ferm orientată pe drumul pe care România merge nu de acum, din ultimii 35 de ani.
România este o țară de succes, nu pentru că a putut vinde produsele industriale pe care le face. Oricum, industria românească este mult mai performantă și mult mai puternică financiar și tehnologic decât a fost vreodată industria lui Ceaușescu. La fel și agricultura.
Dar cu toate astea nu-i de ajuns, pentru că România a preluat o stare de retardare structurală pentru care este responsabil chiar regimul comunist. Nevoile au fost imense și sunt în continuare imense.
Pentru asta nu e de ajuns doar ceea ce poate face în România. Iar România, pentru a-și compensa acest deficit structural, a vândut imaginea de țară democratică. De asta noi suntem astăzi în Uniunea Europeană, de asta suntem în NATO, de asta avem acces la aceste fonduri. Pentru că am vândut, cu ghilimelele de rigoare, imaginea de țară democratică.
În spatele acestei imagini, oameni, structuri care de fapt nu-și doreau democrația au rămas bine conectate la decizie, bine conectate la resurse, iar nenorocirea este că au și profitat în cea mai mare măsură de acest flux financiar”.
Un act de trădare
“Ce se întâmplă acum înseamnă că avem de-a face cu o implicare masivă a Rusiei în exercițiul politic românesc, în ceea ce se întâmplă astăzi în România. Acești oameni au deschis larg porțile lui Putin în România și asta este principala lor responsabilitate, pentru care trebuie să dea socoteală, la un moment dat. Nicio pensie specială, niciun acces la resurse nu justifică această trădare. Ceea ce se întâmplă și s-a întâmplat în aceste zile este o trădare”, spune Cosmin Popa.
Totuși, acesta crede că societatea va reuși să se mobilizeze și să oprească scenariul cel mai rău:
“România va evita dezastrul, este aproape un dat istoric. României îi place să trăiască periculos, pe lama de cuțit. După cum vedeți, lumea este ușor de destabilizat emoțional și se creează impresia că mulți cad înainte ca glonțul să fie tras. Eu aș zice să stăm mai bine pe picioare și să ne închipuim preț de zece secunde cam care a fost starea ucrainenilor la 5 dimineața, când au fost atacați de către ruși acum trei ani.”
Transcriptul a fost realizat cu aplicația Vatis Tech