Va decide Taylor Swift viitorul președinte al SUA?

După ziua alegerilor preliminare din 15 state americane, intitulată „Super Tuesday”, e acum sigur că viitoarea confruntare pentru președinția SUA va fi o repetare a celei de acum patru ani dintre Donald Trump și Joe Biden. Lupta va fi strânsă, iar orice sprijin contează.
Va decide Taylor Swift viitorul președinte al SUA?

Taylor Swift, 32 de ani, joacă deja un rol principal în complicatele alegeri pentru Casa Albă. Curajul ei de a anunța că nu-l susține pe Donald Trump, considerându-l o amenințare pentru America, a atras furia fostului președinte, care a criticat-o și a spus că el a ajutat-o să ajungă o celebritate globală.

Impactul vedetei asupra susținătorilor fostului președinte e atât de mare, încât unul din trei republicani crede că Taylor Swift face parte dintr-un plan secret cu scopul de a-l ajuta pe Joe Biden să câștige alegerile.

În realitate nu e niciun plan, ci pur și simplu, vedeta detestă tot ce reprezintă Trump, încearcă să-l ironizeze și să-l pună în dificultate de câte ori are ocazia.

Taylor Swift a dinamitat mișcarea MAGA (Make America Great Again) a susținătorilor lui Trump, pătrunzând în sanctuarul republicanilor din Kansas City și formând un cuplu cu vedeta fotbalului american Travis Kelce, câștigător alături de echipa sa Kansas Chiefs a ultimului Super Bowl, marea finală a campionatului.

Relația cu celebrul jucător a fost considerată de susținătorii lui Trump un „atac” prin care Taylor Swift încearcă să-i scoată pe fanii acestui popular sport de sub influența fostului președinte.

ADVERTISING

În SUA, într-o mare proporție, admiratorii fotbalului american sunt și susținătorii lui Trump, acesta din urmă fiind un fan al acestui sport. E prezent pe stadioane la multe meciuri și consideră competiția una care definește valorile politice în care crede - forță, putere, determinare și confruntare.

NFL: FEB 11 Super Bowl LVIII - Chiefs vs 49ers
ÎNDRĂGOSTITĂ. Taylor Swift îl sărută în public pe Travis Kelce, jucătorul lui Kansas Chiefs, după ce acesta a câștigat Super Bowl, finala campionatului de fotbal american - Foto: Hepta.ro

Cu cine votează Taylor Swift

„Întotdeauna mi-am exprimat și îmi voi exprima votul în funcție de candidatul care va proteja și va lupta pentru drepturile omului, pe care cred că le merităm cu toții în această țară”, a scris Taylor Swift pe rețelele de socializare. 

Deși o mare parte din cariera ei a stat departe de politică, începând cu anul 2018, vedeta muzicii pop și country a început să anunțe că susține candidați democrați pentru diverse poziții în alegeri, de asemenea, a donat mari sume de bani organizațiilor care militează împotriva rasismului și a discriminării de orice fel.

„Cred în lupta pentru drepturile LGBTQ și în faptul că orice formă de discriminare bazată pe orientare sexuală sau de gen este ceva rău”, susține ea.

„Mai cred că rasismul sistemic pe care încă îl vedem în SUA față de persoanele de culoare este terifiant, bolnav și foarte răspândit”, a spus Taylor Swift.

Cu 281 de milioane de urmăritori pe Instagram, Taylor Swift este o amenințare pentru Trump. O mare parte dintre fanii artistei sunt femei tinere, cu vârsta cuprinsă între 18 și 30 de ani.

O ieșire a acestei armate la vot ar însemna un dezastru pentru fostul președinte, care încearcă să se întoarcă la Casa Albă.

Swifites on New Jersey Transit
SUSȚINERE. Fane ale vedetei americane, în drum spre concert. Cu peste 281 de milioane de persoane care o urmăresc pe Instagram, Taylor Swift e cea mai influentă artistă a momentului - Foto: Hepta.ro

Muzică și politică

Teama lui Trump e adâncită și de decizia juraților din procesul intentat de scriitoarea E. Jean Carroll pentru defăimare și viol, în urma căreia liderul republican trebuie să plătească o despăgubire de peste 88 de milioane de dolari.

Pentru că o parte dintre femei, mai ales cele din clasa de mijloc, educate și care trăiesc în marile orașe, îl consideră pe Trump un agresor sexual, dar au și un model, o artistă care le inspiră prin muzica ei, comentatorii politici din SUA consideră că la acest scrutin a apărut o tendință în electorat care poate pune în pericol realegerea lui Donald Trump.

Fenomenul Taylor Swift sapă la temelia credibilității fostului președinte, transformându-l într-un inamic al noii generații, al feminismului și al egalității de gen.

CPAC 2024: DONALD TRUMP Republican Presidential Ca
ALIANȚE. Donald Trump a făcut un pas important în drumul spre Casa Albă, câștigând nominalizarea Partidului Republican, dar pentru a ajunge la destinație trebuie să treacă de Joe Biden, care ar putea să primească un sprijin decisiv din partea lui Taylor Swift - Foto: Hepta.

Vedeta, cu o avere de 1,1 miliarde de dolari, are o personalitate explozivă, fiind o luptătoare în ce privește protejarea operei sale și a drepturilor artiștilor.

În urma unui conflict cu o casă de discuri care deținea drepturile pentru primele sale albume, Taylor Swift a luat decizia să înregistreze din nou acele melodii pentru a intra în portofoliul propriu, astfel câștigând dreptul de a folosi melodiile în spectacole.

De asemenea, Taylor Swift a pus presiune pe Apple Music să plătească drepturi de utilizare ale melodiilor pe întreaga perioadă cât acestea se află în aplicație.

Apple avea o prevedere contractuală prin care nu plătea pentru melodii în primele trei luni de la intrarea acestora pe platforma online, considerându-se a fi o perioadă de probă. 

Vedeta a câștigat, iar compania a schimbat regulile pentru toți artiștii, renunțând la perioada de grație.

Un fenomen cultural

Cu o mamă de origine germană și un tată cu expertiză în domeniul financiar, Taylor Swift a fost educată în spiritul muncii și al efortului pentru a ajunge la succes.

Swift este una dintre cele mai prolifice și talentate compozitoare, scriindu-și singură melodiile. A realizat 11 albume și a vândut 114 milioane de copii ale acestora în întreaga lume.

Muzica și versurile cântecelor ei sunt inspirate din experiența de viață, fanii recunoscând în multe cântece emoțiile, trăirile și gândurile artistei legate de anumite evenimente care i-au marcat existența - relații sentimentale, controverse, critici, provocări.

American singer Taylor Swift concert in Australia
SPECTACOL. Concertele lui Taylor Swift sunt explozii de muzică și lumină la care participă zeci de mii de oameni. Vedeta e foarte atentă la detalii și investește mult în captarea atenției spectatorilor, iar melodiile ei, cu mesaje simple și emoționante, au mare succes la public - Foto: Hepta.ro

Taylor Swift e un fenomen cultural global care șlefuiește cu arta sa modul de raportare a unei întregi generații de femei la realitățile lumii contemporane.

Conștientă de puterea sa, artista evită să intre direct în dezbateri, dar își folosește arta pentru a-i inspira pe admiratorii săi și pentru a le arăta ce crede și ce valori o definesc.

O relație tensionată

Donald Trump, un susținător al interzicerii avorturilor în SUA și un promotor al unei noi decizii emise de Curtea Supremă în acest sens, care permite statelor să adopte ce legislație doresc, a tensionat și mai mult relația cu susținătoarele lui Taylor Swift, militante pentru drepturile femeilor și care sunt împotriva interdicției promovate de Trump.

Acesta e un alt teren de luptă politică important, iar de la adoptarea noii prevederi legale, republicanii au pierdut o mare parte din susținerea femeilor, ceea ce a dus la o serie de înfrângeri electorale în circumscripțiile din diverse state pe care le controlau până atunci.

Joe Biden delivers remarks on crime - Washington
CAMPANIE. Joe Biden se află în urma lui Donald Trump în marea majoritate a sondajelor de opinie. Dar în ultimele luni situația se poate schimba și datorită intrării în joc a susținătorilor celor doi candidați - Foto: Hepta.ro

Amenințarea Taylor Swift pentru republicani este reală și consistentă, iar până acum n-au găsit nicio strategie să reacționeze fără să pară inadecvați, fanatici sau misogini.

În concluzie, Trump a declarat că, acum, e un fan mai puțin înfocat al vedetei, cam „cu 25%” fiind reducerea pe care a aplicat-o sentimentelor sale față de starul american. Ceea ce nu e puțin. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇