În jurul nostru, dacă deschizi Facebook, Instagram, TikTok sau chiar YouTube, pare că ești singur într-o lume perfectă. În care toți știu rețete minune, fac bani, trăiesc fără griji, înconjurați de dragoste și prieteni perfecți, eventual în locuri la care oricând poți visa sau măcar cu vacanțe în locuri care aduc a colțuri de Rai.
În realitate, oricine are asemenea momente, în spatele lor, adună mult mai multe cu greutăți, încercări și provocări. Povestim prea puțin despre ele!
În momentul în care vine succesul, nimeni nu ne spune cum ar trebui să-i facem față. Pentru că da, succesul este greu de dus! E ușor să luăm exemplul unor artiști care au cedat la vârste fragede, după ce au avut o lume întreagă la picioare. La propriu! De la înălțimea unei scene lumea pare fascinantă, dar și înspăimântătoare în același timp. Scena poate fi oricare. Cu cât este mai înaltă, cu atât e mai copleșitoare!
Scriu aceste rânduri după ce în weekend am citit pe nerăsuflate două cărți cu două perspective brutal de sincere asupra succesului.
Prima dintre ele este „Marta de la Biz”. Spune povestea Martei Ușurelu, owner și publisher pentru cea mai puternică revistă românească de business. Scrisă împreună cu Diana Cosmin, cartea pe care o credeam narcisistă se dovedește a fi o lectură plină de inspirație, (!) modestie, lecții de viață și business.
Mai mult, găsesc în ea povești cu care mă identific, dar și un posibil manual perfect într-o „școală pentru succes”. Arată arta de a conecta oamenii, ce înseamnă perseverența, dar și curajul de a căuta drumuri acolo unde alții cred că este imposibil.
Este o lectură neobișnuită din partea unui om puternic (indiferent de domeniul din care provine) pentru că oferă o perspectivă intimă asupra unui drum cu multe intersecții, obstacole și un mindset care face diferența. Este o carte plină de speranță și care cred că va alimenta pe oricine crede în puterea echipelor și a visurilor hrănite cu multă pasiune și ambiție.
A doua carte pe care m-am surprins că o citesc este despre Adi Mutu. Pe parcursul carierei sale internaționale, Adrian Mutu a evoluat pentru Inter Milano, Hellas Verona, Parma, Juventus, Fiorentina, Cesena, Chelsea și Ajaccio. Recent, a fost desemnat cel mai bun jucător al Fiorentinei din ultimii 20 de ani.
Pentru cine nu l-a urmărit pe terenul de joc, întâmplările din 2004 îi sunt probabil mai familiare. Tristă această perspectivă. Și mai interesant că am simțit nevoia să împărtășesc într-un story că citesc această carte și am primit un val de mesaje care-mi condamnau alegerea, dar mai ales cartea, fără ca măcar să o fi citit. Da, este ușor de judecat mai ales ceea ce nu știm sau înțelegem prea puțin.
Este revelatoare incursiunea în viața unei persoane care și-a câștigat celebritatea prin muncă, iar în momentul de vârf a făcut alegeri greșite care au erodat baza a ceea ce clădise atât de greu. Nu este Adrian Mutu scriitor, dar condeiul lui Cătălin Oprișan îl ajută să spună o poveste fascinantă despre cum nu suntem pregătiți pentru succes și cum din fața scenei de multe ori imaginile sunt atât de distorsionate încât dau naștere unor realități paralele greu de demontat.
După publicarea autobiografiei „Revenirea din infern”, apărută în luna iunie, la editura Bookzone, Adrian Mutu invită doi specialiști din sociologie și psihologie la o discuție despre victorie și eșec, despre pasiune și presiune, „pentru a oferi tinerilor de astăzi îndrumarea de care au nevoie în drumul lor spre performanță”.
Evenimentul va avea loc miercuri, 26 octombrie, la Hotel Pullman din București, în prezența presei. Iar eu am onoarea să moderez această întâlnire și să-i mulțumesc lui Adrian Mutu că a găsit puterea și curajul să dezvăluie public ”povestea neștiută a vieții”.
În cadrul evenimentului, Adrian Mutu împreună cu psihologul dr. Raluca Anton și sociologul dr. Mihaela Stroe vor răspunde mai multor întrebări despre secretele din spatele performanței în orice domeniu de activitate. Vă încurajez să căutați înregistrarea video pe care promit că o voi pune și eu pe Facebook.
Adevărul este că avem nevoie de mai mult adevăr. Să ieșim din bulele de Facebook, Instagram, TikTok sau YouTube! Lumea este departe de a fi perfectă.
Noi nu vom fi niciodată perfecți. Dar împreună putem învăța cum să fim mai buni! Iar poveștile celor care acceptă să-și împărtășească și momentele de glorie, dar mai ales pe cele de slăbiciune, sunt materii de bază într-o „școală pentru succes”.
Iar viața noastră este toată o școală! O școală în care putem avea norocul să ne întâlnim cu oameni buni de la care să învățăm!
Mulțumesc pentru lecții!
Împreună schimbăm lumea în care trăim!