AUR a fost pedepsit pentru scandalul din Parlament: Nu mai are voie cu invitați, ca să nu facă revoluție

AUR a fost pedepsit pentru scandalul din Parlament: Nu mai are voie cu invitați, ca să nu facă revoluție

Grupul AUR de la Camera Deputaţilor a fost azi sancţionat şi nu mai are voie să aducă în clădire invitaţi, după scandalul violent provocat ieri, când formaţiunea extremistă a decis să protesteze faţă de comasarea alegerilor, idee aflată deocamdată la faza de proiect.

Şeful interimar al Camerei, Alfred Simonis, a declarat că decizia a fost luată de conducerea Camerei. Este vorba despre suspendarea dreptului de a aduce invitaţi în clădire până când va fi finalizată ancheta cu privire la incidentul de miercuri, care să stabilească cine sunt vinovaţii şi apoi să fie făcută o reglementare referitoare la accesul în Palatul Parlamentului.

Vor fi făcute şi reclamaţii pentru toţi parlamentarii AUR care au protestat şi au invadat sălile de grup, iar numele celor care au intrat ieri în clădire şi au venit să protesteze se vor regăsi pe un tabel cu persoane interzise la acces.

ADVERTISING

„Ţin să menţionez că sancţiunile au fost luate în unanimitate. Niciun vot împotrivă.

Ieri, practic, în scandalul grupului AUR la Parlament au participat deputaţi şi senatori ai AUR, au participat angajaţi ai Camerei Deputaţilor, chiar dacă sunt arondaţi grupului AUR sau comisiilor pe care le conduc cei de la AUR, dar şi invitaţi de grupul AUR, în jur de 100.

Aşa au ajuns să fie aproape 250 sau 150 în sălile de grup.

Este fără precedent ceea ce s-a întâmplat ieri în cei 33 de ani de democraţie şi sancţiunile se văd astăzi", a declarat Alfred Simonis, citat de News.ro.

Deputatul a precizat că trebuie reglementată intrarea în clădire, "pentru că ne putem trezi că mâine aduc 1.000 de oameni în clădire şi fac revoluţie".

Simonis susţine că un angajat al Camerei este funcţionar public şi deci nu poate protesta la adresa unui grup de partid parlamentar.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

PSD: "Nu îmi amintesc să se fi întâmplat asta vreodată"

Întrebat unde va fi făcută plângerea pentru incidentul de miercuri din Parlament, Simonis a răspuns: „Analizăm cea mai bună variantă pentru parlamentari”.

„Se pot face două tipuri de plângeri, la Comisia Juridică pentru sancţionare, dar şi la Poliţie, pentru că au invadat spaţiul propriu al unui grup parlamentar, mai puţin caracter privat are spaţiul unui grup parlamentar, de aceea, nici dvs, oricât de incisivi sunteţi, nu aţi intrat niciodată în sala unui grup parlamentar. Nu îmi amintesc să se fi întâmplat asta vreodată şi de obicei sunteţi mai îndrăzneţi decât orice parlamentar. În perioada următoare vom vedea sancţiuni pentru angajaţi şi pentru staff”, a mai precizat el.

Simonis i-a numit pe cei de la AUR „huligani” şi a vorbit despre soluţiile optime prin care să fie sporit nivelul de securitate din Parlament.

ADVERTISING

„Căutăm soluţii pentru a întări securitatea, dar asta nu se poate face peste noapte. Nu poţi să aduci bodyguarzi de pe stradă şi de mâine să îi pui să scoată parlamentarii pe sus din sală. Discutăm care e cea mai bună soluţie ca să combatem aceste acţiuni extremiste ale unor huligani”, a conchis Simonis.

PNL: "S-au trecut nişte linii roşii"

La rândul lui, liderul deputaţilor PNL, Gabriel Andronache, a afirmat că un grup foarte violent, format din angajaţi ai grupului AUR, a fost miercuri în spaţiul grupului PSD şi în faţa grupului PNL, menţionând că acest lucru este de "neacceptat" şi "s-au trecut nişte linii roşii".

Potrivit lui Andronache, CCR a considerat neconstituţională sancţionarea funcţionarilor de la grupurile parlamentare care sunt utilizaţi drept grup de presiune.

Întrebat dacă sancţiunile luate de BP vor fi suficiente pentru a nu mai vedea astfel de episoade în Parlament, Andronache a răspuns: "Trebuie să îi întrebaţi dacă vor fi suficiente exact pe colegii din grupul AUR".

"Pe ei trebuie să îi întrebaţi dacă înţeleg să respecte anumite reguli pe care le avem în codul de conduită, reguli care spun foarte clar că în Parlament trebuie să existe colaborare, de aceea, se numeşte instituţia Parlamentului, pentru că parlamentăm, discutăm şi căutăm să ajungem la un punct de vedere comun prin dialog, nu prin uzul forţei.

Nu există democraţie nicăieri pe pământ în lumea asta care să funcţioneze în mod normal corect, dacă nu sunt respectate aceste reguli şi dacă arma principală de a impune o opinie este arma pumnului şi a violenţei", a afirmat Gabriel Andronache, citat de Agerpres.

Întrebat în legătură cu propunerea să le fie interzisă parlamentarilor AUR intrarea în clădire şi să participe doar online la şedinţe în cazul în care fac astfel de manifestări violente, Andronache a răspuns: "E o chestiune interesantă de discutat sub aspect constituţional, pentru că şi aici avem decizii ale Curţii Constituţionale, nu una, ci mai multe, care spun că interzicerea accesului la şedinţă unui parlamentar înseamnă încălcarea drepturilor care îi sunt conferite prin mandatul acordat de popor".

Reacţia lui Simion: Cât de frica le este de noi

Liderul AUR, George Simion, a precizat că este fără precedent decizia Biroului Permanent şi a fost introdusă „pe ascuns, adică, aşa cum le place acestor corupţi care au furat, la umbra Parlamentului, tot ce se putea de furat în ultimii 34 de ani”.

În semn de protest faţă de această decizie, deputatul AUR, Ringo Dămureanu, a anunţat deja că îşi dă demisia din funcţia de secretar al Camerei Deputaţilor.

„Această decizie a fost introdusă suplimentar pe ordinea de zi a Biroului Permanent, ea nefigurând pe ordinea de zi iniţială. (...) Este pentru prima dată când în Parlamentul României unui partid de opoziţie îi sunt limitate o serie de drepturi în urma unei decizii luată de o majoritate parlamentară.

Când USR organiza manifestaţii în cadrul Parlamentului, în timpul legislaturii 2016-2020, democraţia funcţiona, portavocile, bannerele şi materialele fiind la ordinea zilei. Dar atunci când AUR îi apără pe români, când apără Constituţia ţării, infractorii ne pun pumnul în gură”, a afirmat George Simion, joi, pe site-ul propriu.

El susţine că nu va mai putea primi nici vizitele unor ambasadori, aşa cum a fost cazul cu ambasadorii Israelului şi Italiei, în 2023.

"De asemenea, reprezentanţii grupului parlamentar AUR nu vor mai putea să mai primească nici delegaţii oficiale din alte state”, a completat Simion, citat de News.ro.

Liderul AUR le-a transmis pe această cale „acestor pui de dictatori că nu vom ceda, nu vom face niciun pas înapoi”.

"Aceste acţiuni ne arată, de fapt, cât de frica le este de noi”, a conchis George Simion.

Amintim că parlamentarii AUR au protestat, miercuri, la Parlament, în sala grupului parlamentar al PSD, unde trebuia să înceapă o şedinţă a conducerii partidului, faţă de intenţia de a comasa alegerile europarlamentare cu cele locale. Liderul AUR, George Simion, a avut un schimb de replici cu preşedintele interimar al Camerei, Alfred Simonis, după ce acesta i-a cerut să părăsească sala.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇