Cioloș: USR PLUS trebuie să câștige toate alegerile din 2024, nu să devină un partid-balama

Cioloș: USR PLUS trebuie să câștige toate alegerile din 2024, nu să devină un partid-balama

Dacian Cioloş, ales preşedinte al USR PLUS, a declarat sâmbătă, în debutul Congresului formaţiunii, că în urma fuziunii, partidul devine mai puternic, dar că este importantă cooperarea dintre cele două categorii de membri ai acestuia.

„Suntem mai puternici prin această fuziune, dar trebuie să ştim că suntem în acelaşi timp şi mai singuri. Trebuie însă să răzbim şi să învăţăm să lucrăm unii cu alţii chiar dacă aparent suntem diferiţi.

Avem în partid, în mare, două profile de membri. Cei la un click distanţă şi cei pentru care clickul este încă la distanţă, deşi primii se spune că nu există, că sunt virtuali, că nu sunt reali – deşi au fost mereu acolo, au susţinut moral, politic şi financiar acest proiect, chiar dacă nu au ieşit în stradă la campanii, totdeauna şi cu toţii.

Ceilalţi, din diferite motive, nu sunt încă familiarizaţi sau obişnuiţi să trăiască on-line. Sunt la fel de reali şi parte a lumii şi motivaţiei noastre. Ne aduc aproape de realităţile cotidiene ale societăţii noastre, iar perspectiva şi aşteptările lor sunt o bună busolă pentru lucrurile pe care trebuie să le facem.

ADVERTISING

E timpul deci să aducem aceşti doi membri împreună în partidul nostru, să încetăm negarea sau dezbinarea lor, pentru că - extrapolând la realitatea externă a partidului - asta e datoria noastră faţă de toţi românii, să îi unim şi să îi aducem împreună", a afirmat Cioloş.

Liderul USR PLUS s-a declarat convins că "în afara" USR PLUS, "nu mai există niciun partid care să creadă atât de mult în modernizarea ţării", cu la fel de multă putere şi convingere.

"Acest congres are în el potenţialul de a schimba istoria acestei ţări. De astăzi putem spune fără nicio urmă de îndoială că România are un partid reformist, proeuropean, profund marcat de liberalismul democratic. Faptul că astăzi se duce la bun sfârşit un proces de fuziune necesar ne arată că toţi cei care cred în reformă şi în democraţie şi-au găsit în cele din urmă un loc din care să poată munci şi lupta pentru o Românie mai bună", a mai precizat Cioloş.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

USR PLUS își propune să câștige alegerile în 2024, nu să devină partid-balama

Dacian Cioloş a mai spus sâmbătă că formaţiunea pe care o conduce îşi propune să câştige în 2024 alegerile prezidenţiale şi parlamentare, şi nu să devină "un partid-balama".

"Pentru 2024 trebuie să ne propunem să câştigăm prezidenţialele şi parlamentarele. Vedeţi ce se întâmplă astăzi şi cum e totul paralizat pentru că depindem de forţe politice incapabile să îşi depăşească propriul interes de partid. Vedeţi cum PSD se pregăteşte să acapareze întreaga putere, speculând incapacitatea politică a PNL. Şi vedeţi cum reprezentanţii extremei drepte sunt pregătiţi să arunce totul în aer. Nu avem altă soluţie decât să alegem între a câştiga toate alegerile sau a deveni un partid-balama, ceea ce nu ne dorim şi nu ăsta e scopul pentru care am intrat în politică. Astăzi decidem dacă începem construcţia unui partid mare, puternic şi capabil să învingă toate celelalte forţe politice", a spus Cioloş.

Potrivit acestuia, USR PLUS este dator să ofere majorităţii românilor încrederea că vor scăpa de "sărăcie şi haos".

ADVERTISING

Negocieri cu PNL

Dacian Cioloş a vorbit și despre discuţiile care vor urma cu PNL. Acestea vor trebui să fie foarte "pragmatice şi factuale", USR PLUS fiind pregătit să îşi asume răspunderea politică pentru un guvern care să pună în aplicare Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

"O coaliţie fragilă, condusă încă de un partid care nu ştie încă ce vrea cu adevărat de la sine şi de la partenerii săi, a a aruncat din păcate guvernarea în aer. Realist vorbind, putem spera cu dificultate ca relaţia dintre noi şi PNL să fie vreodată una corectă politic. Discuţiile de acum încolo vor trebui să fie foarte pragmatice şi factuale. Noi suntem gata să ne asumăm răspunderea politică pentru un guvern care să pună în aplicare Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Cred că acesta este principalul focus pentru următorii ani, pentru că avem acolo şi resursele financiare şi reformele pe care le-am convenit în programul de guvernare. E singura soluţie reală pe care o văd", a spus Cioloș.

El a mai anunțat că îşi va depune mandatul în 2023, deoarece consideră că durata acestui mandat trebuie să fie de doi ani.

Prima parte a Congresul USR PLUS a avut loc sâmbătă, la București, după ce vineri, a fost anunțat rezultatul la alegerile pentru desemnarea președintelui formațiunii. În cadrul Congresului urmează să fie stabilită componența noului Birou Național și va fi validat noul președinte al formațiunii – Dacian Cioloș.

Deși în jur de 1.200 de delegaţi au participat sâmbătă la Congresul USR PLUS, în sala de la Romexpo, unde se desfășoară evenimentul, s-au aflat maximum 150 de persoane simultan.

Au fost prezentați candidații pentru ocuparea pozițiilor de conducere din Biroul Național, fiind patru echipe care au făcut propuneri - una a lui Dacian Cioloș - "#Uniţi, reuşim!" , una a lui Dan Barna - "USR PLUS la Guvernare 2024", independenți și „a treia cale” - „#Împreună USR-PLUS. Curaj pentru România”. La final, Dacian Cioloș, președintele ales al USR PLUS, a spus că și-ar dori ca în componența Biroului Național să fie reprezentanți din toate cele patru echipe.

În jurul orei 12:00 au fost încheiate prezentările și delegații s-au pregătit de vot. Votul va avea loc pe fluxuri orare, pe județe și este estimat să dureze până în jurul orei 18:00. Rezultatele oficiale vor fi anunțate duminică. Un reprezentant al Comisiei Electorale a anunțat că rezultatele parțiale vor fi afișate în timp real din momentul în care va începe numărarea voturilor. Delegații sunt invitați la vot.

Citește mai mult despre cum s-a desfășurat, sâmbătă, prima parte a congresului USR PLUS (Video).


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇