ANI a sesizat Parchetul în cazul șefului AEP. Mitulețu susține că angajarea cumnatei a fost "legală și morală". USR îi cere să plece, PNL așteaptă mutarea PSD

ANI a sesizat Parchetul în cazul șefului AEP. Mitulețu susține că angajarea cumnatei a fost "legală și morală". USR îi cere să plece, PNL așteaptă mutarea PSD

Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Parchetul în cazul preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente, Constantin Mituleţu Buică, pe care îl acuză de folosire a funcţiei pentru favorizarea cumnatei sale.

Mai exact, ANI spune că Buică a emis, aprobat şi semnat 9 acte materiale prin care s-a obţinut un folos patrimonial pentru cumnata acestuia, care a fost încadrată la cabinetul vicepreşedintelui Autorităţii Electorale Permanente pe funcţia de consilier.

G4Media.ro a dezvăluit că un raport de evaluare al Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) îl acuză pe Constantin Mituleţu-Buică, preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), de conflict de interese penal.

ADVERTISING

Sesizarea a fost depusă de un fost director din AEP, demis chiar de Mituleţu Buică. Şeful AEP, omul care organizează alegerile în România, a declarat pentru G4Media că ”nu există nici un conflict de interese, nu voi demisiona”.

Cristian Petraru, fost şef al aparatului tehnic de la Biroul Electoral Central director în Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) până în 2019, a depus în august 2021 o sesizare la ANI în care indica faptul că preşedintele AEP ar fi numit-o într-o funcţie din instituţie pe cumnata sa, sora soţiei sale.

Reacția lui Mitulețu: Nu am de ce să demisionez

Constantin-Florin Mitulețu Buică a recunoscut că a aprobat angajarea cumnatei sale, dar spune că a respectat legea.

ADVERTISING

El a declarat pentru Digi24 că femeia a avut mai multe locuri de muncă și a enumerat printre calitățile ei „activitatea profesională și implicarea de care a dat dovadă. A avut diverse locuri de muncă și pe studii superioare și pe studii medii”.

„Nu am de ce sa demisionez şi nici sa fiu schimbat, pentru ca am respectat legea, cea civilă şi cea penală”, a declarat Constantin Mituleţu Buică, întrebat luni de News.ro dacă are în plan să demisioneze sau dacă se aşteaptă la o decizie de schimbare din funcţie a coaliţiei de guvernare.

Chestionat mai departe despre angajarea cumnatei sale, preşedintele AEP a precizat că aceasta a fost „legală şi morală”.

ADVERTISING

Referitor la acţiunile ANI, Buică a explicat că este vorba „doar de o sesizare cu privire la o suspiciune şi nu o constatare”.

USR: Trebuie să plece

Liderul deputaţilor USR Ionuţ Moşteanu a depus la Biroul Permanent al Camerei o solicitare de convocare a comisiilor juridice reunite şi demiterea preşedintelui AEP, Constantin Mituleţu Buică.

„Am depus astăzi o solicitare către Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor pentru convocarea Comisiilor Juridice Reunite şi demiterea preşedintelui AEP, Constantin Mituleţu Buică, acuzat de ANI că şi-a angajat cumnata în instituţie. Nu am nicio speranţă că îşi va demisia, aşa că începem procedura parlamentară de demitere”, a scris Ionuţ Moşteanu, luni, pe Facebook.

El a adăugat că şeful AEP nu este la primul dosar.

„Este deja trimis în judecată pentru abuz în serviciu. Tot el are o decizie oficială de plagiat din partea CNATDCU. Incompatibilitate, corupţie şi plagiat. E prea mult. Trebuie să plece”, a completat Moşteanu.

PNL aşteaptă decizia PSD

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al PNL Ionuţ Stroe a afirmat că aşteptările liberalilor în legătură cu acuzaţiile aduse preşedintelui AEP sunt legate de o reacţie din partea PSD. El a menţionat că această situaţie ar putea fi discutată într-o şedinţă a coaliţiei care va avea loc marţi.

„Noi, liberalii, am fost tot timpul consecvenţi în abordarea acestor cazuri, vom considera că oamenii care sunt acuzaţi pentru situaţii de genul celei de faţă trebuie să corecteze acest lucru părăsind funcţia. România are instituţii abilitate în zona Justiţiei să cerceteze aceste speţe”, a declarat Ionuţ Stroe, luni, la Digi 24.

Întrebat dacă aşteaptă demisia şefului AEP, Ionuţ Stroe a răspuns: „Preşedintele AEP şi-a recunoscut public la un post de televiziune conflictul de interese în care s-a găsit”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇