AFP scrie, joi, că preşedintele român Klaus Iohannis şi-a anunţat retragerea candidaturii de la şefia NATO, lăsându-i drum liber premierului olandez Mark Rutte și marcând astfel „finalul unui fals suspans”.
Klaus Iohannis, în vârstă de 65 de ani, a anunţat că a informat membrii NATO că se retrage din cursa pentru șefia NATO, se arată într-un comunicat Consiliul Superior al Apărării Naţionale (CSAT). De asemenea, membrii CSAT au decis ca România să-l susţină pe premierul olandez Mark Rutte pentru a fi următorul secretar general al Alianței.
Acesta este finalul unui fals suspans, scrie AFP.
Şansele liderului român, care şi-a dezvăluit ambiţiile în martie, anunţând că vrea să întărească flancul de est al NATO, păreau slabe, în contextul susţinerii lui Mark Rutte de către Statele Unite. Propunerea era însă serioasă, mai notează AFP.
Importanța României în NATO a crescut ca urmare a poziției strategice la frontiera cu Ucraina şi Republica Moldova, care nu sunt membre ale Alianţei Nord-Atlantice, în contextul pericolului tot mai mare pe care îl reprezintă Rusia.
Poziția importantă a României mai este reflectată și de prezența în creștere a trupelor și echipamentelor NATO prezente pe teritoriul țării. În acest moment, peste 5.000 de militari NATO sunt staţionaţi pe teritoriul român.
Însă, notează AFP, Klaus Iohannis nu a reuşit să convingă celelalte 31 de state membre ale Alianţei.
Numai Ungaria premierului naţionalist Viktor Orban l-a susţinut clar pe Klaus Iohannis, dar și aceasta l-a abandonat, marți, în favoarea marelui favorit Mark Rutte, după ce a obținut avantajele pe care le voia în urma negocierilor.
Decizia de numire a olandezului Mark Rutte, în vârstă de 57 de ani, urmează să fie anunţată până la summitul NATO de la Washington, care va avea loc în iulie. Alegerea secretarului general al NATO se poate face doar cu unanimitatea voturilor statelor membre.
Mandatul actualului secretar general al NATO se încheie la 1 octombrie.