Prin controlul serviciilor de informații și al armatei, una din principalele legături ale României cu Occidentul, se vor întruni condițiile ca România să întoarcă spatele Occidentului sau să șantajăm Vestul.
Fostul consilier prezidențial Iulian Fota, specialist în securitate, avertizează, într-un interviu la cald pentru spotmedia.ro, că turul doi este pentru consolidarea momentului antioccidental, profitând de lașitatea și trădarea PSD, care una spune public și alta face.
- CCR a validat rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale. Călin Georgescu și Elena Lasconi sunt în turul doi
- Rezultate parlamentare 2024 – Au fost centralizate toate voturile. Avem două partide noi în Parlament
Așa cum arată rezultatele parțiale, care este cel mai prost scenariu? Cordonul sanitar în jurul forțelor extremiste este unul garantat?
Marele câștigător al alegerilor parlamentare este partida extremist antioccidentală. Și-au triplat greutatea politică. Este aceeași hidră cu trei capete. Prima victimă a acestui rezultat parlamentar este procesul de modernizare europeană, care a pierdut mult din sprijinul politic.
PSD nu a fost niciodată un entuziast al unei modernizări consistente, iar partida extremist antioccidentală vrea oprirea ei și chiar reversarea. A se vedea condiția femeii sau atitudinea antisemitism. Ca să nu mai vorbim de diversitate.
Impresia că forțele pro-europene au câștigat este falsă. De aici și imposibilitatea constituirii unui cordon sanitar. Forțele proeuropene - PNL, USR, UDMR - sunt minoritare.
Ce ne spun rezultatele la parlamentare despre turul doi al prezidențialelor?
Turul doi este pentru consolidarea momentului antioccidental, profitând de lașitatea și trădarea PSD, care una spune public și alta face.
Prin controlul serviciilor de informații și al armatei, una din principalele legături ale României cu Occidentul, se vor întruni condițiile ca România să întoarcă spatele Occidentului sau să șantajam Vestul cu această variantă. Mai probabil să șantajăm.
Au beneficiat POT și Călin Georgescu de un val real protestatar, anti-sistem sau mai degrabă par a fi creații ale unor tehnologi politici? În fața a ce ne aflăm?
Nemulțumirea oamenilor este reală, cum reale au fost greșelile guvernanților. Dar nu oamenii au instrumentat această oportunitate, ci tot felul de foști, care de mult se pregăteau și așteptau momentul. La fel ca în decembrie 1989 o imensă minciună a fost pusă în scenă, aceea “a amenințării la adresa valorilor tradiționale”.
Pe fondul acesta, profitând și de avantajele tehnologiei moderne, a fost propulsat Călin Georgescu. Ultima variantă disponibilă.
Cum poate fi salvată situația, în turul al doilea? De ce depinde?
Prin implicare civică și pledoarie publică. Poate pricep toți. Chiar și așa, va fi foarte greu. Avem o țară cu mulți oameni needucați, cu mulți analfabeți funcționali, vulnerabili la propagandă și manipulare, sensibili la mesaje ceaușiste și foarte furioși. O combinație mortală.
Narativul cel mai toxic este acela că alegerea Elenei Lasconi înseamnă o intrare în război. Conceptul acesta de neutralitate strategică este unul folosit și de Viktor Orban. De ce este un narativ complet eronat?
Neutralitatea este o capcană rusă. Au căzut în ea Ucraina, și Republica Moldova. Ambele au încercat-o ca soluție și au sfârșit cu trupe străine pe teritoriu și au fost trase în război. Mai mult, țări îndrăgostite de neutralitatea lor, Finlanda și Suedia, simțind pericolul, au cerut aderarea la NATO.
În zona noastră de Europa, cu o Rusie tot mai agresivă, neutralitatea este o rețetă a dezastrului. Ea ar reclama ieșirea din NATO.