USR și efectul Cîțu. Greul de-abia începe

USR și efectul Cîțu. Greul de-abia începe
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Cu siguranță congresul USR PLUS a reușit să ofere o antiteză desăvârșită, din toate punctele de vedere, cu reuniunea similară a PNL.

Rezultatul votului online, deși foarte strâns, a fost acceptat fără tensiuni aparente, congresul a fost impecabil organizat, regulile sanitare au fost respectate.

Faptul că victoria a revenit liderului fostului PLUS, mai mic numeric, arată că mulți membri ai fostului USR au votat cu el, de unde prezumția de corectitudine, dar și de sudare a partidului.

Totodată, noul USR nu a căzut în capcana liberalilor – “the winner takes it all”. Biroul Național este dominat de apropiați ai învinsului. Ceea ce înseamnă o partajare a puterii și un risc mai mic, nu anulat, de rupere a noului partid pentru că o tabără se simte exclusă.

ADVERTISING

Dar pentru noul USR greul de-abia va începe cel mai probabil marți, după căderea lui Florin Cîțu. Adică atunci când efectul coagulant al inamicului comun va dispărea.

USR PLUS nu a cunoscut unanimități până la votul împotrivă lui Florin Cîțu. Furia stârnită de premier a unit partidul cum niciun candidat și niciun obiectiv nu putea să o facă.

După ce acesta va ieși din scenă, evoluție extrem de probabilă - nu numai matematic, ci și după ce președintele a declarat eșecul statului pe care cineva trebuie să-l deconteze – USR va da cu adevărat testul unității. Iar faptul că acest cuvânt a apărut în toate discursurile arată că liderii partidului știu exact care este vulnerabilitatea dincolo de frontul comun generat de Florin Cîțu.

Și primele decizii vor fi extrem de dificile. Dl Cioloș a anunțat că USR PLUS este gata să revină la guvernare cu alt premier pentru a participa la PNRR.

Care premier ar fi acceptabil pentru USR? Este de așteptat ca aici să apară primele disensiuni. Să nu uităm, totuși, că Florin Cîțu a ajuns premier practic prin decizia USR PLUS.

Președintele Iohannis a spus în decembrie că va desemna premierul care va avea sprijinul coaliției, UDMR nu a avut preferințe, iar USR PLUS a ales Cîțu, de fapt, pentru că îl credea mai ușor de împachetat decât pe L. Orban.

Un calcul care s-a dovedit greșit. USR nu își mai permite încă unul. Ar deveni ridicoli dacă ar intra în conflict și ar mai cere plecarea unui premier.

Apoi, cum vor fi reîmpărțite ministerele?

Dacă obțin schimbarea premierului, USR s-ar expune să pună și alte condiții sine qua non privind ministerele. Țara arde și vouă vă arde de împărțeală ciolanului?, ar fi o acuzație grea.

Aici ar fi loc și de jocuri de putere interne. Spre exemplu, congresul a confirmat popularitatea lui Cătălin Drulă și în interiorul partidului. O popularitate care îl face principalul competitor intern al lui Dacian Cioloș și pentru congresul din 2023 și pentru candidatura la prezidențiale.

Va mai dori oare Dacian Cioloș să îi ofere lui Cătălin Drulă o poziție cu mare vizibilitate și potenial de creștere? Dar dacă va dori să cedeze Transporturile, chiar într-un schimb valoros, care ar fi costul intern al unei asemenea decizii?

Cristian Ghinea a fost mâna dreaptă a lui Dan Barna și în campanie a lansat unul dintre cele mai dure atacuri la actualul președinte USR. Se va lupta Dacian Cioloș pentru ca dl Ghinea să continue la cârma PNRR?

Cum spuneam, faptul că puterea este partajată între președinte și Biroul Politic asigură un echilibru, dar ar putea face dificilă și luarea unor decizii sensibile și de-abia atunci va fi cu adevărat testată unitatea USR.

De fapt, de ce a pierdut Dan Barna voturi din vechiul USR? Pe de-o parte, pentru că a fost asociat cu eșecul participării la guvernare, dar și pentru că mereu a existat o tabără nemulțumită care l-a detestat pentru ceva.

Vă dau un exemplu: vă aduceți aminte cum au fost stabiliți delegații toamna trecuta în București? Scandal, dictatură, autobuz! Cei care au pus în practică metodele contestate, și dl Năsui, și dl Voiculescu sunt azi aleși în Biroul Național. A decontat Dan Barna.

Și este posibil ca la fel să pățească și Dacian Cioloș, în fața unui partid cu multă personalitate și multe năbădăi în care “strâns jucăriile și plecat” nu este chiar o raritate.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇