Aviz favorabil pentru desființarea pensiilor speciale ale parlamentarilor. Proiectul de lege intră luni la vot final

Aviz favorabil pentru desființarea pensiilor speciale ale parlamentarilor. Proiectul de lege intră luni la vot final

Comisia comună pentru statutul deputaţilor şi senatorilor a dat joi aviz favorabil proiectului de lege care propune desființarea pensiilor deputaţilor şi senatorilor.

În comisie au fost 8 voturi „pentru” adoptarea proiectului şi o abţinere, aparţinând reprezentantului AUR. Raportul poate fi accesat AICI.

Proiectul privind eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari urmează să intre luni în dezbaterea plenului comun al Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Preşedintele comisiei parlamentare privind statutul deputaţilor şi senatorilor, Eugen Bejinariu, a declarat că este posibil ca proiectul să fie contestat la Curtea Constituţională. În cazul în care acesta va fi declarat neconstituţional se vor găsi alte soluţii cu privire la aceste indemnizaţii speciale, a subliniat Bejinariu.

ADVERTISING

"Mă gândesc că o să fie contestată la Curte sau în instanţă şi atunci vom vedea ce se va întâmpla. Din ceea ce ştiu eu, dacă acest lucru se va întâmpla, adică dacă va fi declarată neconstituţională a nu ştiu câta oară, sigur că vom găsi alte soluţii, de impozitare, de impozite mai mari, ceva se va întâmpla, adică nu rămâne cum e la momentul acesta", a declarat Bejinariu, citat de Agerpres.

USR votează legea, Nicolicea o atacă în instanță

Deputatul USR Cristian Seidler a declarat joi că susţine proiectul de lege privind eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari, iar USR îl va vota. Are însă îndoieli că acesta va trece de Curtea Constituţională.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

"Vom vota acest proiect de lege în forma aceasta, considerăm că din punct de vedere juridic este corect. În primul rând trebuie spus că orice pensie specială este o nedreptate în sine.

USR consideră că pensiile parlamentarilor, ca şi toate celelalte pensii speciale, trebuie eliminate imediat, nu în 20 de ani, nu în 12 ani. Pensiile speciale ale parlamentarilor sunt nişte privilegii", a declarat Seidler la Palatul Parlamentului.

În schimb, fostul deputat Eugen Nicolicea, reprezentat al Asociaţiei foştilor parlamentari, a anunţat că va ataca în instanţă proiectul dacă va fi adoptat de Parlament. El susține că acesta este un "copy paste" după actul normativ declarat anterior neconstituţional de Curtea Constituţională.

ADVERTISING

În februarie 2021, Parlamentul a adoptat un proiect de lege care elimina pensiile speciale ale senatorilor și deputaților, dar Curțea Constituționale a decis că este neconstituțională.

CCR a explicat că s-a acţionat cu „impetuozitate” şi „grabă”, deşi nu se ceruse dezbatere în procedură de urgenţă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇