De când Ungaria a preluat președinția rotativă a Consiliului UE, Viktor Orban pare a se transforma din învinsul în alegerile europene din iunie într-un lider european aflat într-un turneu de putere și care adună oaste după oaste.
Chiar și pentru un populist care practică dublul discurs, unul pentru maghiarii din țară și cu totul altul în spatele ușilor închise la Bruxelles, e o performanță, parțial strategică și coordonată, parțial scoaterea unui profit de pe urma unor strategii vulnerabile ale mainstream-ului bruxellez.
Ideea polului european suveranist pe care să îl joace în ambiția lui de a vulnerabiliza UE nu i-a venit acum, a vrut să o pună în practică încă de la precedentul scrutin european, când planul era o asociere cu Giorgia Meloni, care tocmai își începea ascensiunea de pe pozițiile unui lider mai degrabă radical conservator decât liberal.
A fost momentul în care Uniunea Europeană, ea însăși pe un val bun liberal, cu noul grup al președintelui Macron, Renew Europe, devenit făcător de rege, a dejucat planurile lui Viktor Orban și a reușit astfel să-l izoleze.
Războiul din Ucraina și transformarea lui Viktor Orban într-un promotor al agendei putiniste au făcut restul - nici măcar PiS-ul polonez nu i-a rămas alături, diferendul privind agresiunea la scară largă a Ucrainei de către Rusia fiind de nedepășit.
Cum a fost fentată Giorgia Meloni
Ce s-a întâmplat acum? Cum a reușit Viktor Orban să coaguleze un pol suveranist radical, în care să o coopteze pe Marine Le Pen, în privința căreia așteptările erau mai degrabă să încerce o spălare de imaginea de pion putinist și o ambiție de credibilizare, pe modelul Giorgiei Meloni?
Sunt două elemente care pot explica asocierea Orban - Le Pen și ambele țin de calcule și ambiții politice.
- Dorința lui Emmanuel Macron de a-și păstra influența în Parlamentul European, prin Renew Europe, grup care a pierdut mandate după aceste alegeri și care, tehnic, a fost inițial detronat de conservatorii lui Meloni.
În pofida acestui fapt, Macron și Rutte, cei care au negociat din partea Renew Europe top job-urile europene, au reușit să fie la masa tratativelor, cu PPE și socialiștii europeni, ocolind-o practic pe Giorgia Meloni, unul dintre puținii lideri europeni reconfirmați în alegeri.
În această primă etapă, planul a mers și cele trei grupuri și-au făcut împărțeala de funcții. Or, acest fapt a slăbit-o pe Giorgia Meloni, al cărei grup parlamentar conservator a început să se micșoreze prin dezertări la Viktor Orban (Patrioții) și mai ales prin inabilitatea de a-i aduce pe neafiliați.
Rezultatul e acela că Meloni a fost detronată și pe locul al treilea urcă Patrioții lui Viktor Orban și aliații. PiS a ales însă grupul conservator, ceea ce arată că anti-putinismul polonez e principial, indiferent de agenda de politică internă, măcar pentru moment.
Strategia de a o ține aproape pe Meloni ca real politik a fost abandonată, iar consecința a fost ocuparea rapidă a vidului de autoritate de Viktor Orban. Populiștii se pricep să scoată profit din vidul de autoritate și să întrețină crize false, cum este aceea a scufundării UE, care nu poate fi salvată decât de patriotismul pacifist atât de plăcut Kremlinului.
2. Ambiția lui Marine Le Pen de a avea un profil european puternic, care să o poziționeze pentru alegerile care contează acasă, cele pentru președintele Republicii.
Alegerile europene au avut mari învinși, în Germania, Franța, Olanda, Austria, și învingători, Marine Le Pen în Franța, FPO în Austria, AfD în Germania.
Dintre toți, Marine Le Pen voia să nu mai fie percepută lângă micii băieți răi, ci mai degrabă lângă politicienii de tip nou, care au în mână zarurile.
Voia un loc lângă Meloni, care însă nu era atât de dispusă să o valideze, pentru că trecutul putinist și împrumutul de la Rusia atârnau prea greu de Le Pen, în vreme ce liderul italian este perceput ca unul dintre susținătorii verticali ai Ucrainei.
Consecința a fost asocierea lui Le Pen cu Viktor Orban, întrarea în rândul Patrioților, grup pe care RN îl și conduce, datorită numărul mare de mandate aduse. Jordan Bardella (Rassemblement National, Franța) a fost ales președinte al grupului, iar Kinga Gál (Fidesz, Ungaria) prim-vicepreședinte.
Reparația pe care UE o poate face e re-curtarea Giorgiei Meloni, în așa fel încât grupul Orban/Le Pen să fie izolat și să nu reușească să perturbe prea mult agenda.
Există și varianta mai dură, a îndepărtării premature a Ungariei de la președinția Consiliului, dar e o sabie cu două tăișuri, pentru că, dacă Viktor Orban nu se va erija în reprezentantul UE la poarta Kremlimului, va construi o narațiune de victimă a dublului standard care poate costa UE mai mult.