Omul cinstit ca un gândac în insectar

Omul cinstit ca un gândac în insectar

Se anunță majorări de fiscalitate, rebotezate de Marcel Ciolacu „redimensionare”. Așa cum încercarea de renegociere a PNRR a fost botezată „optimizare”.

Nu ar trebui să fie o surpriză. Revenirea la impozitul progresiv a fost demult un obiectiv al PSD, care acum este de la distanță forța dominantă a coaliției. PNL devine irelevant.

PSD are o imensă nevoie de bani pentru clientelă și mita electorală. Iar pentru PSD sursa sigură de bani a fost mereu spolierea până la os a celor care produc și câștigă.

Ei contribuie și acum cel mai mult, dar de la cine dacă nu de la ei să vrea PSD mai mult?

Dar creșterea impozitării în sine nici măcar nu ar fi cel mai rău lucru, dacă banii plătiți s-ar întoarce la contibuabil în servicii publice mai bune, în infrastructură mai bună.

ADVERTISING

Cel mai rău este că omul se simte jefuit la drumul mare pentru singura vină de a munci mai mult și de a fi cinstit, deci cu veniturile la vedere. Jefuit, pentru că banii sai sunt irosiți în cel mai scandalos mod cu putință.

Banii jefuiți de la cetățenii plătitori susțin un imens aparat birocratic, tot mai mare de la lună la lună pe măsura clientelei care trebuie satisfăcută.

Am mai dat exemplu ministerul Educației, care a ajuns la 6 secretari de stat și 2 subsecretari de stat. Nimeni nu poate explica la ce folosesc. Lunar sunt angajate în administrația centrală sute de persoane.

Banii jefuiți de la cetățean se duc în gaura neagră a populismelor de toate felurile, pe alocuri nerușinate. Să luăm două exemple recente, legate întâmplător sau nu de același minister inutil, creat pentru imagine pe bani publici a dnei Firea. Deci prin el însuși o risipă de bani.

Pe de-o parte, este vorba despre programul Family Start, promovat inclusiv de liberalul premier Ciucă. El înseamnă credite garantate de stat pentu nunți, botezuri și mașini. Cum vor fi ele acordate spune chiar dna Firea: "Nu se cere dovada unor venituri, nu se pune gaj pe o anumită proprietate".

Adică din banii românilor care se cocoșează să muncească vor fi plătite creditele neachitate de cei care vor să le cânte la nuntă sau la botez Salam și Minune.

Ca să încurajam demografia ni se spune. O mare tâmpenie! Nu cu nunți pe banii statului încurajezi demografia. O încurajezi prin predictibilitate, stabilitate economică, infrastructură pentru copii, învățământ de calitate, sănătate de calitate și respect pentru munca și banii omului.

Adică exact ceea ce nu se întâmplă.

Tot dna Firea vrea să arunce banii și pe un progam de fertilizare în vitro care a speriat specialiștii. Niciunde în afară de Voluntari nu a fost gândit un program pentru femei până la 45 de ani, fără limită a numărului de încercări sau de venituri ale beneficiarilor, fără condiționări medicale, fără criterii de performanță pentru clinicile care vor încasa banii publici.

Primul venit, primul servit cu 4.000 de euro până la 20-40 de milioane de euro.

Programe de acest fel există și în alte țări europene, dar în condiții medicale bine definite, până la cel mult 42 de ani, cu un număr limitat de proceduri decontate de stat și numai în clinici la standarde certe. Adică investiția din bani publici se face doar acolo unde sunt șanse rezonabile de succes.

În loc să majoreze gradul de colectare, să recupereze prejudiciile stabilite de instanțe în urma infracțiunilor, în loc să redimensioneze aparatul de stat, să elimine pensiile speciale și sincurile, guvernul se năpustește tot asupra bunului platnic, prins că un gândac în insectar, și îi mai ia un strat de piele, pentru ca apoi să-și bată joc de ea.

Dar evazioniștii sunt la rândul lor clienți politici și dacă nu sunt, e complicat să te duci după ei. Mai bine te folosești de insectar.

Și dacă îi sărăcești pe cei care muncind mai mult își permiteau să și consume mai mult, ce crezi că vei obține în afară de scăderea consumului? Deci inclusiv scăderi ale veniturilor la bugetul de stat.

Le lași bani mai puțini, vor cumpără mai puțin, asta desigur până când vor pleca în altă țară cu impozite poate chiar mai mari, dar care li se întorc.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇