Opțiuni militare pe teren înghețat: Armata rusă ar cam avea nevoie de o pauză

Opțiuni militare pe teren înghețat: Armata rusă ar cam avea nevoie de o pauză

Armata rusă ar cam avea nevoie de o pauză pe frontul din Ucraina. Ceea ce oferă șanse armatei ucrainene – căreia îi trebuie mai multă muniție pentru a le valorifica.

Teren agricol plouat, urme de roți de autovehicule pline cu apă: sezonul noroios afectează frontul din Ucraina în sudul și estul țării, din prima jumătate a lui noiembrie, după ce armata ucraineană a recucerit orașul Herson.

Simultan, potrivit primarului de Kiev Vitali Kliciko, Rusia îi bombardează pe oameni în "cea mai grea iarnă de după Al Doilea Război Mondial".

Aproape peste tot în Ucraina, curentul electric este disponibil doar câteva ore pe zi.

Autoritățile încearcă să-i ajute pe oameni cu corturi încălzite și generatoare de curent. Rusia "a provocat deja pagube majore infrastructurii critice ucrainene, care nu vor putea fi reparate rapid", spune pentru DW Nico Lange de la Conferința de Securitate de la München, expert în Ucraina și Rusia.

ADVERTISING

Piese de schimb pentru stații de transformatoare și alte unități de infrastructură energetică sunt livrate Ucrainei, dar doar înlocuirea "unor anumite transformatoare sau a unor anumite piese" ar dura foarte mult, explică Lange.

Uniunea Europeană trebuie să se pregătească deja de acum pentru primirea de ucraineni care se vor refugia din calea frigului, "nu să așteptăm până când vom începe să vedem imaginile cu oameni înghețați din Ucraina."

Un nou val de refugiați ar face parte din planurile lui Putin, spune Margarete Klein de la Fundația Știință și Politică (SWP), care consiliază la Berlin guvernul german. Kremlinul ar încerca să provoace disensiuni între țările membre ale UE, pe fondul scăderii în unele dintre acestea a disponibilității de preluare de noi refugiați.

Pierderi masive suferite de ruși

Bombardamentele rusești ar urmări și un alt obiectiv: armata rusă ar avea nevoie urgentă de o pauză în Ucraina, crede analista SWP Klein.

ADVERTISING

"Rușii au suferit mari pierderi materiale și de personal." Soldații mobilizați în toamnă ar fi de puțin folos forțelor armate rusești. "Pentru a majora forța de luptă a armatei, nu ajunge să trimiți repede pe front rezerviști prost pregătiți și dotați." Aceștia ar fi doar carne de tun.

"Pentru a antrena mai bine un nou posibil val de rezerviști", Kremlinul ar avea nevoie de timp. "Deoarece numeroși potențiali instructori sunt deja pe front."

A nu oferi armatei ruse acest timp de care are nevoie pare să fie obiectivul strategic principal al armatei ucrainene în această iarnă. În timp ce populația civilă este amenințată de o catastrofă din cauza iernii, temperaturile foarte scăzute ar putea aduce în curând Ucrainei avantaje de ordin militar.

În așteptare pe teren înghețat

În estul Ucrainei, unde rușii ocupă încă părți mari din regiunea Lugansk, soldații ucraineni sunt "pregătiţi pentru acțiune pe teren înghețat", susține expertul pe problemele din Ucraina Nico Lange.

ADVERTISING

Armata ucraineană ar dispune mai ales în nord-est de "foarte multe vehicule pe roți". Pentru ca ea să-și poată "folosi punctele forte, printre care mobilitatea", ar avea nevoie de teren înghețat. Iar prognozele meteo anunță începerea înghețului în nord-estul Ucrainei. "De îndată ce pământul a înghețat, vor spori din nou, cred eu, posibilitățile de acțiune ale părții ucrainene", spune Lange.

"Se pare că asta și așteaptă" pentru "axa de atac din regiunea Lugansk."

Deja în doar câteva săptămâni ar urma să fie rezolvată una din problemele armatei ucrainene: folosirea intensivă a sistemelor de artilerie occidentale duce la uzură masivă. Până la "jumătatea lui decembrie", în Slovacia, la granița cu Ucraina, ar urma să fie construit un centru de reparații pentru arme precum obuzierele autopropulsate germane Panzerhaubitze 2000, a anunțat ministrul Apărării de la Berlin, Christine Lambrecht, în dialogul cu Frankfurter Allgemeine Zeitung.

"Industria germană se ocupă acum de construirea acestui centru, după comanda dată de noi", a arătat Lambrecht.

"Se pregătește în acest sens un mare pachet de piese de schimb cu aproximativ 14.000 de unități."

Lipsește muniția

"Pentru Ucraina este important să valorifice acest moment. Armata ucraineană a dovedit deja că poate să exploateze cu mare iscusință slăbiciunile părții ruse", spune analista SWP Margarete Klein.

Dar armatei ucrainene i-ar lipsi muniția necesară, avertizează Nico Lange de la Conferința de Securitate de la München.

"De exemplu, Ucraina folosește rachetele pentru sistemele de apărare aeriană mai repede decât pot fi acestea produse." La fel în cazul muniției de artilerie, disponibilă pe de altă parte în cantități nelimitate în Rusia.

Astfel, acest război se transformă între timp într-o cursă a muniției.

Putin speculează, potrivit lui Lange, că apărarea aeriană ucraineană va rămâne fără muniție. Simultan, însă, Ucraina primește noi sisteme de apărare aeriană de la cele 50 de state ajutătoare din grupul de contact pentru Ucraina, conduse de SUA.

"Apărarea aeriană a Ucrainei se îmbunătățește", spune Lange. Rusia reacționează și lansează și mai multe rachete și drone asupra infrastructurii civile. Dar acest lucru va deveni tot mai dificil pentru Kremlin.

"Au fost date publicității imagini cu rachetele folosite, care fac parte din rezervele strategice. Iar aceste rachete nu pot fi produse în continuare așa de ușor de ruși, din cauza sancțiunilor tehnologice, pentru că nu au cipuri și tehnologia necesară pentru a le produce."

Faza de iarnă din războiul Rusiei în Ucraina este o luptă cu odgonul. Ce deznodământ va avea, depinde de capacitatea Kievului de a alina suferința populației, cu ajutor occidental, de întărirea mai departe a apărării aeriene ucrainene, de capacitatea armatei ucrainene de a deranja mereu pe teren înghețat trupele ruse, astfel încât acestea să nu apuce să se odihnească.

Șansele pentru o pace rapidă, pentru a curma suferința umană din Ucraina, nu sunt considerate prea mari de experți. Dimpotrivă: "Nu văd de partea rusă pe moment nicio disponibilitate pentru negocieri serioase", conchide experta în Europa de Est Margarete Klein de la SWP.

Frank Hofmann


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇