Naţionalismul, combinaţie feroce de trecut mistificat şi utopie politică

Naţionalismul, combinaţie feroce de trecut mistificat şi utopie politică

Discursul naţionalist face din poziţionarea împotriva UE tema sa de căpătâi. Ethosul naţional românesc este un soi de rai pe care internaţionaliştii de la Bruxelles ni l-au distrus prin intermediul cozilor lor de topor de la Bucureşti. Ca atare străinii şi politicienii vânduţi lor sunt de vină pentru relele care ni se întâmplă. Dacă vrem să fim liberi trebuie să ne redobândim ţara iar asta se poate numai ieşind din UE şi trimiţând la gunoi politicienii ce susţin europenismul.

Pleci de la o premiză greşită, cum că vinovaţi sunt alţii, ajungi la o concluzie greşită, cum că trebuie să ieşim dintr-o uniune de state care ne asigură prosperitatea.

Naţionaliştii prefac istoria noastră într-un soi de mit, băgând sub preş toate lucrurile negative ce ni s-au întâmplat şi proslăvind sau exagerând lucrurile bune. Dar nu o fac printr-o aplicată analiză istorică pentru că lucrul acesta este imposibil. O fac traslatând ce le convine din istorie pe tărâmul mitului.

ADVERTISING

Astfel, trecutul nostru ajunge un soi de tărâm de basm în care Feţi Frumoşi şi Ilene Cosânzene se prind de Sânziene în hore pe poienele cu flori ale ţării. Isus se plimbă fericit printre drept credincioşii săi urmat de un sobor de preoţi. Laptele curge pe albiile pâraielor, mierea curge din stupi iar undelemnul sporeşte în fiece vas din fiece bucătărie. România este grădina Maicii Domnului în care binele naţionalist a trimfat pe deplin.

Naţionalismul are o mare problemă: mai mult de jumătate dintre români mai cred în necesitatea aparteneţei noastre la UE. Cum să explici asta susţinătorilor tăi astfel decât clamând că acei cetăţeni care au o opinie contrară sunt vânduţi, sunt trădători? Dar chestia nu merge pentru că ar însemna că neamul nostru este pe jumătate ticălos. Cum să explici că dintr-un Făt Frumos şi o Ileană Cosâzeana care au născut doi prunci unul din ţânci devine un trădător de neam? Cum să explici că în istorie, de frumoşi şi buni şi viteji ce-am fost am pierdut mai bine de o treime din teritoriile noastre şi n-am cârtit 300 de ani sub domniile parveniţilor din Fanar?

Ar însemna sau să recunoşti că realitatea n-a fost aceea clamată de tine sau că neamul nostru este asemeni orişicărui neam, cu bune, cu rele, cu eroii şi trădătorii săi, cu credincioşii şi păcătoşii noştri. Nu poţi recunoaşte asta pentru că elucubraţiile tale n-ar mai avea logică iar discursul tău emoţional menit să stârnească lacrimi naţionaliste şi patriotarde n-ar mai fi susţinut de nimic.

Atunci vine salvarea: de vină pentru felul în care este poporul sunt numai şi numai alogenii, străinii, ei sunt diavoli şi iude, ei ne-au asuprit şi pervertit neamul, ei poartă vina pentru toate relele care ni s-au întâmplat.

Acesta este motivul pentru care un partid ca AUR nu recunoaşte Holocaustul şi se face că nu a existat pogromul de la Iaşi sau deportarea ţiganilor la Bug. Indivizii cu pricina nu pot nici să spună că acţiunile acestea au fost din punctul lor de vedere justificate pentru că au fost necesare, ele curăţind neamul de alogenii care l-au umilit şi l-au pervertit. Nu pot pentru că una peste alta ele au fost nişte crime iar cei ce le-au făptuit au fost nişte criminali. Atunci singura cale este de a nega aceste adevăruri stânjenitoare. La fel au făcut şi fac şi partidele neofasciste din Germania, care neagă Holocaustul din aceleaşi motive.

Nici clerul nu se va îmbulzi să facă o atare recunoaştere deoarece frăţiile legionare au crescut sub pulpana dumnealor. Cum s-a întâmplat acum cu celulele partidului AUR.

Naţionaliştii promit că vor învia trecutul glorios, că vor eradica răul social şi vor nivela diferenţele materiale dintre membri societăţii. Asta au promis şi fasciştii, asta au promis şi comuniştii şi niciunii dintre ei n-au reuşit nimic pentru că realitatea nu suportă utopiile. Mai rău, AUR nu spune cum va face aceste lucruri, nu îndrăzneşte să pună în discuţie metodele concrete prin care îşi vor realiza promisiunile dacă vor veni la putere. N-o fac pentru că ele sunt ori nedemocratice ori nerealiste ori pur şi simplu ele nu există. Nu o fac pentru că astfel ar putea fi combătuţi cu uşurinţă.

Tot ce pot face naţionaliştii este să profite de nemulţumirile sociale pentru a câştiga adepţi, de aici scandalul făcut pe tema pandemiei. AUR nu vine cu soluţii care să rezolve criza sanitară pentru că rezolvarea ei nu-i convine, ar rămâne fără bună parte din strânsura de adepţi pe care a agonisit-o. Are AUR soluţii prin care să rezolve criza preţurilor la energie? Nu, doar critică guvernul că s-a ajuns în situaţia asta. Are AUR soluţii prin care să facă economia mai puternică şi mai profitabilă? Nu, doar critică guvernul pentru că PIB-ul nu creşte până la nori ca să curgă laptele şi mierea. Are AUR soluţii de politică externă care să asigure stabilitatea şi apărarea ţării în cazul unui Ro-exit? Nu, doar critică guvernul pentru că ţara este membră NATO.

Nu-i destul să crezi în basme şi în utopii ca să fii îndreptăţit să conduci o ţară. Ura faţă de străini nu te face un politician mai bun, nu construieşte autostrăzi şi nu măreşte pensiile. Dacă eşti un român verde şi nu ştii cum se face un buget n-ai ce căuta într-un guvern. Nici măcar credinţa nu-ţi asigură rezultate economice şi sociale şi nici nu-ţi pune la dispoziţie un set de reguli prin care să asiguri echitatea socială. De ce au ucis legionarii fruntaşi politici şi gânditori când au venit la putere? Pentru că aceştia erau hârtia de turnesol care îi deconspira, pentru că aceştia erau oglinda care le arăta sluţenia, urâţenia morală.

Ce trebuie făcut acum pentru a combate ascensiunea naţionlismului feroce? Simplu, dar în acalaşi timp extrem de complicat: trebuie guvernat cum se cade, pentru ca majoritatea motivelor invocate de naţionalişti în favoarea lor să devină irelevante. Şi mai trebuie povestită şi repovestită istoria poporului nostru aşa cum a fost ea, pe bune, ca să se convingă unii şi alţii că n-am fost nici mai răi nici mai buni ca alte popoare. Şi bineînţeles că trebuie aplicată legea, pentru că ea este vaccinul care ne poate salva de virusul extremismului.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇