O Românie fără hoție! Cum a transformat PSD un slogan banal într-unul legendar. Câteva consecințe

O Românie fără hoție! Cum a transformat PSD un slogan banal într-unul legendar. Câteva consecințe

În județul Dâmbovița, PSD a reușit să transforme un slogan electoral banal într-unul legendar printr-o greșeală de strategie. 

“O Românie fără hoție!”, un strigăt de disperare venit din mulțime la mitingurile anti PSD din perioada 2017-2019 și preluat de USR-PLUS pentru campania electorală, a fost propulsat la nivel național de nervozitatea și lipsa de tact a lui Corneliu Ștefan, noul președinte al Consiliului Județean Dâmbovița și șeful filialei locale a PSD.

Social-democrații au făcut o sesizare la Biroul Electoral Central din județ în care cer interzicerea sloganului pe motiv că îi “dezavantajează” pe ceilalți competitori. Adică acest slogan pune în dificultate celelalte formațiuni politice.

PSD contestă sloganul USR PLUS „O Românie fără hoţie” pe motiv că „dezavantajează toţi competitorii electorali”

PSD câştigă în Dâmbovița: Biroul Electoral interzice sloganul USR PLUS „O Românie fără hoție”

Printr-o decizie cel puțin ieșită din comun, membrii BEC Dâmbovița acceptă plângerea și interzic sloganul pe motiv că “poate conduce la afectarea libertății alegătorilor de a-și forma o opinie proprie asupra competitorilor electorali și asupra materialului politic promovat de fiecare dintre aceștia”, se arată în motivarea publică a deciziei.

ADVERTISING

Această înlănțuire dintre plângerea făcută de PSD și decizia BEC Dâmbovița arată că social-democrații se simt cu musca pe căciulă, iar USR-PLUS a exploatat intens acest sentiment de vinovăție pe rețelele sociale în ultimele zile.

Alianţa USR-PLUS: După interzicerea sloganului, BEC Dâmboviţa ne-a interzis şi prezentarea programului de guvernare

Raționamentul care însoțește motivarea deciziei ar fi fost potrivit dacă sloganul ar fi fost mult mai specific, adică “O României fără PSD!” sau, măcar, “O Românie fără partide corupte!” În primul caz, discriminarea e directă, iar în al doilea argumentul că alegătorii nu-și pot forma o opinie proprie asupra competitorilor stă în picioare.

“O Românie fără hoție”, într-o formă mai elaborată, e un obiectiv politic pe care-l găsim în programele partidelor din România care consideră corupția o problemă de siguranță națională.

“… a fost adoptată o Strategie Națională Anticorupție care a preluat domeniile identificate ca priorităţi la nivelul UE: recuperarea bunurilor şi resurselor financiare provenite din infracţiuni, protecţia avertizorilor de integritate, achiziţiile publice, prevenirea şi combaterea corupţiei politice şi din sectorul privat, protecţia intereselor financiare ale UE”, se arată în programul de guvernare al PNL, pagina 93. 

“Corupția stă la baza problemelor pe care România le are în cele mai importante domenii: sănătate, educație și dezvoltarea infrastructurii”, se arată și în programul USR-PLUS care pune un accent major pe lupta împotriva corupției.

Decizia din Dâmbovița va fi atacată cu apel la Biroul Electoral Central din București, au anunțat oficialii USR-PLUS, unde aceștia speră că ea va fi anulată.

Oricum se va termina povestea sloganului, USR-PLUS iese în avantaj pentru că acțiunea PSD nu a făcut decât să atragă atenția opiniei publice asupra programului de guvernare propus de această formațiune politică.

Faptul că PSD s-a plâns în mod oficial de acest slogan înseamnă că-și asumă faptul că nu dorește încă o țară în care hoția devine excepție. Mai mult, prin acțiunea respectivă, le transmite și alegătorilor acest lucru.

Un votant PSD, citind știrile, va zăbovi o clipă asupra acesteia, întrebându-se de ce oare PSD nu e de acord cu o Românie fără hoție.

Din nou liderii PSD demonstrează că nu prea le pasă de ce crede electoratul lor. Mai important e să salveze aparențele și să interzică orice posibilă asociere cu guvernarea dezastru din perioada 2016-2019.

Grav e și că reprezentantul PNL din BEC Dâmbovița a votat pentru interzicerea sloganului, o asociere cu PSD cel puțin ciudată pe o tema sensibilă, cea a corupției.

În România, orice partid aflat la putere a încercat ori să suprime discuțiile pe tema corupției, ori să le tempereze, în cel mai bun caz. Subiectul a fost întotdeauna dezvoltat de formațiunile aflate în Opoziție.

Acord la nivelul UE privind condiţionarea fondurilor europene de respectarea statului de drept. Ce înseamnă asta

Deranjant e faptul că România rămâne una dintre cele mai corupte țări din Uniunea Europeană, iar tentativele de scoatere a subiectului de pe agenda publică nu vor schimba această realitate.

În mijlocul unei pandemii în care mor sute de oameni zilnic, avem cea mai redusă activitate a DNA din ultimii ani. Da, sunt și câteva explicații obiective pentru situația respectivă, dar nu înseamnă că nu se observă și că la un moment dat opinia publică nu va reacționa.

Citește și alte texte semnate de Emilian Isailă

Interzicerea sloganului “O Românie fără hoție” arată cât de mult îi deranjează încă pe mulți oameni politici asocierea lor cu deturnarea masivă a fondurilor publice și incapacitatea sistemului de justiție de a limita acest fenomen.

În opinia mea, acest slogan tocmai a devenit definitoriu pentru campania electorală în desfășurare și îi va obliga pe actorii politici să reacționeze într-un fel sau altul. 

Citiți și alte articole interesante pe tema corupției:

Zeci de intelectuali, printre care Andrei Pleșu, Mircea Cărtărescu și Gabriel Liiceanu, fac un apel public către politicieni

De la Corneliu Coposu la Dan Voiculescu: cărțile scrise după gratii

Bologa: Secţia Specială nu a trimis niciun magistrat în judecată pentru corupţie în 2 ani. Acest lucru nu se întâmpla când DNA avea această competenţă

Șeful Direcţiei Generale Anticorupţie din MAI a fost demis. Era acuzat de plagiat și urmărit penal pentru trafic de influenţă şi fals în declaraţii

Blocați de incompetență și corupție: Un antreprenor se luptă cu autoritățile să facă viața românilor mai ușoară. În doi ani, România ar putea fi complet digitalizată, dacă nu s-ar opune din răsputeri clasa politică!


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇