Comisia de Prognoză a revizuit în scădere semnificativă creșterea economică a României în 2022

Comisia de Prognoză a revizuit în scădere semnificativă creșterea economică a României în 2022

Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP) a revizuit în scădere cu 1,4 puncte procentuale, la 2,9%, estimarea de creştere a economiei româneşti pentru acest an, de la 4,3% cât previziona anterior.

În varianta de primăvară a Prognozei pe termen mediu, CNSP arată că suprapunerea şocurilor (contextul geopolitic, majorările succesive ale preţurilor la energie şi alterarea lanţurilor globale de aprovizionare) accentuează riscurile şi incertitudinile asupra economiei, afectând totodată aşteptările pe termen scurt şi comportamentul mediului de afaceri.

ADVERTISING

Estimările publicate de CNSP sunt în linie cu previziunile instituţiilor financiare internaţionale care au revizuit în scădere semnificativă ţintele de creştere ale economiei româneşti în acest an.

Astfel, FMI estima recent un avans de 2,2% pentru 2022, de la 4,8% cât indica în toamnă, în timp ce Banca Mondială a indicat o creştere chiar mai modestă pentru PIB-ul României, de 1,9%.

Potrivit CNSP, conflictul Rusia-Ucraina a determinat o înrăutăţire a indicatorilor comerciali în contextul dependenţei ridicate de gazul rusesc.

ADVERTISING

Pe de altă parte, apariţia unui nou val pandemic în China va accentua blocajele în lanţurile de aprovizionare, afectând în principal industria auto.

Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză menţionează şi un factor pozitiv, respectiv atenuarea şocului pandemic, care a condus la renunţarea restricţiilor începând cu luna martie şi la o creştere a mobilităţii populaţiei.

"În acest context, este de aşteptat continuarea recuperării de activitate în sectoarele cele mai afectate în perioada crizei sanitare, cum ar fi HORECA sau sectorul de transporturi.

ADVERTISING

Se menţine însă riscul apariţiei în sezonul rece al unui nou val pandemic sau al unor mutaţii ale virusului. Analizele efectuate asupra contextului macroeconomic actual relevă un impact aşteptat a se manifesta atât asupra puterii de cumpărare la nivelul populaţiei, cât şi asupra procesului investiţional şi al activităţii agenţilor economici", subliniază sursa.

Exporturile vor creşte cu 4,4% în 2022 (5,1% în Prognoza de iarnă), iar importurile cu 5,1% (5,9% anterior).

Inflaţie de peste 10%

Nivelul estimat al creşterii preţurilor este uşor superior prognozelor anterioare, respectiv 9,7% faţă de 9,5% pentru sfârşitul anului, şi 10,1% faţă de 9,9% ca medie anuală.

Pentru anul 2022, câştigul salarial mediu brut este estimat să crească cu 9,7%, până la un nivel de 6.120 de lei.

Rata şomajului BIM va continua să scadă în anul curent, ajungând la 5,4%.

Proiectul de buget pentru anul 2022 a fost configurat pe o creştere economică de 4,6%.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇