Mache, salvatorul lui Ciucă, audiat pentru șefia DNA. Testul secției de procurori

Mache, salvatorul lui Ciucă, audiat pentru șefia DNA. Testul secției de procurori

Secția de procurori a CSM, în componența de-abia intrată în pâine în ianuarie, dă marți un test extrem de important: audierea și avizul pentru procurorul care l-a salvat pe Nicolae Ciucă de verificarea plagiatului, procuror propus de ministrul Justiției pentru șefia DNA.

Dl Marius Voineag, cunoscut în sistem sub numele de Mache, a picat, cu prestație foarte slabă,  evaluarea în fața comisiei de interviu de la Ministerul Justiției.

Doar secretarul de stat în MJ Cătălin Șerban a considerat că trebuie propus pentru șefia DNA. Secretarii de stat sunt numiți și revocați de premier, în acest caz premierul Ciucă.

Totuși, dl ministru Predoiu și-a asumat propunerea cu ignorarea recomandării comisiei de interviu, pentru că “niciun criteriu folosit în alegerea propunerilor nu trebuie absolutizat, deci nici criteriul prestației la interviu”.

Deci alegerea între candidaturi s-a făcut „în condițiile compatibilității dintre candidat și nivelul de exigență impus de funcție”, după cum a transmis ministrul pentru spotmedia.ro.

ADVERTISING

Cum l-a salvat Mache pe Ciucă?

Pe scurt, teza de doctorat a dlui Ciucă nu a fost analizată de Comisia de Etică a UNAP și de CNATDCU, deci domnia sa nu este în situația dlui Bode, datorită dlui procuror viitor șef DNA.

Pe 18 ianuarie 2022, Emilia Șercan dezvăluia dovezile că teza de doctorat a dlui Ciucă e un plagiat. Comisia de Etica a UNAP și CNATDCU urmau să o verifice.

Pe 27 ianuarie 2022, la conducerea Secției de Urmărire Penală și Criminalistică (SUPC) a PICCJ se afla șeful adjunct Marius Voineag, în absența titularei, fapt confirmat oficial de PICCJ.

În ziua aceea, din toate zilele posibile, la SUPC aterizează o sesizare care îl acuză pe dl Ciucă de comiterea infracțiunii de plagiat.

Și fix în ziua aceea, 27 ianuarie, cu o celeritate uluitoare, dl Voineag, în calitate de șef, decide deschiderea unui dosar penal în baza sesizării și distribuirea lui către un procuror care să ancheteze.

Pentru ca sesizarea să fie validă, procedural ea ar fi trebuit depusă de victimă, adică cel de la care dl Ciucă ar fi copiat. Ceea ce e foarte puțin probabil.

Cert e că dl Ciucă a devenit doctor în 2003, fapta s-ar fi prescris în 6 ani, deci la momentul când dl Voineag a decis deschiderea dosarului și l-a repartizat, fapta era prescrisă de 14 ani, ceea ce nu numai că putea, dar era obligat să observe.

După două zile, procurorul ales de dl Voineag descalecă la UNAP și confiscă toate documentele referitoare la doctoratul dlui Ciucă, în frunte cu teza în original. După care a descălecat și la CNATDCU și a confiscat copiile.

Procurorul ales de dl Voineag le-a blocat pe toate sub cheie la Parchet, după care a ieșit la pensie. PICCJ a refuzat să îi dezvăluie oficial identitatea. La fel procurorului care a preluat și ține deschis dosarul faptei prescrisă de 14 ani.

Rămase fără niciun document, UNAP și CNATCDU nu au putut să analizeze nimic. Iar dl Ciucă poate spune că nimeni nu a constatat oficial plagiatul, ca dlui Bode, de exemplu.

PICCJ confirmă oficial că cercetările continuă în rem, pentru plagiat și uz de fals, prescris și el. Cu documentele blocate în continuare la parchet. Doar dl Ciucă trebuie să candideze la prezidențiale.

Tot în lucru, spune oficial PICCJ, este și dosarul privind repartizarea aleatorie a dosarului în care dl Nicolae Ciucă a obținut la CAB anularea sesizărilor privind presupusul plagiat din teza de doctorat.

Metoda de succes "basmaua"

Dl Voineag este protejatul lui Bogdan Licu, cel care l-a și adus șef adjunct al SUPC în 2021. Dl Licu, la rândul său acuzat de plagiat, este acum judecător constituțional.

În PICCJ se știe că într-o noapte întunecoasă la dl Licu a venit o mult iubită primă doamnă cu basma pe cap, ca să nu fie recunoscută, pentru a bifa audierea necesară închiderii unui dosar cu niște case.

De la basma pentru închidere de dosar la deschidere de dosar pentru salvare de plagiat diferența ține doar de circumstanțe. Rețeta rămâne valabilă, la fel ca prețioasa calitate de „fixer”.

Mai sunt chestiuni interesante despre dl Voineag, propus șef la DNA. Am tot scris despre ele.

- faptul că a încasat dar de botez în sumă de jumătate de milion de lei, conform declarației de avere.

- ascensiunea fulminantă a soției sale sub aripa dnei Savonea

- faptul că s-a lăudat că e câștigătorul șefiei DNA înainte să înceapă concursul, ceea ce nu a negat, deși l-am întrebat oficial.

Unii membri CSM știu, din informațiile mele, despre aceste afirmații care au descurajat să se prezinte la concurs și alți procurori.

- este adjunctul secției care ar trebui să ancheteze magistrați, dar nu a făcut în 10 luni niciun rechizitoriu. Cel doritor să conducă anticorupția națională nu a găsit niciun magistrat corupt.

- este adjunctul secției care încalcă hotărârile ICCJ care cer soluționarea dosarului Kovesi, deschis de SIIJ și ajuns acum la secția dlui Voineag.

Rămâne de văzut dacă secția de procurori va încerca să clarifice aceste chestiuni, începând cu deschiderea unui dosar pentru o faptă prescrisă de 14 ani. 

Speranțele nu sunt mari. O parte dintre membrii secției de procurori a CSM sunt foarte legați de Bogdan Licu. În frunte cu procurorul general interimar Magdalena Militaru, om de bază al actualului judecător CCR.

Alții au datorii față de Mache, zis și „Iago”, din recent încheiata campanie pentru alegerea CSM.

Susținerea în presă este foarte interesantă. De la jurnaliști care fie primesc bani de la PNL, fie își beau adesea apa plată cu lămâie în compania dlui Voineag, la o discuție nu despre dosare, evident, ci despre vreme și fotbal. Și Anca Alexandrescu îl apreciază și susține.

Când am pornit la luptă cu Bogdan Licu, o colegă de breaslă, altfel persoană în regulă, m-a întrebat șăgalnic: ce ai cu el? E băiat bun cu ziariștii. Așa e și dl Voineag, băiat bun și comunicativ.

Dl Voineag va ajunge oricum procuror șef DNA. În opinia mea, pe baza datelor oficiale, și-a dat examenul pe 27 ianuarie 2022, cu dosarul pentru fapta prescrisă de 14 ani, care l-a salvat pe Nicolae Ciucă.

S-a dovedit un om de maximă încredere pentru o funcție cheie, deci nu am îndoieli că ministrul va trece peste avizul negativ dacă va fi nevoie, iar președintele deja a salutat procedura de la MJ.

Dar secția de procurori a CSM va da primul mare test de verticalitate în raport cu această propunere atât de putredă. Nu de alta, dar mulți regretau că nu are aviz obligatoriu pe acest tip de propuneri.

UPDATE CSM l-a avizat pe Voineag pentru șefia DNA, în ciuda controverselor


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇