AEP: În starea de alertă se pot strânge fizic semnăturile pentru candidaţii la locale. Se poate face și electronic, cine are curaj

AEP: În starea de alertă se pot strânge fizic semnăturile pentru candidaţii la locale. Se poate face și electronic, cine are curaj

Preşedintele AEP, Constantin Mituleţu-Buică, a precizat, vineri, că în starea de alertă se pot strânge fizic semnături de susţinere a candidaţilor la alegerile locale.

El a subliniat că a fost introdusă şi facilitatea ca aceste semnături să fie strânse în format electronic.

Iohannis: Alegerile se pot organiza. Nu evenimentul de votare e problematic, ci campania

"La acest moment avem o stare de alertă. În starea de alertă nu sunt interzise adunările de peste 20 de persoane în spaţii închise, peste 50 în afară. Avem posibilitatea să păstrăm distanţarea fizică în anumite condiţii. Am văzut şi eu legislaţia, o ştim şi noi cu toţii, există posibilitatea să strângem semnături şi în format fizic, pentru că nu avem această interdicţie de a lua contact cu persoanele pe domeniul public.

ADVERTISING

De regulă, aceste semnături sunt strânse pe domeniul public, nu se strâng undeva în încăperi, pe un birou.(…) Deci nu există interdicţie pentru a lua contact cu persoanele. În acest moment, există posibilitatea fizică pentru a fi strânse aceste semnături.

Or, noi, ca să putem să prevenim situaţii în care unele persoane vor să susţină şi nu merg pe stradă pentru a depune listele de susţinători, am prevăzut să o poată face şi în format electronic. În acest context, am redus şi numărul de semnături de la 100 la 50, acolo unde există posibilitatea, de la 1 la 0,5%”, a declarat Constantin Mituleţu-Buică.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Campania electorală începe din 28 august. Candidații vor depune cu 50% mai puține semnături la înscriere

Buică: Cine are curaj, să semneze electronic

Șeful AEP a mai spus că "singura validitate ca semnătură olografă este semnătura electronică calificată".

Totodată, el a precizat că cine nu are curaj să folosească semnăturile electronice, să apeleze la cele fizice.

Camera Deputaților: Alegeri locale pe 27 septembrie. Ce mai prevede nou legea față de varianta adoptată de Senat

"Drept urmare, cine nu are curaj, să nu le folosească. Cine are curaj, să-şi asume că 500 de semnături au fost strânse pe o platformă care generează aceste semnături. (…)

ADVERTISING

Nu aveţi curaj, nu le depuneţi. Încercăm să aducem o facilitate suplimentară, cine are curaj, să semneze (electronic - n.red), cine nu, să folosească semnătura fizică. Suntem în stare de alertă, se pot strânge semnături în format fizic", a mai precizat preşedintele AEP.

Dacă se reinstaurează starea de urgenţă, alegerile nu vor mai putea avea loc

Președintele Autorităţii Electorale Permanente a adăugat că, dacă se reinstaurează starea de urgenţă, alegerile nu vor mai putea avea loc.

Senatorii au decis că NU se poate vota electronic sau prin corespondență la alegerile locale

”Dacă avem stare de urgenţă, în stare de urgenţă nu ai voie să intri în contact cu alte persoane, ci să păstrezi o distanţă de doi metri.

Eu vă garantez un singur lucru: dacă avem stare de urgenţă, nu vom mai avea alegeri, dacă avem stare de alertă, putem strânge şi semnături", a precizat Buică.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇