Rectorul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA), Remus Pricopie, consideră că primul tur al alegerilor prezidențiale a fost viciat grav, iar CCR ar trebui să se reunească de urgență și să ia decizia anulării.
SNSPA a trimis în acest sens o petiție oficială către Avocatul Poporului, Renate Weber, solicitând sesizarea Curții Constituționale pentru invalidarea primului tur.
"În opinia mea, procesul a fost viciat GRAV și trebuie anulat. Azi, Biroul Electoral Central și CCR ar trebui să aibă ședințe de urgență și să decidă.
Ne aflăm într-o zonă neclară legislativ, dar asta nu înseamnă că la nivel CCR nu se poate lua o decizie, în aceste circumstanțe excepţionale, care să garanteze siguranța democratică a statului român”, a declarat Remus Pricopie pentru Spotmedia.ro.
- Parchetul General: Anchetă pentru spălare de bani și coruperea alegătorilor, în legătură cu finanțarea campaniei lui Călin Georgescu
- Și Cristian Terheș a depus la CCR a doua sesizare pentru anularea turului 1 al alegerilor prezidențiale, pe baza documentelor din CSAT
Potrivit acestuia, CCR ar fi trebuit să amâne decizia de luni și să insiste asupra legalizării campaniei lui Georgescu, realizată cu "zero lei".
”Au decis luni - asta este! Dar azi trebuie să se reunească și să reanalizeze situația, în lumina noilor informații de o gravitate excepțională”, a punctat Remus Pricopie.
Rectorul SNSPA a subliniat că Federația Rusă a pus la cale o lovitură de stat, mascată de procedurile electorale care, din fericire, a eșuat.
”Federația Rusă a pus la cale o lovitură de stat, mascată de procedurile electorale. Din fericire, a eşuat. Acum CCR trebuie să-l scoată de pe buletinele de vot pe cel care ar fi trebuit să fie beneficiarul acestui complot, iar procuratura să extindă cercetările la toți cei care au contribuit la aceste acte ilegale.
Dacă nu facem asta azi, înseamnă că noi, deși ştim cine este Georgescu - trădător de țară, antrenat și lansat în luptă de ruși -, mergem mai departe pe scenariul pus la punct de Kremlin. Turul unu trebuie reluat, în condiții de legalitate deplină”, a conchis Remus Pricopie.
- Iohannis a desecretizat documentele din CSAT. Ce aflăm din documentele secrete despre Călin Georgescu
- 5 rapoarte ale serviciilor de informații indică amploarea implicării Rusiei în procesul electoral din România și cine se află în spatele lui Călin Georgescu
- Și Cristian Diaconescu o susține pe Lasconi și vine cu o variantă extremă: Poate activa NATO articolele 4 și 5 pentru apărarea României?
Petiţie la Avocatul poporului
SNSPA a trimis o petiție oficială către Avocatul Poporului, Renate Weber, solicitând sesizarea Curții Constituționale pentru invalidarea primului tur al alegerilor prezidențiale. Motivul invocat este încălcarea Articolului 81 din Constituție.
Articolul invocat în petiție garantează că președintele este ales prin vot „universal, egal, direct, secret și liber exprimat”.
SNSPA susține că votul alegătorilor a fost manipulat în favoarea candidatului Călin Georgescu, printr-o campanie netransparentă, cu presupuse influențe externe. În petiție se menționează că desfășurarea campaniei electorale de către candidatul Georgescu a fost declarată oficial ca având un buget de „zero lei”, ridicând suspiciuni cu privire la sursele reale de finanțare și la posibila implicare a unor interese străine, în special a Federației Ruse.
„O parte semnificativă a populației a fost expusă unei campanii de dezinformare sistematică, menită să distorsioneze percepția asupra procesului electoral și să influențeze votul într-un mod care nu reflectă voința reală a alegătorilor”, susține SNSPA, în comunicatul oficial.
SNSPA subliniază că documentele desecretizate în cadrul ședinței Consiliului Suprem de Apărare a Țării indică o implicare sistematică a Federației Ruse în susținerea campaniei lui Călin Georgescu.
Aceste acțiuni sunt catalogate drept o „amenințare gravă la adresa democrației românești” și o încălcare a principiilor constituționale.
Totodată, SNSPA atrage atenția asupra faptului că utilizarea unor metode netransparente de promovare a creat un avantaj incorect față de ceilalți candidați, încălcând egalitatea de șanse în competiția electorală.
SNSPA cere Curții Constituționale să invalideze primul tur al alegerilor prezidențiale și să dispună reluarea acestuia, sub stricta supraveghere a instituțiilor statului. Obiectivul este asigurarea respectării principiilor constituționale și a standardelor democratice.
„Într-un stat de drept, respectarea principiilor constituționale și protejarea votului cetățenilor sunt priorități absolute. Curtea Constituțională a României are datoria de a apăra aceste valori fundamentale”, se arată în petiția transmisă de SNSPA.
Și publicația Calea Europeană a sesizat, joi, Curtea Constituțională privind ilegalitățile identificate și comunicate de CSAT în legătura cu desfășurarea procesului electoral din România pentru turul întâi al alegerilor prezidențiale.
Ce spune AEP
Preşedintele AEP a precizat, într-o intervenţie la Antena3, că, ”după ce CCR a validat rezultatele primului tur de scrutin, nu există cale de atac împotriva acelei decizii pronunţate de Curte, şi nu mai există, pentru că sunt depăşite termenele, nicio posibilitate de a contesta rezultatele din primul tur de scrutin”. Aşa spune legea, a precizat Toni Greblă.
Preşedintele AEP a mai arătat că, după ce se desfăşoară al doilea tur de scrutin, ”sunt anumite persoane, subiecţi, care pot să sesizeze CCR, solicitând eventual invalidarea scrutinului sau a candidatului”.
”Deocamdată nu am ajuns, însă, şi nu aş vrea să speculez”, a mai arătat Greblă.
Miercuri, preşedintele Klaus Iohannis a fost de acord cu declasificarea, potrivit legii, la solicitarea instituţiilor emitente, a informaţiilor prezentate de SRI, SIE şi MAI, în şedinţa CSAT.
SRI arată în document că au fost obţinute date care au relevat o campanie de promovare agresivă, derulată cu eludarea legislaţiei naţionale în domeniul electoral, dar şi exploatarea algoritmilor unor platforme de social media pentru creşterea în ritm accelerat a popularităţii lui Călin Georgescu.
SIE arată că România este o ţintă pentru acţiuni hibride ruse, inclusiv atacuri cibernetice şi scurgeri de informaţii şi sabotaje.