Vaccinul lui Putin, o injecție cu propagandă care amintește de comunism

Vaccinul lui Putin, o injecție cu propagandă care amintește de comunism

Președintele Rusiei a anunțat în mod triumfal că autoritățile medicale de la Moscova au aprobat un vaccin împotriva epidemiei de Covid-19. 

Trebuie să fim recunoscători celor care au făcut acest prim pas, foarte important pentru țara noastră, în general pentru întreaga lume

Vladimir Putin, președintele Rusiei

Asta înseamnă că în cursa pentru salvarea planetei, liderul absolut al Rusiei, fost agent KGB, a salvat omenirea. Rușii se pot culca liniștiți, liderul lor a mai rezolvat o problemă globală.

„Știu că lucrul în Rusia asupra vaccinurilor de acest fel continuă și în alte instituții. Doresc succes tuturor specialiștilor. Trebuie să fim recunoscători celor care au făcut acest prim pas, foarte important pentru țara noastră, în general pentru întreaga lume”, a spus Vladimir Putin. 

Cabinet meeting in Moscow
Ședința online din data de 11 august a lui Vladimir Putin cu guvernul în care a fost anunțată aprobarea unui vaccin împotriva epidemiei de Covid-19 – Foto: Hepta.ro

Nu contează că economia se scufundă, corupția a paralizat întreaga societate și protestele au cuprins o întreagă regiune din sud-estul țării. Nu contează că nimeni din comunitatea științifică din afara Rusiei habar n-are despre studiile făcute de cei de la Institutul Gamaleya care s-au ocupat de dezvoltarea soluției. 

ADVERTISING

Nu au fost publicate date despre nicio fază de testare, nici pe animale, nici pe oameni. Această secretomanie i-a făcut pe mulți epidemiologi să devină neîncrezători.

Singura dată când omenirea a aflat că Rusia se ocupă de un vaccin a fost la jumătatea lunii iulie, când hackerii Moscovei au fost depistați încercând să fure documente și cercetări ale unor institute de cercetare din Marea Britanie și Canada care se ocupau cu dezvoltarea unor soluții de vaccinare.

În acest moment, în lume, conform Organizației Mondiale a Sănătății sunt peste 160 de vaccinuri aflate într-un stagiu de dezvoltare. Dintre acestea, 39 au intrat în faza testelor pe oameni. Opt dintre ele se află în faza a III-a de testare, cea pe zeci de mii de oameni, ultima înainte de aprobare.

Cercetători reputaţi cer ca voluntari sănătoşi să se expună la coronavirus, ca să vadă dacă vaccinurile funcţionează

Spre dezamăgirea lui Putin, un alt dictator, e vorba Xi Jinping, liderul Partidul Comunist Chinez, a aprobat înaintea lui un vaccin pentru utilizare limitată. E vorba de soluția dezvoltată de compania chineză CanSino, iar aceasta e folosită pentru imunizarea militarilor din republică.

Nici despre această campanie de vaccinare nu sunt informații oficiale. Nu se știu care sunt efectele secundare ale vaccinului CanSino, nu se știu câți militari chinezi au devenit imuni la infectarea cu coronavirus, cât ține imunizarea, dacă mai e nevoie de o nouă doză sau dacă nivelul de anticorpi produși de organism e suficient. Măcar cei de la CanSino au publicat studiile din primele două fază de testare pe oameni, pe când rușii nici atât.

E atât de multă propagandă în anunțul făcut de Putin încât e greu să nu te aștepți la ce e mai rău. Dar, în același timp, trebuie să remarcăm faptul că există o posibilitate ca vaccinul rusesc să fie eficient.

Rusia are cercetători buni, obișnuiți să lucreze în condiții aspre. Trebuie amintit că oamenii de știință din Uniunea Sovietică au contribuit în mod decisiv la dezvoltarea vaccinului anti poliomielită.

Cineva trebuie să fie primul. Nu am fost niciodată supărat.

Doctor Petru Chumakov, fiul virusologului rus Mikhail Chiumakov, care în 1959 a testat vaccinul anti poliomelită pe copiii săi

În 1959, dr. Mikhail Chumakov și dr. Marina Voroshilova, soț și soție, și-au vaccinat proprii copii, doi la număr, cu soluția dezvoltată de ei. Au fost primii care au găsit formula vaccinării copiilor pe cale bucală. Soluția se picura pe un mic cub de zahăr și era înghițită. Cei doi virusologi au contribuit decisiv la dezvoltarea vaccinului antipolio, dar și la cel de gripă. Copiii lor, astăzi cercetători în SUA și Franța, au povestit despre felul în care părinții au testat vaccinul pe ei în perioada comunismului.

Un virucid împotriva noului coronavirus este produs în România. Mii de tone așteaptă ”undă verde” de la autorități

„Cineva trebuie să fie primul. Nu am fost niciodată supărat. Cred că a fost foarte bine să ai un astfel de tată, care este suficient de încrezător că ceea ce face este corect și este sigur că nu-i va face rău copiilor săi", a spus dr. Peter Chumakov, fiul celor doi cercetători.

Există posibilitatea ca și de această dată, virusologii ruși să fi aplicat aceleași metode neconvenționale pentru a dezvolta serul împotriva Covid-19. 

Presiunea autorităților statului a fost imensă, acestea dorind să-i ofere dictatorului posibilitatea de a se prezenta drept salvatorul lumii.

Cei care au văzut serialul Cernobâl pot înțelege mai ușor modul în care, într-un regim dictatorial, oamenii sunt sacrificați pentru a rezolva o criză.

Chernobyl (2019) | Official Trailer | HBO
Serialul Cernobâl redă metodele brutale de rezolvare a crizelor într-un regim dictatorial - You Tube/Trailer oficial

Chiar dacă vaccinul lui Putin ar câștiga cursa, asta nu înseamnă că n-au murit și nu pot muri oameni din cauza modului în care a fost realizat. 

Vaccinul lui Putin nu îndeplinește nicio condiție etică și morală. Nu există cercetători independenți care să verifice testele. Nu știm dacă în timpul procedurilor de dezvoltare nu au fost irosite vieți. Nu știm dacă unii oameni nu au fost transformați în cobai de laborator. Din aceste motive, vaccinul rusesc nu e decât o funcție propagandistică și nu va fi folosit decât pe plan național. Pentru un dictator asta e suficient. Dar Rusia, nici de această dată, nu a fost un partener al lumii civilizate în încercarea de a rezolva criza.

Ar fi bine ca vaccinul să funcționeze, iar viața cetățenilor ruși să fie salvată și protejată, dar o astfel de procedură poate provoca și un dezastru.

Cel puțin un vaccin va fi gata în octombrie, dar epidemia nu va dispărea peste noapte. Expert: prima generație de seruri va fi mediocră

Nu întâmplător, primele două vaccinuri aprobate parțial sau total aparțin unor regimuri dictatoriale. Acestea nu își asumă nicio responsabilitate în fața cetățenilor în caz că ratează, viața individului nu are mare valoare când vine vorba de supraviețuirea sistemului politic, iar cercetătorii sunt la cheremul guvernului, neavând niciun fel de independență.

Să nu uităm că epidemia în sine a fost generată de inconștiența, teama și bâlbâielile unui regim dictatorial care nu și-a asumat nimic în primele zile ale apariției virusului.

Câți dintre voi v-ați vaccina mâine cu soluția magică anunțată de Putin?


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇