Ambasador SUA: Nu e posibilă no fly zone, vrem să oprim acest război, nu să începem unul mai mare

Ambasador SUA: Nu e posibilă no fly zone, vrem să oprim acest război, nu să începem unul mai mare
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În interviul acordat în exclusivitate Spotmedia.ro, ambasadorul Statelor Unite la OSCE explică de ce impunerea unei zone de excludere aeriană deasupra Ucrainei, cerută de președintele Zelenski cu insistență, nu este posibilă.

„Continuă să asigurăm asistență de securitate Ucrainei, dar să fim clari: desfășurarea de trupe americane pentru a asigura o zonă de excludere aeriană ar risca intrarea într-un conflict direct, adică SUA ar intra în război cu Rusia.

Președintele nostru a spus clar că nu se va întâmpla acest lucru.

ADVERTISING

Ce încercăm să facem este să oprim acest război din Ucraina, nu să începem unul mai mare", spune Michael Carpenter, ambasador SUA la Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).

În interviu, diplomatul vorbește despre sancțiunile decise de SUA și care îl vizează direct pe Vladimir Putin, dar și despre cât de credibilă este Rusia, când spune că vrea pacea. Nu sunt semne că Putin e pregătit să renunțe la agresiunea violentă asupra Ucrainei, unde tot mai multe dovezi indică crime de război, atacuri în masă, violuri și execuții sumare, afirmă acesta.

ADVERTISING

Președintele Volodimir Zelenski cere, cu fiecare discurs, o zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei, așa-numita no-fly zone. De fiecare dată este refuzat, argumentul fiind că asta ar însemna o intrare a NATO în război.

În interviul acordat SpotMedia.ro, Bill Browder, cel care a impus Magnitsky Act, după ce regimul condus de Putin i-a ucis avocatul, în Rusia, a spus tranșant că România trebuie să ceară și să sprijine impunerea unei zone de excludere aeriană deasupra Ucrainei, pentru că e clar că Putin testează limitele NATO, țintind civili.

ADVERTISING

Masacrul din Mariupol are deja proporțiile unei tragedii umanitare.

Estonia a fost prima țară membră NATO care a cerut oficial impunerea unei zone de excludere aeriană deasupra Ucrainei.

Expertul militar Hari Bucur-Marcu a explicat ce înseamnă, tehnic, o zonă de excludere aeriană: "În termeni militari dar într-o accepțiune populară, o zonă de interzicere a spațiului aerian pentru un anumit utilizator al acelui spațiu aerian înseamnă luarea tuturor măsurilor pentru ca nicio aeronavă cu sau fără pilot (inclusiv drone sau rachete de croazieră) să nu poată survola acel spațiu, în nicio direcție și indiferent de intenție".


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇