Lovitură spectaculoasă în Ucraina, care străpunge frontul de est şi provoacă haos în rândul militarilor ruși

După ce au atras și blocat în zona Herson o bună parte din forțele combatante ale Moscovei, ucrainenii declanșează ofensiva și în regiunea Harkov, unde eliberează mai multe localități.
Lovitură spectaculoasă în Ucraina, care străpunge frontul de est şi provoacă haos în rândul militarilor ruși
  • Igor Strelkov, blogger militar rus: Din păcate, unitățile Gărzii Naționale situate în linia a doua defensivă nu au respins ofensiva ucraineană din cauza incapacității de a folosi armele de care dispun.
  • Armata Moscovei nu mai sperie niciun expert militar din SUA sau Europa, singura îngrijorare fiind legată de arsenalul nuclear al Rusiei.
  • Kremlinul a pierdut cel puțin 1.000 de tancuri. Pentru această cifră există dovezi strânse de o platformă online, care a stocat imagini și clipuri video cu echipamentul militar distrus în război.

Tancul ucrainean înaintează pe o stradă prăfuită. În dreapta sunt câteva case sărăcăcioase cu ferestrele camuflate. Comuna Iakovenkove, regiunea Harkov, estul Ucrainei, a fost capturată de ruși la începutul lunii iulie, iar zilele trecute eliberată.

Războiul i-a sărăcit pe oameni, dar șase copii de vârste diferite, îmbrăcați modest, au ieșit la marginea drumului și îi salută pe cei câțiva soldați aflați pe tanc.

Forțele Kievului s-au întors. Printr-o manevră tactică spectaculoasă, mascând o ofensivă pe frontul de sud, armata ucraineană a declanșat un atac surpriză și în est, cucerind teritorii importante.

ADVERTISING

“Pe frontul din regiunea Harkov, inamicul (armata ucraineană - n.red.) a lansat ieri o ofensivă pe care o pregătea demult, judecând după transferul de rezerve, înregistrând o victorie importantă în zona orașului Balaklia”, a scris pe contul său de Telegram Igor Strelkov, unul dintre cei mai populari bloggeri militari din Rusia. 

“Perimetrul exterior de apărare a orașului era sub controlul batalioanelor LDNR (Republicile separatiste pro-ruse Lugansk și Donețk), dotate cu puține arme grele, care, așa cum era de așteptat, nu au reușit să facă față inamicului”, a mai explicat acesta. 

“Din păcate, unitățile Gărzii Naționale Ruse situate în linia a doua defensivă nu au respins ofensiva din cauza incapacității de a folosi armele de care dispun. Începând de ieri seară, inamicul a reușit să înconjoare garnizoana Balaklia, cucerind așezarea”, a anunțat Strelkov publicul din Rusia despre cea mai spectaculoasă victorie a ucrainenilor din această toamnă.

OfensivaHarkovInfo
Ucrainenii au străpuns frontul în zona localității Balaklia, încercând să încercuiască trupele ruse din nord, din vecinătatea orașului Harkov

Manevra Ucrainei de a atrage forțele ruse în Herson este, în mod clar, una dintre cele mai spectaculoase strategii ale războiului.

Philips P. O'Brien, profesor studii strategice Universitatea St. Andrews

Dilema generalilor ruși

Orașul Balaklia se află la jumătatea distanței dintre Harkov și Izium, în partea de est a Ucrainei.

Cucerirea acestuia reprezintă, în termeni militari, o străpungere a frontului de est, cu mari șanse de izolare a armatei ruse aflate în suburbiile orașului Harkov.

Thomas C. Theiner, fost militar de carieră, anunță că forțele ucrainene au ajuns deja la Volovkhiv Yar, o localitate aflată la nord de Balaklia, iar asta înseamnă preluarea controlului de către ucraineni a liniilor de cale ferată pe care se face aprovizionarea trupelor ruse din zona Harkov cu hrană și echipament.

Mai mulți experți militari consideră decizia Ucrainei de a ataca în sud, unde a pus presiune pe defensiva rusă, declanșând, apoi, un atac surpriză pe frontul de est și provocând degringoladă printre trupele Moscovei, una neașteptată, spectaculoasă și efectivă.

LuptătoareUcrainaHarkovTW
Luptătoare ucraineană pe frontul de est - Foto: Twitter

“Defensiva armatei ucrainene și contraatacurile la scară mică în Donbas, împreună cu atacurile recente din Herson (distrugerea logisticii, podurilor și depozitelor de muniție ale Rusiei), au generat ceea ce așteaptă orice comandant militar - momentul în care poate prelua inițiativa. De asemenea, i-a pus pe generalii ruși în fața unei dileme: unde și cum să se apere?”, a scris pe Twitter generalul american în retragere Mark Hertling, fost comandat al trupelor SUA din Europa.

Oficialii ucraineni continuă să păstreze tăcerea despre desfășurarea operațiunilor, dar Ministerul Apărării al Marii Britanii a anunțat că “în ultimele 24 de ore au avut loc lupte grele în trei zone: la nord de Harkov, în est, în regiunea Donbas și în sud, regiunea Herson”. 

“Efortul principal al Rusiei este, probabil, un atac asupra orașului Bahmut, din regiunea Donbas, dar comandanții se confruntă cu o dilemă: să utilizeze rezervele operaționale pentru a sprijini această ofensivă sau să încerce să stopeze progresele ucrainene de pe frontul de sud”, se arată în raportul publicat de armata britanică.

“Atacuri concomitente, răspândite pe o linie de 500 de kilometri, testează capacitatea Rusiei de a coordona operațiunile de luptă și de a aloca resurse în mai multe puncte strategice. La începutul războiului, eșecul de a face acest lucru a fost unul dintre motivele care au stat la baza performanței slabe a armatei Moscovei pe frontul de nord”, se explică în documentul citat.

Președintele Rusiei, într-un univers paralel

Vladimir Putin, aflat la un forum economic, în Vladivostok, estul Rusiei, a ținut un discurs în care a susținut că țara sa nu a suferit niciun fel de pierderi de la declanșarea invaziei. 

“Sunt sigur că Federația Rusă nu a pierdut nimic din 24 februarie, iar principala realizare e întărirea suveranității noastre”, a anunțat liderul de la Kremlin, citat de agenția Ria Novosti.

“Rusia este un stat suveran și ne vom proteja întotdeauna interesele naționale prin urmărirea unei politici independente, îndeplinindu-și în totalitate datoria de a proteja Donbasul, devenind mai puternică pe plan extern și intern”, a mai adăugat el.

“Este imposibil ca Rusia să fie izolată deoarece, folosind avantajele sale naturale, va continua să-și mărească potențialul de transport, să extindă rețeaua de drumuri și căi ferate, să construiască noi terminale maritime și să își majoreze capacitatea de stocare a resurselor”, a subliniat președintele.

Discursul pare rupt de realitate. Rusia a pierdut, de la începutul războiului, 75.000 de militari (20.000 - uciși, restul, răniți), conform surselor militare din SUA.

De asemenea, Rusia a pierdut cel puțin 1.000 de tancuri. Pentru această cifră există dovezi strânse de Oryx, o platformă online, care a stocat imagini și clipuri video cu echipamentul militar distrus în război.   

Sancțiunile împotriva Moscovei reprezintă o altă mare pierdere pe care Putin nu vrea s-o ia în seamă.

“Potrivit unui raport al Băncii Mondiale, 2022 va fi un an prost pentru economia rusă. Produsul Intern Brut (PIB) va scădea cu peste 11%, aceasta fiind cea mai mare contracție a PIB-ului de la prăbușirea Uniunii Sovietice, în 1991”, a anunțat Uniunea Europeană într-un raport publicat în luna august. 

Cea mai spectaculoasă manevră a războiului

Faptul că Vladimir Putin prezintă o viziune proprie asupra războiului și impactul acestuia asupra Rusiei reprezintă o strategie de a ascunde adevărul.

E o diferență radicală față de modul cum era percepută Rusia înainte de conflict și cum e acum. Armata Moscovei nu mai sperie niciun expert militar din SUA și din Europa, singura îngrijorare fiind legată de arsenalul nuclear al Rusiei.

“Manevra Ucrainei de a atrage forțele ruse în Herson este, în mod clar, una dintre cele mai spectaculoase strategii ale războiului. A momit unele dintre cele mai bune unități rusești în Herson, unde nu au putut fi aprovizionate și au fost erodate printr-un bombardament metodic, făcându-i pe ruși să neglijeze linia frontului din Harkov, estul Ucrainei”, a anunțat Philips P. O’Brien, profesor de studii strategice la Universitatea St. Andrews, Marea Britanie.

Conform informațiilor disponibile, forțele ucrainene au preluat inițiativa atât în sudul țării, cât și în est. 

Pe rețelele sociale sunt publicate zeci de imagini cu militari ruși căzuți prizonieri, cu echipament părăsit, dar și cu confruntări violente. 

Problemele armatei ruse sunt confirmate chiar de susținătorii acesteia, prin mesaje care anunță că lucrurile nu merg deloc bine pentru forțele Moscovei nici în zona Herson, nici în Harkov. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇