Varianta Gorghiu: De la un președinte care tace la unul care va citi de pe foi

Varianta Gorghiu: De la un președinte care tace la unul care va citi de pe foi

Dacă Alina Gorghiu crede că Nicolae Ciucă ar fi un bun președinte pentru România, e treaba dumneaei.

Senatorul liberal s-a poziționat mai mereu greșit față de șefii partidului la vremea respectivă, fie ei foști, actuali sau foști viitori. Același lucru se petrece și acum, în opinia mea.

De fapt, Alina Gorghiu pune batista pe țambalul discuțiilor din spațiul public care nu-i dau șanse lui Nicolae Ciucă la șefia PNL, după ce va dona postul de premier PSD, la rotativă. Faptul că doamna senator iese la rampă ca să-l susțină pe actualul premier mi se pare o dovadă a faptului că în PNL discuțiile despre viitorul domnului Ciucă nu numai că există, dar sunt destul de adânci.

ADVERTISING

Domnul Nicolae Ciucă nu are un scor bun în sondaje, preferințele alegătorilor îl pun mult sub scorul PNL. Dar asta n-ar fi o problemă pentru că nimeni din PNL nu egalează sau depășește scorul partidului. Probabil că în PNL se mizează pe faptul că generalul va lua la rotativă Apărarea și astfel va ieși cumva din reflectorul public, iar asta îi va mai aduce ceva procente în plus.

Apoi, dacă în PNL nu se va declanșa o competiție prezidențială pe bune, ci conducerea va aștepta cuminte lumina de la Cotroceni, doamna Gorghiu s-ar putea să aibă dreptate, actualul premier va ajunge prin decizie prezidențială candidatul partidului la alegeri.

Cât despre cum va decurge campania domnului Ciucă la prezidențiale, eu cred că problema plagiatului va atârna greu în ochii alegătorilor.

Chiar dacă procesul de blocare în justiție a aflării adevărului va continua, domnul Nicolae Ciucă va avea mari probleme de credibilitate, dacă nu își rezolvă problema. Iar rateurile date de Guvern cât a fost premier, legate de criza energetică gestionată slab, defectuos, de ratarea Schengen, de inflație, de bâlbâielile legate de reforma pensiilor, îi vor fărâmița domnului Ciucă și puținele șanse de a fi un candidat redutabil la prezidențiale.

Iar faptul că generalul a pierdut timpul și n-a făcut reforme serioase în domeniul administrativ va fi pentru electoratul de dreapta încă un motiv să nu îl voteze.

Mai degrabă înclin să cred că, dacă domnul Nicolae Ciucă va fi candidat la prezidențiale, va pierde, iar acesta va fi motivul ca plece de la șefia PNL după alegeri.

Oricum dacă președintele actual va dori să coboare în cocina politică după terminarea mandatului, domnul Ciucă îi va ține scaunul cald. Dacă nu va pleca din șefia PNL înainte de alegeri, domnul Ciucă va pleca în mod sigur după ele.

Dar dacă va pleca înainte este foarte probabil să plece definitiv și din PNL. Sau să ajungă pe o binemeritată funcție decorativă, cam la același nivel cu domnul Bode. Să aibă o soartă aidoma celei a domnului Cîțu.

Oricum, presupunând prin absurd că Ciucă va ajunge în locul lui Iohannis, va fi un foarte mare pas înainte pentru societatea românească: vom renunța la un președinte care tace și vorbește rar, dar liber și vom câștiga unul care citește des de pe foi. Ce va rămâne de văzut va fi cine îi scrie foile domnului Ciucă. Cred că Alina Gorghiu ar fi potrivită pentru o atare întreprindere.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇