Congresul USR PLUS: S-a vorbit mult despre unitate. A început votul pentru noua conducere și validarea președintelui (Video)

Congresul USR PLUS: S-a vorbit mult despre unitate. A început votul pentru noua conducere și validarea președintelui (Video)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Prima parte a Congresul USR PLUS a avut loc sâmbătă, la București, după ce vineri, a fost anunțat rezultatul la alegerile pentru desemnarea președintelui formațiunii. În cadrul Congresului urmează să fie stabilită componența noului Birou Național și va fi validat noul președinte al formațiunii – Dacian Cioloș.

Deși în jur de 1.200 de delegaţi au participat sâmbătă la Congresul USR PLUS, în sala de la Romexpo, unde se desfășoară evenimentul, s-au aflat maximum 150 de persoane simultan.

Au fost prezentați candidații pentru ocuparea pozițiilor de conducere din Biroul Național, fiind patru echipe care au făcut propuneri - una a lui Dacian Cioloș - "#Uniţi, reuşim!" , una a lui Dan Barna - "USR PLUS la Guvernare 2024", independenți și „a treia cale” - „#Împreună USR-PLUS. Curaj pentru România”. La final, Dacian Cioloș, președintele ales al USR PLUS, a spus că și-ar dori ca în componența Biroului Național să fie reprezentanți din toate cele patru echipe.

În jurul orei 12:00 au fost încheiate prezentările și delegații s-au pregătit de vot. Votul va avea loc pe fluxuri orare, pe județe și este estimat să dureze până în jurul orei 18:00. Rezultatele oficiale vor fi anunțate duminică. Un reprezentant al Comisiei Electorale a anunțat că rezultatele parțiale vor fi afișate în timp real din momentul în care va începe numărarea voturilor. Delegații sunt invitați la vot.

ADVERTISING

Ce a spus Dacian Cioloș

Ce a spus Dan Barna

Întregul eveniment a fost transmis live pe Facebook şi Youtube.

Congresul USR PLUS 2021 LIVE

USR PLUS are un nou președinte, ales de membri. Sâmbătă și duminică votăm noua conducere a partidului. Fii alături de noi, LIVE, pe Facebook.

Publicată de USR PLUS pe Vineri, 1 octombrie 2021


Cele mai importante declarații de la Congresul USR PLUS:

12:06 - Dacian Cioloș anunță închiderea zilei de sâmbătă și programul zilei de duminică și îndeamnă la vot, potrivit unei planificări pe județe. Rezultatul votului va fi anunțat oficial duminică.

12:00 - un reprezentant al Comisiei Electorale este invitat să prezinte modul în care se va desfășura votul. Vor fi patru buletine de vot - pentru validarea președintelui, pentru alegerea Biroului Național, a Comisiei de Arbitraj și a Comisiie de Cenzori. Rezultatele parțiale vor fi afișate în timp real din momentul în care va începe numărarea voturilor. Delegații sunt invitați la vot.

11:55 - sunt prezentați candidații la Comisia Națională de Cenzori

11:35 - Dacian Cioloș anunță încheierea prezentărilor și spune că își dorește ca în Biroul Național să fie reprezentanți din toate cele patru echipe. Și anunță prezentarea candidaților pentru Comisia de Arbitraj.

11:22 - vorbesc Anca Dragu, Oana Țoiu și Ioana Mihăilă

ADVERTISING

11:18 - Dan Cioloș prezintă lista. El începe prin a-i răspunde lui Cătălin Drulă, pe care îl aplaudă „pe bune” pentru tot ce a făcut și a realizat. El dă cuvântul reprezentantelor-femei, după ce spune că bărbații au vorbit deja mult și femeile vor vorbi mai din suflet.

11:17 - Dan Barna invită pe scenă reprezentanții listei „Uniți reușim”

11:16 - se ține un moment de reculegere pentru victimele tragediei de vineri de la Constanța.

moment-de-reculegere-USR-PLUS

10:50 - iau cuvîntul pe rând candidații de pe lista „#Împreună USR-PLUS. Curaj pentru România”

10:45: Vorbește Nicu Ștefănuță, care prezintă lista "#Împreună USR-PLUS. Curaj pentru România". Lăsați în urmă diviziunile, să ne vindecăm rănile, lăsați în urmă albastru și portocaliu, spune Ștefănușă, care propune și obiective pentru „barca noastră comună”, respectiv să fie atrași 10.000 de tineri în partid, să existe 45 de „Ciugud” conduse de primari USR PLUS și ca USR PLUS să ajungă să dea un președinte al României în 2024.

10:37 - Vorbește Lucian Rădulescu, independent, care prezintă lista independenților care candidează pentru Biroul Național.

10:32 - Cătălin Drulă spune de ce echipa din care face parte este cea mai potrivită să schimbe România și îl înțeapă pe Dacian Cioloș, spunându-i că poate și el să aplaude echipa lui Barna.

ADVERTISING

10:28 - Radu Mihaiu spune că este important ca USR PLUS să ajungă ca în 2024 să aibă 400 de primari, nu 40, pentru că viața oamenilor se schimbă de la primărie. El mai spune că cei din USR PLUS vor colabora indiferent pe ce liste se află acum. „Știu că toți ne dorim același lucru, reformarea clasei politice și a felului în care este administrată România și ca administrația să prindă din urmă societatea, care este mult, mult înaintea administrației„.

10:25 - Elena Lasconi vorbește despre spiritul USR PLUS și nevoia ca USR PLUS, dacă vrea să fie relevant ca partid trebuie „să livreze” lucruri bune pentru România.

10:20 - Dan Barna prezintă echipa pe care o propune pentru Biroul Național.

10:12 - se prezintă un raport al alegerilor pentru desemnarea preşedintelui USR PLUS

10:00 - Dan Barna a prezentat programul pentru desfășurarea celor două zile de congres și a supus la vot ordinea de zi. Ordinea de zi a fost aprobată online. Barna a anunțat că în jurul orei 12:00 va începe votul.

sala-congres-USR-PLUS
Așa arată Congresul USR PLUS care se desfășoară la Romexpo, unde s-a desfășurat, în urmă cu o săptămână, și congresul PNL

9:50 - Mai mulți invitați străini au transmis mesaje USR PLUS.

9:00 - Congresul a fost deschis de Dacian Cioloș, care a vorbit despre nevoia de unitate a USR PLUS și de posibilitatea să devină cel mai important partid din România.

”De azi România are un partid reformist, pro-european, profund marcat de liberalismul democratic. Faptul că azi se duce la bun sfârşit un proces de fuziune necesar ne arată că toţi cei care în reformă şi democraţie şi-au găsit un loc din care să poată munci şi lupta pentru o Românie mai bună.

În afara USR PLUS nu cred să mai existe un partid care să creadă în modernizarea ţării cu atâta putere şi convingere. Suntem mai puternici prin această fuziune, dar trebuie să ştim în acelaşi timp că suntem şi mai singuri. Trebuie să răzbim şi să lucrăm unii cu alţii chiar dacă aparent suntem diferiţi”, a spus Cioloş.

El i-a dat cuvântul „prietenului” Dan Barna, cel de la care va prelua astăzi conducerea partidului. Dan Barna a afirmat că va rămâne și se va implica activ în viața USR PLUS, a nominalizat oameni cu realizări din USR PLUS despre care a spus că este foarte mândru și a vorbit și el despre nevoia de unitate a partidului.

"Din păcate, în momentul de faţă, România are o guvernare capturată de o persoană pentru care pălăria de premier este prea mare şi sper, şi sunt încrezător, că lucrul acesta se va încheia şi vom putea să încheiem o criză de care România nu avea nevoie. Vom putea să încheiem o criză inutilă şi absurdă care a fost creată de un singur om pentru o ambiţie personală ridicolă şi sper să revenim cât mai repede, de marţi încolo, în logica aceasta de guvern responsabil pentru România şi nu pentru mizele personale ale unui cetăţean", a spus Barna.

El a adăugat că, în cele opt luni de prezenţă la guvernare, USR PLUS a arătat "că ştie, poate şi vrea să facă reforme".

**********

Cine vrea să facă parte din conducerea partidului

Pentru Biroul Naţional şi-au depus candidatura 93 de membri USR PLUS, grupaţi în trei liste, dar şi trei candidaţi independenţi.

* Pe lista "USR PLUS la Guvernare 2024" figurează: Dan Barna, Octavian Berceanu, Vlad Botoş, Cosette Chichirău, Cristian Ghinea, Cătălin Drulă, Stelian Ion, Elena Lasconi, Liviu Mălureanu, Radu Mihail, Radu Mihaiu, Ionuţ Moşteanu, Claudiu Năsui, Cristina Prună, Cristian Seidler, Lucian Stanciu-Viziteu.

* Lista "#Uniţi, reuşim!" este formată din: Dacian Cioloş, Alexandru Paul Dimitriu, Anca Dragu, Victor Giosan, Andrei Lupu, Ioana Mihăilă, Alin Mituţa, Dragoş Pîslaru, Alin Stoica, Ramona Strugariu, Ciprian Teleman, Oana Ţoiu, Dragoş Tudorache, Vlad Voiculescu.

* Lista "#Împreună USR-PLUS. Curaj pentru România" îi include pe: Adrian Albu, Flavia Boghiu, Marius Cobianu, Alexandra Coliban, Allen Coliban, Andrei Corbu, Radu Molnar, Mihai Poliţeanu, Bogdan Stroe, Nicu Ştefănuţă, Cătălin Teniţă, Vlad Teohari.

* Cei trei candidaţi independenţi sunt: Andrei Iulian Margarit, Lucian Ştefan Rădulescu, Alexandru Surcel.

Vor fi prezentaţi candidaţii pentru Biroul Naţional, pentru Comisia Naţională de Arbitraj şi pentru Comisia Naţională de Cenzori.

Sunt aşteptaţi să îşi exprime votul, în calitate de delegaţi, Dan Barna şi Dacian Cioloş, Ioana Mihăilă, Cătălin Drulă, Stelian Ion, Ciprian Teleman, Claudiu Năsui, Vlad Voiculescu. De asemenea, vor vota preşedintele Senatului, Anca Dragu, dar şi primarii Dominic Fritz, Allen Coliban, Elena Lasconi, Clotilde Armand, Radu Mihaiu, precum şi fostul prefect al Capitalei Alin Stoica.

Potrivit statutului, alegerile pentru Biroul Naţional au loc pe principiul proporţionalităţii. Candidaţii pot participa individual (listă cu un singur candidat) sau colectiv (vot preferenţial pe liste cu mai mulţi candidaţi). Locurile vor fi repartizate proporţional listelor, în funcţie de numărul de voturi obţinute de fiecare listă. Cei nouă vicepreşedinţi vor fi aleşi în ordinea descrescătoare a numărului de voturi obţinute.

Membrii Biroului Naţional vor fi: preşedintele ales, vicepreşedinţii aleşi şi persoanele care au obţinut cele mai multe voturi, în ordine descrescătoare, pentru locurile rămase neocupate de preşedintele şi vicepreşedinţii aleşi.

Duminică se anunță rezultatul alegerilor și se modifică statutul

În cea de a doua zi a congresului, duminică, dezbaterile privind modificarea Statutului USR PLUS vor avea loc într-o şedinţă exclusiv online. Tot cu această ocazie va fi prezentat rezultatul alegerilor pentru Biroul Naţional.

Europarlamentarul Dacian Cioloş a fost ales în funcţia de preşedinte al USR PLUS, în urma celui de-al doilea tur al alegerilor interne. El a obţinut 19.603 voturi, iar contracandidatul său, Dan Barna, 18.908.

Rezultatul votului a fost anunţat vineri seara.

Biroul Naţional al USR PLUS va asigura conducerea executivă a partidului alături de preşedinte.

În luna mai a acestui an, USR şi PLUS au fuzionat după ce în ultimii ani cele două partide conduse de Dan Barna şi Dacian Cioloş au participat ca o alianţă la alegerile europarlamentare, prezidenţiale, locale şi parlamentare.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇