Alegătorii din 32 de state americane şi Districtul Columbia vor avea ocazia la 3 noiembrie să se pronunţe nu doar în legătură cu cine va locui la Casa Albă în următorii patru ani, ci şi într-o largă gamă de probleme.
De la chestiuni de ordin electoral până la dreptul de avort, taxe sau legalizarea ciupercilor „magice”, relatează marţi Reuters.
Astfel, în California, are loc o consultare privind acordarea dreptului de vot la alegerile primare şi tinerilor de 17 ani care vor împlini 18 ani până la alegerile generale - aşa cum se întâmplă deja în alte 18 state şi la Washington D.C -, precum şi acordarea dreptului de vot persoanelor condamnate eliberate condiţionat.
Trei state - Alabama, Colorado şi Florida - le cer alegătorilor să schimbe constituţia locală, astfel încât textul legii să prevadă că "doar un cetăţean" poate vota, în loc de "toţi cetăţenii" pot să voteze, propunere denunţată însă de Liga alegătoarelor din Florida ca fiind marcată de "xenofobie şi fals patriotism".
Tot în California, o "iniţiativă civică" susţinută de companii ca Uber, Lyft, DoorDash, Instacart şi Postmates propune scutirea companiilor de ride-sharing şi livrări de la prevederile legale din stat în baza cărora sunt considerate angajatori şi nu contractori.
Interzicerea avortului, în Colorado
În Colorado este supusă la vot şi interzicerea avorturilor, cu excepţia celor necesare pentru a salva viaţa mamei, după 22 de săptămâni de sarcină.
Şi în statul Louisiana, alegătorii sunt chemaţi să voteze asupra unui amendament care ar stabili clar că legea fundamentală a statului nu protejează dreptul la avort sau finanţarea avortului şi care deschide calea spre interzicerea avortului în plan local în cazul în care Curtea Supremă a SUA revine asupra deciziei de referinţă din cazul Roe v. Wade din 1973, ce apără dreptul femeilor la avort.
În 43 de state din SUA dreptul femeilor la avort este supus la o serie de restricţii, dar 15 dintre aceste restricţii impuse au fost blocate prin ordine judecătoreşti, a consemnat Ballotpedia, citată de Reuters.
Ciuperci ”magice”
În fine, pentru prima dată, după aceste alegeri un stat din SUA ar urma să permită folosirea psilocibinei, un extract dintr-o ciupercă halucinogenă, în scopuri terapeutice de către adulţi de la 21 de ani în sus.
Proiectul din Oregon, prezentat în 71 de pagini şi care evocă o serie de studii ce indică beneficii ale "ciupercii magice" în tratamentul anxietăţii şi al unor tulburări mintale, conţine şi un program eşalonat pe doi ani pentru analizarea mai aprofundată a efectelor acestei substanţe şi pentru înfiinţarea unei structuri de reglementare, înainte de acordarea autorizaţiilor necesare folosirii ei.
Legalizarea marijuanei
În cinci state - Arizona, Montana, New Jersey, South Dakota şi Mississippi -, alegătorii se vor pronunţa asupra legalizării marijuanei atât în scopuri recreative, cât şi medicale, de către adulţi.
În cazul marijuanei nu este vorba de un "trend-setting": începând din 1996, în 33 de state ale SUA şi Districtul Columbia a fost aprobată folosirea ei în scopuri medicale, alte 11 au autorizat-o în scopuri "recreative", iar 16 - incluzând aici şi o parte din primele 33 - au scos posesia acestui drog de sub incidenţa legii.