Camera Deputaților: Alegeri locale pe 27 septembrie. Ce mai prevede nou legea față de varianta adoptată de Senat

Camera Deputaților: Alegeri locale pe 27 septembrie. Ce mai prevede nou legea față de varianta adoptată de Senat

Camera Deputaților, decizională, a votat miercuri legea pentru organizarea alegerilor locale din acest an, respingând propunerea USR ca scrutinul să se desfășoare timp de 2 zile, pe 26 și 27 septembrie.

Legea poate fi contestată la CCR timp de două zile, după care va merge la președinte pentru promulgare.

Pe ordinea de zi s-au aflat două proiecte (428 și 429) cu același obiect - organizarea alegerilor locale din acest an. În această dimineață, Comisia Juridică a dat raport de respingere proiectului înaintat de Guvernul Orban, și raport de admitere celui inițiat de UDMR, care s-a bucurat și de susținerea PSD.

ADVERTISING

În favoarea amendamentului USR privind organizarea alegerilor locale timp de 2 zile, în condițiile restricțiilor impuse din cauza pandemiei de Covid-19, au votat doar 32 de deputați. 31 au votat împotrivă, iar 75 au votat abținere.

Ședința a fost condusă de vicepreședintele Camerei Deputaților, Florin Iordache, care a explicat ca proiectul UDMR este ”mai complet” decât cel al Guvernului, fiind preluate de acolo mai multe articole.

După scurte dezbateri la microfon, proiectul 429/2020, inițiat sub semnătura a doi parlamentari UDMR , a fost votat, conform rezultatelor anunțate de Florin Iordache.

Astfel, proiectul UDMR a fost adoptat cu 253 „pentru”, 2 voturi „împotrivă” şi 36 de abţineri.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Deputații prezenți în sală au votat prin intermediul tabletelor sau și-au anunțat votul la microfon (cei cărora nu le-a mers tableta), votul fiind notat de Florin Iordache.

De asemenea, mai mulți deputați au votat la telefon, ei nefiind prezenți la ședinta de plen.

Urmărește aici ședința de plen în format video:

Ședința în plen a Camerei Deputaților României din 8 iulie 2020

Publicată de Privesc.Eu pe Miercuri, 8 iulie 2020
ADVERTISING

Conform News.ro, Comisia Juridică a Camerei Deputaților a adoptat în această dimineață o serie de amendamente, cum ar fi:

- „150 de lei pe zi de activitate pentru membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare”. În varianta Senatului era vorba de suma de 100 de lei.

- „250 de lei pe zi de activitate pentru preşedinţii birourilor electorale de circumscripţie judeţeană şi preşedintele biroului electoral de circumscripţie a municipiului Bucureşti, pentru locţiitorii acestora, precum şi pentru membrii birourilor electorale de circumscripţie judeţeană şi membrii biroului electoral de circumscripţie a municipiului Bucureşti”, în condițiile în care Senatul votase pentru 200 de lei pe zi.

O altă modificare propusă şi adoptată de către Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor se referă la rambursarea cheltuielilor de campanie către partide, informează News.ro.

„Prin derogare de la dispoziţiile art.48 alin. (4) din Legea nr. 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale, republicată, cu modificările şi completările ulterior are termenul pentru rambursarea de către Autoritatea Electorală Permanentă a sumelor aferente cheltuielilor efectuate pentru campania electorală la alegerile locale din anul 2020 este de 30 de zile de la depunerea documentelor de decontare”, prevede amendamentul.

În schimb, Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor a păstrat neschimbată prevederea că partidele vor putea folosi şi subvenţiile de la bugetul de stat pentru finanţarea campaniei electorale, precum și faptul că partidele care nu au grupuri parlamentare vor putea avea reprezentanţi în secţiile de votare.

Senat: Alegeri locale pe 27 septembrie. A fost respinsă propunerea USR cu vot în două zile, dar s-au adoptat amendamente PSD și PMP

Campania electorală începe din 28 august. Candidații vor depune cu 50% mai puține semnături la înscriere


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇