Scholz la Kiev: Cu trenul în cărțile de istorie

Scholz la Kiev: Cu trenul în cărțile de istorie

În cursul vizitei la Kiev, cancelarul Scholz s-a confruntat cu presiuni din pricina întârzierii livrărilor de arme din Germania. Dar în cele din urmă posibila aderare a Ucrainei la UE a transformat vizita într-un succes.

Când Olaf Scholz a coborât din trenul de noapte în gara centrală din Kiev, îmbrăcat în blugi şi un tricou negru, un obiectiv al vizitei sale fusese deja atins. Observatorii consideră un mare succes faptul că ea a avut loc. În timp ce alţi şefi de stat vizitaseră deja Ucraina după debutul invaziei ruse, Scholz a tot amânat s-o facă, fiind aspru criticat pentru asta atât în Germania cât şi în străinătate.

Macron, Scholz and Draghi headed to Kyiv by train

Watch: French President Emmanuel Macron, German Chancellor Olaf Scholz and Italian Prime Minister Mario Draghi have left Poland onboard a train bound for Kyiv, an AFP reporter says.https://english.alarabiya.net/News/world/2022/06/16/France-s-Macron-German-s-Scholz-and-Italy-s-Draghi-had-to-Ukraine-by-train-Reports

Publicată de Al Arabiya English pe Joi, 16 iunie 2022

El a tot amânat această vizită din pricina nemulţumirilor provocate de anunţul Kievului din aprilie, potrivit căruia preşedintele federal Frank-Walter Steinmeier nu are ce căuta în Ucraina. Acest episod al relaţiilor germano-ucrainene pare măcar parţial depăşit după vizita cancelarului german. Scholz a vizitat Ucraina însoţit de preşedintele Franţei, Macron, de premierul italian Draghi şi de preşedintele României, Klaus Iohannis.

ADVERTISING

Tancurile germane încă lipsesc

Controversata temă a livrărilor de arme rămâne actuală. Cine a crezut că Scholz va scoate din buzunar la Kiev cheile de contact ale unor tancuri germane, spre surprinderea criticilor săi, s-a înşelat. La conferinţa de presă cancelarul nu a promis noi livrări de arme, deşi Ucraina are nevoie urgentă de ele pe fundalul luptelor grele care se poartă în Donbas. El a repetat doar promisiunile mai vechi: obuziere, tancuri tip Gepard şi lansatoare de rachete multiple, fără a pomeni ceva despre termenele de livrare. Preşedintele Franţei, Macron, a promis că va livra noi obuziere, dar nimic mai mult.

Şi la Irpin, o suburbie a Kievului, bombardată intens şi ocupată aproape în întregime de trupele ruse în martie, şi pe străzile Kievului, pline de militari şi de pichete întărite cu saci de nisip, cancelarul a luat act nemijlocit de realităţile dure ale războiului. Chiar dacă la Kiev a fost vreme însorită şi cafenelele erau pline, sirenele antiaeriene care au început să sune imediat după sosirea oaspeţilor, au amintit că rachetele ruseşti sunt o primejdie. În cadrul conferinţei de presă, desfăşurate pe o peluză din apropierea Palatului Mariinski, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că în medie 15 din acestea lovesc în fiecare zi ţinte din Ucraina. Cu puţin timp înaintea conferinţei de presă, sirenele începuseră din nou să sune.

Sprijin politic pentru candidatura la UE

Şi totuşi vizita a fost un succes, fiindcă Scholz a adus cu sine ceva de care Kievul are de asemenea nevoie în aceste zile. Este vorba de solidaritatea politică a unor ţări importante ale UE pentru începerea negocierilor de aderare ale Ucrainei la UE. Săptămâna viitoare se va decide în cadrul unui summit european la vârf dacă Ucraina va dobândi râvnitul statut de ţară candidată.

Scholz s-a declarat la Kiev pentru prima dată în favoarea acestui statut. Şi ceilalţi preşedinţi şi şefi de guvern sunt pentru statutul de aspirant al Ucrainei. Toţi patru au semnalizat sprijin pentru aderarea ţării la UE, vorbind despre un "eveniment" istoric. Pentru Kiev acesta este cel mai important rezultat al întâlnirii, a declarat pentru DW ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba. Fiindcă acele ţări care până acum fuseseră sceptice "nu se mai pot ascunde în spatele Germaniei", a precizat oficialul.

"Treziţi-vă!"

Scholz a fost şi la Kiev, ca de obicei, rezervat şi la obiect. Pentru a-şi sublinia solidaritatea cu Ucraina, cancelarul şi-a încheiat conferinţa de presă cu exclamaţia "Slava Ukraini!" ("Glorie Ucrainei"). Este deviza patrioţilor ucraineni şi salutul oficial în armata ucraineană.

Ucraineni ca şi Olexii, pe care în realitate îl cheamă altfel, luptă în fiecare zi cu această deviză pe buze împotriva agresorilor ruşi. Cu câteva zile în urmă el se afla încă pe front, în estul Ucrainei, şi a venit într-o scurtă permisie la Kiev pentru a-şi vizita familia. L-am întrebat dacă afirmaţiile lui Scholz şi Macron i s-au părut convingătoare. A răspuns: "Suntem plini de gratitudine pentru tot ce am primit, pentru fiecare obuzier, pentru fiecare mitralieră." Dar este nevoie de mai mult pentru stoparea Rusiei, a adăugat soldatul. De aceea a transmis şefilor de stat şi de guvern din vest următorul mesaj: "Treziţi-vă! Livraţi tot ce puteţi. Acesta este şi războiul vostru, fiindcă ţările voastre ar putea fi următoarele agresate." Dar nu este convins că Scholz şi însoţitorii săi au înţeles asta.

Roman Goncharenko


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇