Perle de cultură. Dar și de incultură

victor.pitigoi

Senior Editor

“A fura idei de la cineva este plagiat. A le fura de la mai mulți este cercetare” (Murphy)

E ușor a scrie versuri, când nimic nu ai a spune.

Mihai Eminescu

Oamenii mari au intrat în istorie și prin vorbele lor mari. Te impresionează și azi înțelepciunea lui Platon, a lui Cicero sau a lui Seneca. Mai aproape de noi, au rămas enciclopedice sintagme rostite de împăratul Bonaparte, de dramaturgul Bernard Show,  scriitorul Mark Twain sau  de simpaticul Murphy.

Și noi, românii, ne putem mândri cu aforismele lui Titu Maiorescu, cu nostimadele  lui Tudor Mușatescu sau cu șocantele nonsensuri ale lui Eugen Ionescu.

Dar nimic nu este mai penibil, decât să auzi un om cu pretenții mari rostind vorbe de nimic, să le citești pe site și să te întrebi câte clase o fi absolvit respectivul. Iar dacă penibilul se întâmplă, atunci, iată cam ce iese:

ADVERTISING

„Așa mi-a spus conștiința, în numele lui Dumnezeu” – IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului.

Ăștia toți sunt cu școală la Coverciano și cu Bacalaureatul luat, că nu poți fără Bacalaureat să citești” – Cornel Dinu, fost jucător și antrenor de fotbal, personalitate marcantă din lumea sportului.

„Când vrei să faci liniște la echipă, dar nu ai altă metodă, ce să faci? Antrenorul i-a zis să iasă, iar el făcea la mișto, ce să faci? Am pus și niște bodyguarzi pe margine. Să îl iei la bătaie, ce să faci?! Aplici și tu niște metode, nu ai ce face” – Gigi Becali, fost deputat, finanțator în sport.

„Deocamdată, în Timișoara, e binevenit oricine – fie om, fie animal” – Dominic Fritz, primar Timișoara.

„Toate calculaţiile spun că din anul 2020 până în 2033 sunt următorii 13 ani”Carmen Harra,  clarvăzătoare.

„În cazul tuturor derogărilor, pielea și craniul rămân în țară“ – Tanczos Barna, UDMR, ministrul Mediului.

„Încă nu sunt un personaj de desene animate, e adevărat” – Ludovic Orban președinte al  PNL și al Camerei Deputaților.

„Daca nu marcau acel gol, portughezii nici nu puteau sa marcheze gol” – Victor Pițurcă, fost selecționer al României.

„Toată averea, implinirea asta toată, e a Domnului, toate bogațiile. Si el mi-a dat mie și mi-a zis: <bă, îți dau ție să administrezi. Dacă nu administrezi bine, vai de capul tău>” – Gigi Becali, finanțator în sport, fost deputat.

„După vizita, cu domnul Stănescu, a 4-5 județe, sperăm săptămâna viitoare, împreună cu domnul Grindeanu, încep să explic din ce în ce mai greu de ce domnii de la PNL și de la USR se află încă la guvernare, sperând că și parlamentarii lor să dea aceleași explicații când merg pe stradă, în cazul când fac acest lucru, că lucrările arată nu așa bine la baza societății românești” – Marcel Ciolacu, președinte PSD.

„Dacă maimuța se uită cu dificultate la algoritm, nu e vina algoritmului” – Cristian Ghinea, ministrul fondurilor europene, cu referire la Marcel Ciolacul, liderul PSD.

„Ai uitat neică că e senator Șoșoacă” – Diana Șoșoacă, senator independent (la ședința de dezbatere a moțiunii de cenzură).

„Domnule Barna, mă adresez doar dvs, că domnul Cioloș este în căutarea bărbatului care naște” -  Marcel Ciolacu, președinte PSD.

„…pentru șefia acestor găști numite PNL si USR se luptă cei patru cavaleri ai Apocalipsei Nationale: Orban, Cîțu, Barna și Cioloș – Sorin Grindeanu” - lider PSD.

„Ca președinte al PNL am propus în coaliție, s-a adoptat propunerea mea ca parlamentarii din coaliție din prima moțiune de cenzură și având o susținere din partea a patru grupuri parlamentare, am luat decizia de a fi prezenți” - Ludovic Orban, președinte PNL.

„Eu adun, eu comunic, eu construiesc” - Ludovic Orban, președinte PNL.

„Toți cei care și-au făcut vaccinul să se aștepte la următoarele boli: boli teribile de piele, insuficiență renală, accidente vasculare cerebrale, boli cardiace, boli neurologice, paralizie. Oamenii care au fost vaccinați, în combinație cu noua necunoscută – epidemia – nu vor avea putere să meargă, vor fi zombi, exact cum îi vedem pe cei drogați. (...) După vaccinare, după o perioadă mică de timp și în combinație cu noua boală, pielea oamenilor se va umple de solzi, ca la pești” – extras din predica sterețului unei mănăstiri, județul Neamț.

Firește, s-au rostit și alte năzbâtii.  În democrație,  dreptul la exprimare este tabu. Nimeni nu te poate opri să spui tot ce-ți trece prin cap, de la simple bazaconii, la cele mai neașteptate trăsnăi.

Dar oricine poate râde de tine cât îl țin curelele, când te aude, întrucât și râsul este tot un mod de exprimare și, până la urmă, de ce să nu râdă, dacă îi dai ocazia?


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇