Pentru a continua războiul, Putin vrea pace în Rusia, una tot mai greu de menținut

Dintr-un sondaj de opinie realizat de Institutul Levada din Moscova în urmă cu câteva zile reiese că 53% din populația țării ar dori ca negocierile de pace să înceapă imediat. În același studiu, se arată că peste 70% dintre ruși susțin încă invazia asupra Ucrainei. Aceste cifre care se contrazic sugerează că există o tendință tot mai puternică împotriva războiului în societatea rusă, dar și o mare teamă de a spune că nu ești de partea puterii.
Pentru a continua războiul, Putin vrea pace în Rusia, una tot mai greu de menținut
  • Președintele Rusiei a aranjat o întâlnire cu mamele soldaților uciși în luptă prin care a urmărit să detensioneze presiunea socială care e tot mai mare în urma mobilizării forțate.
  • Rusia „riscă să devină o țară neguvernabilă și să alunece spre haos”, anunță o analiză a publicației The Economist.
  • Ramzan Kadîrov a anunțat că a avut o întâlnire cu Vladimir Putin, în care au discutat despre efortul de război al cecenilor.
  • Putin a dat ordin serviciului de informații al armatei, GRU, să reducă amenințarea lui Prigojin.
  • Primii soldați ai Kievului au trecut râul Nipru, ajungând pe malul estic, semn că operațiunile militare vor fi reluate în regiunea Herson.

Într-o încăpere mare din Kremlin ale cărei ferestre erau ascunse de draperii groase, lumina naturală fiind expulzată, Vladimir Putin, îmbrăcat într-un costum albastru închis, a luat loc la o masă mare, dreptunghiulară, la care-l așteptau „mamele soldaților ruși”.

În fața fiecărei participante se afla o tavă pe care fuseseră aranjate cu grijă un ceainic, o ceașcă din porțelan fin, o cupă plină cu fructe de pădure și o farfurie cu fursecuri.

ADVERTISING

Femeile mai aveau în față câteva foi de hârtie și pixuri, ca și cum o forță nevăzută a palatului le sugera să noteze ce urma să spună șeful statului.

Printr-o coregrafie atentă, Vladimir Putin a aranjat o întâlnire prin care a urmărit să detensioneze presiunea socială care e tot mai mare, în urma mobilizării forțate și a pierderilor înregistrate de armata Rusiei.

„…înțeleg perfect că pentru voi, precum și pentru atâtea alte femei din Rusia, ai căror fii sunt în zona de război, desigur, atitudinea față de acest eveniment nu are nimic festiv... este asociată cu un sentiment de anxietate și griji despre ceea ce se întâmplă cu băieții aflați pe front”, a declarat Vladimir Putin în deschiderea întâlnirii cu reprezentantele mamelor soldaților ruși, care au murit sau se află pe front.  

„Pentru o mamă, indiferent de vârsta fiului ei, acesta va rămâne pentru totdeauna un copil. Și pentru cele dintre voi care sunteți aici și care v-ați pierdut fiii, acest eveniment e legat și de gândurile noastre pentru această tragedie”, a mai adăugat liderul rus.

Putin le încurajează pe mame după ce le-a trimis fiii la moarte

Pe parcursul întâlnirii care a durat peste două ore, Vladimir Putin nu a făcut nicio referire la decizia sa de a declanșa războiul, prezentând evenimentul ca pe unul necesar pentru supraviețuirea Rusiei.

„…nu îndrăznesc să spun lucruri standard, formale, legate de exprimarea condoleanțelor. Dar vreau să știți că eu personal, întreaga conducere a țării, împărtășim această durere. Înțelegem că nimic nu poate înlocui pierderea unui fiu, a unui copil. Mai ales pentru mama, căreia cu toții îi datorăm venirea pe această lume, care ne-a născut, ne-a hrănit”, a mai adăugat Putin.

Conform datelor raportate de armata ucraineană, de la începutul conflictului, peste 90.000 de militari ruși și-au pierdut viața pe teritoriul țării vecine.

Ministerul Apărării din Rusia nu face publice informații legate de pierderi de vieți omenești sau de echipamente militare survenite în timpul conflictului.

„Vreau să știți că împărtășim această durere cu voi și, bineînțeles, vom face totul pentru ca ei să nu se simtă uitați, vom face tot ce depinde de noi pentru a simți că-i sprijinim”, a mai spus Vladimir Putin.

Rusia, în drum spre haos

Odată cu începerea iernii, problemele interne au devenit tot mai presante pentru Kremlin.

Într-un articol publicat la jumătatea lunii noiembrie în The Economist se anunță că Rusia „riscă să devină o țară neguvernabilă și să alunece spre haos”.

Sunt tot mai multe semne care arată acest lucru și nu e vorba de cele care țin de deteriorarea calității vieții sau de efectul sancțiunilor economice impuse de Occident.

Vladimir Putin are tot mai multe probleme în ce privește posibile revolte ale militarilor de pe front, ale celor întorși acasă, după ce au fost răniți ori îmbolnăvit, dar și cu facțiunile care apar în instituții și în sistemul militar.

Ramzan Kadîrov a anunțat că în data de 25 noiembrie a avut o întâlnire cu Vladimir Putin în care au discutat despre efortul de război al cecenilor, dar și de crearea unor noi structuri militare, care să se asocieze cu Rosvgardia și din care să facă parte luptători ceceni, se arată într-un raport publicat de Institutul pentru Studiul Războiului.

Această întâlnire sugerează a fi un compromis făcut de Putin în fața lui Kadîrov, oferindu-i acestuia mai multă putere și autonomie în încercarea de a crea o variantă la evoluția Grupului Wagner și a opoziției tot mai vizibile față de Putin a miliardarului Serghei Prigojin, proprietarul armatei.

Încă o armată privată

Prigojin, la sfârșitul săptămânii trecute, într-o declarație publicată de serviciul de presă al companiei sale Concordia, anunță că în armata sa activează mai mulți militari occidentali și chiar „un fost general american”.

Un astfel de anunț nu poate avea decât o direcție - e vorba de Kremlin, căruia i se spune că el, Prigojin, a stabilit un canal de comunicare neoficial cu statele occidentale. 

Chiar dacă informația e o „intoxicare”, din perspectiva limbajului diplomatic, enunțul că un fost general american activează în Grupul Wagner reprezintă un mesaj menit să pună presiune pe Putin.

Iar acest lucru se vede și din faptul că președintele Rusiei, pe lângă întâlnirea cu Kadîrov, a dat ordine serviciului de informații a armatei, GRU, să reducă amenințarea lui Prigojin.

CitatHerson

Armen Sarkisian, un miliardar care gravitează în jurul Kremlinului, fiind finanțatorul fostului președinte pro-rus al Ucrainei, Viktor Ianukovici, a fost numit administrator al închisorilor rusești de pe teritoriul Ucrainei, cu scopul de a putea face recrutări pentru formarea unei noi armate private, anunță raportul Institului pentru Studiul Războiului. 

Vremea, pe frontul de est, a devenit tot mai rece și au apărut primele rapoarte că pământul a înghețat. În aceste condiții, trupele ucrainene se pregătesc să-și reia ofensiva în regiunile Lugansk și Donețk. De asemenea, primii soldați ai Kievului au trecut râul Nipru, ajungând pe malul estic, semn că, mai devreme sau mai târziu, operațiunile militare vor fi reluate și în această zonă.

Deși se vorbește tot mai frecvent despre posibile negocieri, războiul e departe de a se sfârși, experții militari anunțând că acesta va continua cel puțin și pe parcursul iernii.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇