Austeritatea nu e pentru toți. Guvernul vrea să dea 60 de milioane de euro pentru 5 partide în 2024

Austeritatea nu e pentru toți. Guvernul vrea să dea 60 de milioane de euro pentru 5 partide în 2024

Proiectul de buget pentru 2024 prevede alocarea unei sume record pentru partidele parlamentare.

Expert Forum solicită partidelor politice de la guvernare să scadă semnificativ sumele alocate pentru subvențiile acordate în anul 2024, se arată într-un comunicat remis joi SpotMedia.ro.

Conform proiectului de buget pus în dezbatere publică de Ministerul de Finanţe, în 2024, bugetul Autorității Electorale Permanente ar putea include 314 milioane de lei pentru subvenții.

Practic, valoarea crește cu aproape 70 de milioane de lei peste cea din anii electorali trecuți, subliniază Expert Forum.

Asta deși pe celelalte capitole bugetare cuvântul de ordine este “austeritate”.

ADVERTISING

Aceşti mai mult de 60 de milioane de euro s-ar împărți doar între cinci partide şi este pe departe cea mai mare valoare alocată vreodată în acest sens de la buget.

Recordul actual este de 258 de milioane de lei, adică puţin peste 50 de milioane de euro.

"Ne-am fi așteptat ca în urma numeroaselor presiuni publice de a reduce fondurile și de a crește transparența, partidele politice și AEP să decidă scăderea bugetului, nu să îl crească din nou.

Electoral, anul viitor va fi unul foarte ”scump”: partidele politice pot nu doar să-și finanțeze campaniile electorale din subvenții, dar în plus pot primi și rambursarea cheltuielilor dacă nu folosesc bani publici în campanie și trec de pragul de 3% din voturi, în anumite condiții.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În 2020, doar la parlamentare s-au rambursat 145 de milioane de lei, comparativ cu 42 de milioane în 2016.

Mai mult, utilizarea aproape exclusivă a subvențiilor în campanie limitează semnificativ orice contribuție privată, iar partidele politice devin entități susținute exclusiv de către stat, contrar bunelor practici internaționale", adaugă sursa citată.

Expert Forum scrie alocarea de 314 de milioane este mult prea mare, în condițiile în care partidele politice primeau deja mulți bani pe cap de locuitor (aproape 3 euro) în comparație chiar cu state vestice unde nivelul de trai este mai ridicat.

Pe de altă parte, o problemă este că aceşti bani de la buget se cheltuie în mare parte netransparent.

ADVERTISING

"Doar în primele nouă luni ale anului partidele au cheltuit peste jumătate din bani, adică 88 de milioane de lei, fără niciun fel de transparență și fără a marca materialele de promovare politică (mai ales promovarea prin presă), în lipsa oricăror prevederi legale care să le oblige să marcheze aceste produse ca atare.

Acest tip de comportament afectează deja dreptul publicului la informare corectă, libertatea presei și competiția politică și electorală.

Creșterea sumelor alocate pentru partide nu poate decât să înrăutățească situația și să confere și mai multă putere unui număr foarte mic de partide - cartelizând oferta politică și limitând serios șansele unui partid nou să intre pe scenă. Reamintim și faptul că liderii PSD și PNL nu au publicat contractele pentru promovare, deși au promis acest lucru în numeroase rânduri", scrie Expert Forum. 

Vă invităm să citiţi în acest sens investigaţia Libertatea: Un milion de euro din bani publici de la PNL pentru site-ul Digi24. Articolele nu au fost marcate cu semnul P–publicitate, dar au fost trimise pentru plată la partid

Pe de altă parte, pe fondul deficitului bugetar, Guvernul a impus o serie de măsuri de austeritate. Dacă banii publici nu sunt suficienți pentru investiții sau alte cheltuieli destinate comunității și interesului public, de unde putem crește alocările pentru finanțarea partidelor politice?

Puteți citi mai multe despre subvenții pe platforma EFOR https://www.banipartide.ro.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇