Quo vadis, România? Poate fi evitată opțiunea nucleară

Quo vadis, România? Poate fi evitată opțiunea nucleară
Susține democrația
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Cum a ajuns președintele Iohannis să desecretizeze documentele CSAT, după ce la câteva zile după scrutinul din 24 noiembrie transmitea că nu a fost informat de vreo problemă, și cum a ajuns Marcel Ciolacu să anunțe susținerea explicită pentru Elena Lasconi, a devenit clar odată cu comunicatul în termeni neașteptat de apăsați ai Departamentului de Stat SUA.

Am anticipat de altfel că o ieșire din neutralitate a lui Marcel Ciolacu poate fi determinată doar de angajamente externe a căror nerespectare i-ar fi fatală.

Departamentul de Stat atrage atenția că rezultatul unor alegeri puternic influențate de Rusia „ar avea un impact negativ serios asupra cooperării SUA cu România în domeniul securităţii, în timp ce o decizie de restricţionare a investiţiilor străine ar descuraja companiile americane să continue să investească în România.”

Adică, mai pe românește, cu un sonat/șarlatan păpușat de Rusia și neolegionari, în fruntea României, cu atribuțiile cele mai mari tocmai în domeniul apărării și securității, vom fi pe cont propriu și militar, și financiar.

ADVERTISING

Pentru că, din momentul în care SUA fac pasul înapoi, România devine o țară nesigură pentru investitori unde numai oligarhii ruși mai pot fi interesați să bage bani.

Cei care vor contraargumenta că și în SUA urmează o schimbare de putere, iar Donald Trump ar putea fi favorabil unui președinte român trumpist, le recomand să caute un semnal clar de susținere din partea viitoarei administrații pentru Georgescu. Nu există, deși Trump nu e timid.

Georgescu nu are profilul necesar pentru a reprezenta trumpismul, este doar o vulnerabilitate cu care cât o fi el de exotic nici Donald Trump nu se poate juca într-o țară cu scut american pe ea.

Întrebarea este dacă desecretizarea documentelor CSAT, cu toate dovezile din ele, poziția fermă a SUA și repoziționarea conducerii PSD pot influența decisiv rezultatul de duminică.

Greu de spus în acest moment, cât timp radicalizarea era deja extremă, mobilizarea taberelor maximă. Pentru cei care realizaseră deja ce fel de lighioana e Georgescu toate cele de mai sus reprezintă o confirmare suplimentară.

Pentru adepții lui Georgescu ce reprezintă? Punctajul pe care îl văd emis pe toate canalele de el însuși și susținătorii lui este că sistemul panicat îl atacă, singur împotriva sistemului, adică victimizare și eroizare.

Plătim și în acest caz prețul decredibilizării instituțiilor din România. Prinse în războiul și bălăcăreala politică, au pierdut încrederea unei mari părți dintre cetățenii care se raportează la afirmațiile lor mai degrabă ca la niște minciuni manipulatoare. De aceea, și conspiraționismul e la nivel de ideologie.

Chiar și în acest caz cât de afectată este credibilitatea unor comunicări care vin atât de târziu, despre fenomene care s-au desfășurat nestingherite sub nasul instituțiilor, unele de ani de zile, precum neolegionarismul? Dacă e așa grav, cum de vorbiți abia acum, întreabă tabăra Georgescu și un răspuns credibil e greu de dat.

Toate acestea ar trebui clarificate rapid după calmarea electorală și ar trebui să se soldeze nu numai cu demiteri, ci și cu multă pușcărie.

Dacă taberele deja radicalizate cel mai probabil vor fi și mai înverșunate pe pozițiile lor după desecretizarea documentelor, speranța poate fi la marea masă de cetățeni inerți până acum, peste 47% care nu au fost la vot pe 24 noiembrie.

Șansa ar fi ca mai mult de 50% dintre cei care se vor duce la vot duminică să înțeleagă că, dacă acum sunt săraci, cu Georgescu președinte vor fi și mai săraci, pentru că bani de afară nu vor mai veni, iar fără ei România se sufocă financiar. Dacă acum se simt desconsiderați, cu Georgescu președinte se vor lovi de un cordon sanitar făcut în jurul unei țări care a luat-o razna.

Dacă acum urăsc sistemul, ceea ce le va aduce Georgescu este tot un sistem, mai teribil, mai ticălos, în plus extrem de violent pe model neolegionar: nu-ți convine, îți iau gâtul!

Dacă cei hipnotizați de Georgescu vor fi totuși majoritari, rămâne opțiunea nucleară, de nedorit, atât ca precedent, cât și prin previzibile efecte sociale, a invalidării mandatului.

După cum am arătat încă de ieri, temeiul legal există, spre deosebire de cazul Şoşoacă, o prostie monumentală și ea decontată acum.

Și temeiul invalidării mandatului este finanțarea campaniei declarată cu cost zero a dlui Georgescu. Atât Legea 334/2006, cât și Decizia CCR 408/2020 arată că acesta poate fi un motiv de invalidare a campaniei.

Rectorul SNSPA, Remus Pricopie, a pledat și pentru o acțiune preventivă, adică o oprire de către CCR a turului al doilea, anularea întregului proces electoral viciat și reluarea lui de la zero. Există deja o sesizare a CCR.

Este greu, nu avem cadru legal , am intra într-o zonă necartografiată legislativ. Și este extrem de riscant să inviți o CCR care deja își depășește adesea atribuțiile și legiferează să facă, practic, norme. O vei mai putea critica atunci când va face același lucru în alte situații? Ne asumăm precedentul?

Necartografiat este, e drept, și teritoriul pe care am intra cu Georgescu președinte a României, iar riscul să fie o mlaștină mortală e imens.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇