O mică gâlceavă cu un senator AUR. De ce e importantă?

Într-o lume împovărată de boală și moarte, există partide care încearcă să profite de nesiguranța în care trăim. Cât de moral e să faci asta și de ce, mai ales în astfel de vremuri în care responsabilitatea e cea mai importantă calitate a unui om politic.
O mică gâlceavă cu un senator AUR. De ce e importantă?

N-aș fi scris niciodată despre o controversă care a avut loc într-o emisiune TV dacă aceasta n-ar fi provocat reacții mai largi decât m-aș fi așteptat și nu în sensul celor dorite de senatorul AUR Claudiu Târziu, cel cu care m-am contrazis.

În emisiunea “Special” B1 TV, din 29 decembrie, realizată de Nadia Ciurlin, am fost invitat din postura de jurnalist Spotmedia.ro. Pe parcursul acesteia a fost și un segment la care a participat, telefonic, liderul AUR.

Acesta se plângea, pe bună dreptate, că jandarmii au dat buzna peste el să-i aducă procesul verbal al unei amenzi pentru nerespectarea regulilor din timpul pandemiei.

Cu părere de rău, discuția a degenerat în momentul în care, după minute bune de monolog al senatorului, s-a ajuns la tema libertății, iar aici punctul meu de vedere a fost că libertatea care-i ucide pe ceilalți nu mai poate fi numită în acest fel.

Nu vreau să pun accent pe controversă. O puteți urmări aici și să vă formați singuri o opinie.

SPECIAL B1 CU NADIA CIURLIN - VINE OMICRON PESTE ROMÂNIA. CLAUDIU TÂRZIU, CU MASCAȚII LA UȘĂ P1/2
Emisiunea B1 TV în care a avut loc controversa cu senatorul AUR Claudiu Târziu – Sursa: B1 TV / YouTube

Mă interesează mai mult clarificarea acestei confuzii legate de libertate de care profită unii politicieni pentru a-și mări susținerea publică. 

ADVERTISING

Problema e că toate sistemele democratice funcționează, bazându-se pe legi și reguli adoptate de majorități la diferite momente.

Libertatea, într-adevăr, o stare fundamentală a individului și comunității, este îngrădită doar de posibilele vătămări ale libertății celorlalți.

Acesta e motivul pentru care teribiliștii plătesc amendă, li se suspendă carnetul de conducere și pot ajunge chiar și la închisoare dacă depășesc viteza legală pe autostradă și circulă cu 200 de kilometri pe oră.

Când o astfel de înregistrare apare, uneori, pe rețelele sociale, oamenii se revoltă, iar polițiștii încearcă să-l găsească pe autor.

Libertatea nu oferă posibilitatea unui individ sau grup să ucidă în numele ei. Nu se pot încălca drepturile fundamentale ale celorlalți pentru “a salva libertatea” unora. Abia asta e dictatură.

Și aici apare marea problemă creată de pandemie. Grupurile extremiste, care au vrut să profite de nemulțumirea oamenilor obligați de noile reguli să-și schimbe stilul de viață, să poarte mască, să se testeze, să se vaccineze obligatoriu, în unele țări, sau să declare boala, au negat, în prima fază, existența virusului și pandemia.

ProtestAntiMascaSep202
Un protest antimască din septembrie 2020 la care au participat mulți membri AUR, o formațiune care n-ajunsese în Parlament la acel moment, dar se pregătea intens - Foto: Octav Ganea / Inquam Photos

Dacă nu există virusul, atunci, logic, toate aceste măsuri sunt abuzuri. E ușor să ne amintim cum, pe parcursul anului 2020, mai mulți lideri politici au folosit această strategie, inclusiv Marcel Ciolacu, președintele PSD, care susținea că nu poartă mască din motive “medicale”, motive care, după ce situația sanitară a țării s-a agravat, au dispărut.

AUR, o formațiune extremistă din cauza violenței de limbaj, a hărțuirii adversarilor politici, amenințărilor și protestelor violente, a devenit în doi ani a treia forță politică din România, pedalând pe naționalism, populism, contestarea pandemiei și a măsurilor de protejare a populației.

Aproape 8 milioane de români s-au vaccinat până acum cu cel puțin o doză, iar peste 2 milioane dintre ei au făcut și rapelul (doza booster), conform datelor oficiale.

41% din întreaga populație a decis să se protejeze prin vaccin, iar asta e o veste care va schimba discursurile politice, pentru că e foarte probabil ca majoritatea alegătorilor să creadă acum în virus și în pericolul provocat de pandemie.

E și foarte greu să nu fie așa, din moment ce 58.814 persoane au murit în urma infectării și a afecțiunilor provocate și agravate de virus.

În timpul emisiunii de la B1 TV, domnul senator Târziu a spus textual: “nu am negat că acest virus este ucigaș… n-am negat morții”. 

Dar mesajele, discursurile și mitingurile acestei formațiuni au fost de la început împotriva măștii, apoi a vaccinării și, ultima redută, certificatul verde. 

În opinia mea, întregul militantism AUR a avut ca efect indirect minarea oricărei forme de solidaritate socială, creșterea numărului de infectări și a deceselor provocate de pandemie.

Cei de la AUR uită că senatoarea Diana Șoșoacă, simbolul antivacciniștilor din România, a ajuns în Parlament, fiind pe listele formațiunii, iar domnul Simion și domnul Târziu i-au susținut manifestările extremiste și au profitat de ele în campania electorală din 2020.

Așa că e tardiv să spui acum, când tot mai mulți oameni au realizat cât de gravă a fost și este această criză sanitară globală, că “virusul e ucigaș” și că “n-am negat morții”, când asta s-a întâmplat în fiecare zi, vreme de peste un an.

ExtremismAUR

Marea problemă a unor oameni politici e că nu realizează cât de serioasă e activitatea la care s-au înhămat. Votul lor, în cele mai multe cazuri, înseamnă schimbarea radicală a vieților oamenilor.

De multe ori, un astfel de vot pune în pericol comunități, grupuri sociale, îmbolnăveşte sau salvează. Responsabilitatea e imensă. De aceea, sunt surprins când descopăr parlamentari care dau dovadă de imaturitate într-o perioadă atât de dificilă.

În mod logic, nu-mi imaginez cum va putea să supraviețuiască o astfel de mișcare politică după sfârșitul crizei sanitare. Oricât de pesimiști suntem azi, la un moment dat, pandemia va lua sfârșit, exact așa cum a început.

Cum va putea AUR să justifice în fața opiniei publice asocierea cu Diana Șoșoacă, protestele antimască, antimăsuri sanitare și antivaccinare, atunci când marea majoritatea a oamenilor va fi înțeles gravitatea tragediei?

Mi-e greu să-mi imaginez că există vreo persoană care trăiește acum în România și n-a avut pe cineva din familia extinsă care să fi făcut boala, chiar o formă gravă, sau să nu fi auzit de cineva, un prieten, un vecin, o rudă care a murit din cauza infectării.

Mai mult, numărul vaccinaților e tot mai mare, iar scepticii văd că  aceștia nu mor, nu se îmbolnăvesc în aceeași măsură sau dacă o fac, nu au forme grave.

Dar mulți dintre ei mai observă ceva. Faptul că în România restricțiile au fost mai ușoare, nu s-a pus niciodată problema obligativității vaccinării, iar numărul deceselor a fost mai mare. E vorba de cei care au circulat în această perioadă, au lucrat în străinătate și au avut posibilitatea să compare modul cum au administrat pandemia autoritățile din mai multe țări.

În încheiere aș vrea să-i dau cuvântul lui Andrei Partoș, un important realizator de emisiuni radio, care a comentat pe blogul său intervenția senatorului AUR.

“Claudiu Târziu este un senator al României, care țipă, aberează, se laudă cu experiența lui în presă. L-a contrat, spre surprinderea mea, Emilian Isailă, altfel un jurnalist foarte ponderat și cuminte. Trebuie să-l felicit pentru reacție. Ăștia care urlă <libertate> fără să-i cunoască sensurile, fără să-i cunoască măcar definiția, nu trebuie lăsați în spațiul televiziunilor care se pretind naționale”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇