Rusia vrea să răstoarne guvernarea pro-europeană de la Chișinău cu ajutorul bandiților

Rusia vrea să răstoarne guvernarea pro-europeană de la Chișinău cu ajutorul bandiților

Poliția moldovenească a anunțat că este gata să intervină pentru a zădărnici orice tentativă de destabilizare a situației în legătură cu pretinsul protest de duminică, 19 februarie, al forțelor pro-ruse.

Șase tineri dintr-o instituție cu profil sportiv, care manifestau un comportament suspect, deja au fost reținuți. Asupra unuia dintre ei a fost găsit un cuțit.

Protestul este coordonat de câțiva fugari, conectați la Kremlin, care au jefuit Moldova în perioada regimului Plahotniuc și care se ascund în Israel, Marea Britanie și, posibil, Turcia. Coloana de manifestanți este condusă de către deputatul partidului „Șor”, Marina Tauber, eliberată recent din arest sub control judiciar printr-o decizie a justiției nereformate. Oficial, organizatorii protestului cer Guvernului achitarea integrală a facturilor cetățenilor pentru lunile de iarnă.

ADVERTISING

„Federația Rusă mizează în Moldova pe politicieni corupți și vulnerabili. Toate acțiunile sunt orchestrate. Toate fac parte dintr-un registru și noi îl știm”, a menționat președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu.

Procurorii au ajuns din nou la cei care împart banii pentru proteste

În ajun, procurorii au desfășurat mai multe percheziții pe întreg teritoriul țării la persoanele implicate activ și sistematic în recepționarea și distribuirea banilor pentru transportarea și remunerarea pretinșilor „protestatari”. Opt persoane au fost reținute pentru complicitate la acceptarea finanțării partidului din partea unui grup criminal organizat.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și președinta Maia Sandu au demascat recent un plan rusesc de răsturnare a ordinii constituționale la Chișinău cu luare de ostatici și atacarea instituțiilor statului. Aceasta a determinat forțele pro-ruse și agenții ruși de influență din Moldova să schimbe tactica. Obiectivul de bază al Rusiei rămâne însă același - instalarea la Chișinău, prin toate metodele specifice războiului hibrid, a unei guvernări loiale, cu ajutorul căreia Rusia să poată folosi Moldova contra Ucrainei. La fel cum folosește acum Belarusul.

Semnalul de alarmă tras de Maia Sandu a suscitat interesul jurnaliștilor străini față de protestul de duminică. Aceștia au venit în număr mare la Chișinău și sunt prezenți la manifestație.

Atenționare de la Kiev pentru moldoveni

„Rusia vrea să preia puterea în Moldova, dar nu cu tancurile, ci cu ajutorul bandiților”, a comentat consilierul biroului prezidențial de la Kiev, Mihail Podoliak.

„Analizați atent ce înseamnă un protest pro-Rusia, ca să nu umblați ulterior prin lume în căutarea unei alte case, pentru că acolo unde e Rusia - nu există Ucraina, Moldova, nu există România sau Bulgaria, nu există nicio țară în afară de lumea lagărului rusesc în care domină și conduc bandiții, pușcăriașii, militarii care jefuiesc, ucid și violează”, a menționat Podoliak în cadrul unui interviu televizat, care a precedat protestul pro-rușilor din Moldova.

Și de data aceasta, pretinșii manifestanți au fost aduși la Chișinău în mod organizat, cu transport închiriat din timp pentru acest eveniment. Anunțuri sponsorizate cu chemări la acest protest au apărut pe sute de pagini de pe rețelele de socializare, inclusiv pe Facebook, ceea ce a generat nedumerire la Chișinău în contextul sancțiunilor internaționale impuse de SUA lui Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc, sancțiuni ce vizează inclusiv relațiile instituțiilor din SUA cu persoanele incluse în listă.

În Chișinău, protestatarii au blocat bulevardul central și au ocupat scuarul Teatrului de Operă și Balet, unde scandează: „Jos Maia Sandu!”.

Se întâmplă în timp ce, la München, în cadrul Conferinței de Securitate, Maia Sandu încearcă să convingă Occidentul că Moldova trebuie să facă parte din noua arhitectură de securitate europeană. De asemenea, președinta Moldovei a cerut ajutorul NATO pentru a apăra spațiul aerian al țării.

O nouă amenințare de la Moscova pentru Moldova

În ultimele luni, amenințările oficialilor ruși la adresa Moldovei au devenit constante. Ultima amenințare a venit imediat după învestirea noului premier Dorin Recean, care a pledat pentru demilitarizarea regiunii transnistrene și retragerea trupelor rusești din Transnistria. După această declarație, deputatul rus, Serghei Mironov, a amenințat Moldova cu „extinderea operațiunii militare speciale” pe care Rusia o desfășoară în Ucraina. Totodată, purtătorul de cuvânt al MAE rus a acuzat Chișinăul că „marginalizează vorbitorii de limba rusă”.

În replică, purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Chișinău, Daniel Vodă, i-a explicat deputatului rus că, „prin demilitarizarea regiunii, se are în vedere evacuarea trupelor rusești - un angajament asumat de Federația Rusă la summit-ul OSCE de la Istanbul din 1999”. În ceea ce privește pretinsa „marginalizare” a vorbitorilor de limbă rusă în Moldova, Daniel Vodă a spus că este vorba de o retorică falsă pe care Rusia o invocă ostentativ în ultima vreme.

Vitalie Călugăreanu


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇