Alegerea președintelui AEP, amânată iar. PSD îl împinge pe Toni Greblă, PNL l-ar vrea pe Muhuleț

Alegerea președintelui AEP, amânată iar. PSD îl împinge pe Toni Greblă, PNL l-ar vrea pe Muhuleț

Birourile permanente reunite ale Parlamentului au eliminat de pe ordinea de zi a şedinţei de plen comun, programată pentru ora 13:00, de marţi alegerea preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente.

Astfel, până în data de 17 martie pot fi depuse în continuare candidaturi, pe 24 martie vor avea loc audierile în comisii şi pe 28 martie, la ora 13:00 va avea loc votul în plenul reunit.

Funcţia de preşedinte al AEP a fost vacantată după ce Constantin-Florin Mituleţu-Buică a înaintat celor două Camere ale Parlamentului demisia sa, după ce Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Parchetul în cazul său, acuzându-l de folosire a funcţiei pentru favorizarea cumnatei sale.

ADVERTISING

Senatul a mai încercat să dea un vot și în urmă cu două săptămâni, dar a fost amânat la solicitarea PNL.

Ca și atunci, mai multe publicații citează surse parlamentare potrivit cărora premierul Nicolae Ciucă i-ar fi solicitat lui Marcel Ciolacu o amânare a procedurii parlamentare pentru a se renegocia funcțiile din conducerea AEP.

Potrivit înțelegerii politice dintre PSD și PNL, numirea președintelui AEP revine social-democraților.

Sursele citate susțin că liberalii sunt însă nemulțumiți de faptul că Alexandru Mitulețu Buică rămâne în conducerea instituției, pe postul de secretar general al instituției (după ce acesta a dat un concurs pe funcție și l-a câștigat).

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Comisiile juridice parlamentare i-au avizat favorabil, pe 20 februarie, pentru această funcţie pe Iulia Andreea Băbeanu, propusă de AUR, şi pe Toni Greblă, propus de PSD, plenul urmând să decidă prin vot secret cu buletine.

Liberalii l-ar prefera la şefia AEP pe actualul vicepreşedinte Marian Muhuleţ, potrivit unor surse citate marți de News.ro.

Preşedintele Camerei Deputaţilor Marcel Ciolacu declara recent că şefia Autorităţii Electorale Permanente nu este împărţită politic între PSD şi PNL şi este convins că Toni Greblă, actualul prefect al Capitalei susţinut de social-democraţi pentru şefia AEP, va asigura independenţa instituţiei, inclusiv în anul electoral 2024.

ADVERTISING

Referitor la faptul că fostul preşedinte al AEP Constantin Mituleţu-Buică este acum secretar general al aceleiaşi instituţii, Ciolacu a replicat: „Nu îmi cereţi să încalc legea sau să fac un abuz în serviciu din dorinţa dacă este normal sau anormal”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇