Viitor de aur DNA-ul are. Asediul s-a terminat, anticorupția e sub control. Ce nu poți distruge, ocupă!

Viitor de aur DNA-ul are. Asediul s-a terminat, anticorupția e sub control. Ce nu poți distruge, ocupă!

După cum era de așteptat, dl Marius Voineag, actual șef adjunct al Secției de Urmărire Penală și Criminalistică (SUPC) din PICCJ,  a primit avizul pozitiv al secției de procurori a CSM pentru funcția de procuror șef DNA, în aplauzele luju.ro, publicația care apără de ani de zile infractorii și magistrații dragi acestora.

Nu a fost chiar unanimitatea de luni din cazul propunerii pentru procurorul general, pentru că un procuror din secție și-a păstrat coloana vertebrală și a refuzat să-l gireze pe salvatorul lui Ciucă, după un interviu care a oferit pe tavă toate argumentele pentru care un procuror incapabil să conducă o secție nu poate fi numit șef peste un parchet special.

Este vorba, din informațiile mele, despre dl Claudiu Sandu, de la Parchetul Tribunalului Brașov, unul dintre cei atât de inacceptabili pentru șefia fostului CSM – Savonea, încât a trebuit să treacă și prin turul al doilea, inventat anul trecut special pentru indezirabili, ca să ajungă în CSM.

De altfel, dl Sandu a pus întrebări reale în cadrul audierii, nu mângâieri tandre pe cap. Remarc împăcarea caldă a dlui Horodniceanu cu ministrul Predoiu, autorul propunerii pentru DNA.

ADVERTISING

Ani de zile, cel mai recent acum câteva zile, dl Horodniceanu îl mânca din vorbe pe ministru. Să-l rupă și mai multe nu. La fapte, e pace și armonie.

Sigur, puține întrebări au stins ridicolul celor puse de însuși ministrul Predoiu: veți continua lupta anticorupție sau îi veți pune frână cum sunteți acuzat în spațiul public? S-a crăpat aerul de tensiunea așteptării răspunsului și mai multe nu. Dacă dl Voineag va spune: o voi opri! I-a dat greu ministrul, clar!

Dl Voineag s-a întrecut însă pe sine în lingușeală venind cu niște exemple antimafia din Italia, despre care știa din discursuri anterioare ale ministrului că îi sunt dragi. Doar că fără puțină carte, lingușeala dă în penibil, așa că dl Voineag a greșit personajele și chiar ministrul s-a văzut obligat, râzând cald, să îl corecteze.

Cum spuneam, crăpa aerul de emoție și tensiune la audiere.

Cu o excepție, procurorii secției au intrat în jocul întrebărilor de fațadă și al votului dinainte cunoscut. La fel ca propunerea, de altfel.

Care pentru că are datorii morale din campania pentru CSM de anul trecut, care pentru că are datorii morale față de Bogdan Licu, părintele spiritual al lui Marius Voineag. Care pentru că e prietenă bună cu actuala șefa interimară a PÎCCJ, tot pupilă a lui Bogdan Licu și soția celei care ar urma să ajungă adjunctul lui Voineag la DNA.

Deci cam atât despre verticalitatea și independența secției pentru procurori a CSM, pentru care unii se dădeau de ceasul morții să capete dreptul la un aviz obligatoriu. Care ar fi fost diferență când tot din mâna puterii ciugulește, docilă?

Atunci când audierea a fost serioasă, în fața comisiei de la MJ, dl Voineag a picat. Dar ministrul Predoiu a trecut peste, pentru că interviul "nu trebuie absolutizat". Mai importante sunt dosarul Ciucă și ordinul în plic, nu-i așa?

Asta nu înseamnă că audierea a fost irelevantă. Dimpotrivă. Pe lângă clarificarea în privința secției de procurori, a creionat bine portretul viitorului șef DNA și a dat o idee cam ce urmează.

Vezi aici audierea integrala

Dl Voineag a vestit „abandonarea culturii de cetate asediată” a DNA, ceea ce desigur nu va însemna că a capitulat politicul și a încetat asaltul.

Încetează și rezistența la efectele deciziilor CCR. Dl Voineag nu mai vrea să irosească resurse pe eforturi de a căuta soluții de salvare a dosarelor. Va așteptă pasiv ca CJUE să se pronunțe asupra sesizării de la Brașov. O să tot aștepte, cât timp ÎCCJ a anulat cu mânie proletară sesizarea. Și, desigur, să ne luăm gândul că DNA va mai încerca așa ceva.

O prioritate de reținut a dlui Voineag va fi corupția din zona privată care „afectează funcționarea pieței și prețurile". Cum să zici că nu e bine?

Cum spune că va face asta? Prin „discuții cu mediul privat, conferințe, workshopuri, astfel încât companiile private să înțeleagă beneficiul sesizării DNA”. Cu asta își vor pierde vremea șeful și procurorii DNA în mandatul dlui Voineag pentru a lupta cu prețurile.

Mă aștept să intrăm într-o etapă foarte interesantă a anticorupţiei, pe metoda dosarului Ciucă. O companie enervează Guvernul, vine o sesizare la DNA, se deschide instant dosar penal, percheziții, ridicări de documente, audieri, mai o cătușă, totul cu presă, cu înfierare publică până când compania încetează să mai enerveze Guvernul.

Deci mai lăsăm în pace oamenii politici, demnitarii și banul public, ca să nu mai fim corupții corupților europeni, să lăsăm Romarm, că periclităm siguranță națională, și dăm iama în cei care sug sângele poporului cu prețurile. Succes garantat! 

A fost atins, întâi cu grijă maternă de dna procuror Ion (prietena dnei Militaru), apoi frontal de Claudiu Sandu, și subiectul dosarului Ciucă. Acel dosar deschis și repartizat de dl Voineag în chiar ziua primirii sesizării și în cadrul căruia au fost sechestrate la parchet toate documentele necesare unei analize CNATCDU. Eram atunci înainte de decizia CCR și CNATCDU chiar putea face analize pe fond cu efecte majore.

Dl Voineag a admis că a deschis dosarul și a admis chiar că o parte dintre perchezițiile care au blocat Comisia de etica a UNAP și CNATCDU au fost făcute tot într-o perioadă când era șef plin al SUPC din PÎCCJ, în lipsa titularei.

Dar, spune dl Voineag, nu avea ce face, chiar dacă fapta era vădit prescrisă de 14 ani. Ar fi încălcat accesul la justiție al petentului, zice viitorul șef DNA.

Adică, în viziunea dlui Voineag, un șef e un fel de registrator. Ia hârtia, pune ștampila și apoi privește spectator cum au loc percheziții și dosarul zace în rem cu toate documentele oficiale sub cheie, deși văzuse de la înregistrare că treaba e dusă de 14 ani.

Dl Voineag este tipul de manager care consideră că așa trebuie folosite resursele unui parchet, deși viitorul procuror general, dl Florența, spunea cu o zi înainte în fața CSM fix pe dos.

Viitorul șef DNA s-a declarat foarte mulțumit de activitatea procurorilor din subordinea domniei sale la SUPC care au competență exclusivă de anchetare a magistraților. Niciun rechizitoriu este un bilanț foarte bun pentru dl Voineag.

Nerespectarea termenelor date de ÎCCJ pentru soluționarea dosarului Kovesi face parte din performanța remarcabilă, pentru care dl Voineag le-a mulțumit public procurorilor SUPC.

De altfel, pentru dl Voineag soluția actuală, cu corupția magistraților în afara DNA, este mulțumitoare, nu doar ca provizorat. E bine așa, doar să fie ceva mai mulți.  

Deci un procuror șef al unei secții în care dosarele zac în sertare pentru fapte prescrise, care nu anchetează nici câtă corupție are acum în competență, care nu respectă decizii ÎCCJ, deci nu face față conducerii unei secții este numai bun de pus șef peste ditamai parchetul anticorupție.

Desigur, nimeni nu a fost curios, pe parte de integritate a magistratului, de darul de botez de jumătate de milion de lei din declarația de avere a dlui Voineag. Poate știau că ar există acte de donație de la părinți și socri pentru cea mai mare parte din sumă. Toți avem câte o mătușă Tamara în familie, care-i problema?

La ce să ne așteptăm?

DNA nu va fi desființat, nu va lua foc, ci va deveni perfect controlat, deci foarte convenabil. Va lupta cu cine trebuie, când trebuie, cum trebuie, servit,  cu presa după el, cu tămbălău, care să satisfacă dorul de acțiune. Va livra subiecte pentru ura publică țintită.

Ce nu poți distruge, ocupă!


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇