Marcel Ciolacu a început să dea semnale publice că rotativa nu se va produce fix când e ea programată prin protocolul PNL- PSD, adică 25 mai.
Depinde de prioritățile țării, lupta cu inflația, PNRR, a precizat dl Ciolacu mai întâi duminică, la Antena 3, apoi, marți, pentru cine nu a înțeles din prima, în fața reporterilor de la Parlament. Și, desigur, la cele două motive, se adaugă războiul din Ucraina.
În mod cert, dl Ciolacu nu dă impresia unui om care abia așteaptă, numără zilele până să se instaleze premier. Dar ar putea avea probleme, în primul rând, cu propriul partid, să explice motivele.
Marcel Ciolacu, am mai spus-o, cred că își dorește intens să fie premier, dar din 2024, după alegeri, cu o majoritate confortabilă, presiune electorală abia pentru 2028 și cu un președinte „intelectual”, a se citi tot de paie, la Cotroceni.
De ce nu acum?
1.Războiul, cu efectele lui economice, are o evoluție impredictibilă.
2.Meciul cu inflația nu e jucat, iar dacă ea totuși va scădea, vor scădea și veniturile la buget pe care le aduce. Au mai pierdut și ce sperau să încaseze de la OMV, orice corectură s-ar face acum nu poate fi retroactivă.
PSD poate încerca să compenseze cu măsuri de tip taxă pe cifra de afaceri, ceea ce însă nu pot accepta liberalii fără să se sinucidă politic.
3.Se anunță probleme cu PNRR, mai ales dacă legea pensiilor speciale, jalon mare, rămâne caricatura de acum, după cum a lăsat să se înțeleagă însuși ministrul Boloș.
4.Să fii premier fără SGG și Finanțe e foarte greu, mai ales când primarii așteaptă de la tine să arunci cu bani în teritoriu.
5. Ți se va sparge în cap dacă dai Transporturile din ograda partidului când ministerul e condus de unul dintre apropiații tăi, important în ecuația complicată din PSD, și chiar înainte să se taie panglicile pentru 250 de km de autostradă. Bașca multele contracte și funcții ale ministerului.
6. Să iei Justiția înseamnă să îți aprinzi paie în cap. Nu atât intern, deși numai ce ieși pocinog de pocinog cu declarațiile aiuristice ale ministrului Predoiu. Dar mai ales extern. Dacă iar scapă ai tăi caii în miriște, te mai trezești cu scandal și fonduri blocate.
7.Aprovizionarea cu gaze pentru iarna viitoare s-ar putea dovedi mai dificilă, spun specialiștii. În plus, nu există nicio garanție că și anul viitor vor fi 20 de grade în ianuarie.
8.Dacă iei cu japca și sub presiune totul de la PNL, îi vâri pe gât cumva și noile biruri pe mediul de afaceri, riști să arunci liberalii în criză și îl pierzi pe „Nicu”, fără de care e greu de ținut coaliția. Iar dacă liberalii se prăbușesc, cu cine vei face marea coaliție din 2024?
Și nu mă îndoiesc că lista, privită din interiorul PSD, e chiar mai lungă.
Una peste alta, ce poate ieși din aplicarea protocolului pentru PSD? Erodare masivă, și a lui Marcel Ciolacu, și a partidului, deci periclitarea șanselor ca din 2024 PSD să guverneze cu Marcel Ciolacu premier șef peste o coaliție comodă și fără risc.
Și atunci? O variantă vehiculată ar fi ca dl Ciolacu să împingă pe altcineva premier până la alegeri. Ar trebui să aibă o memorie mai scurtă decât a peștelui în acvariu să nu își amintească de Dragnea. Nu merge cu doi poli de putere, oricât de fidel ar părea cel de-al doilea.
Cel mai logic ar fi ca dl Ciolacu și PSD să păstreze formula actuală cu ministere bănoase și poziții cheie, dar și cu postura de opoziție în guvernare. Deci cu toate beneficiile, dar fără decont.
Nu știu dacă ați remarcat, dar când e de anunțat ceva bun, Marcel Ciolacu e primul pe ecrane, când e de dat explicații pentru ceva rău: întrebați premierul!
De ce ar accepta PNL? Pentru că singurul argument de autoritate al lui Nicolae Ciucă în PNL este funcția de premier și partidul este într-o tensiune foarte mare.
Ceea ce pare însă foarte logic politic nu e la fel privit și în teritoriu. Activul PSD, pe de-o parte, are orgoliul șefiei, să scrie premier PSD pe ușă.
Pe de altă parte, speră ca premierul PSD să arunce cu bani după primari, fix ceea ce premierul PSD nu va putea face ușor, mai ales fără Finanțe, Transporturi și SGG.
Deci, în opinia mea, ce pare dl Ciolacu a face este să construiască încet argumentația pentru partid. Vreți să dăm Transporturile și Finanțele? Vreți să decontăm PNRR? Vă promit că luăm premierul, dar hai să mai vedem un pic cu inflația și războiul.
A ridicat miza foarte sus și cu programul său de guvernare, electoral 100%. Neacceptarea pachetului pesedist de către coaliție poate fi pentru dl Ciolacu un argument să nu accepte să fie premier, dacă nu își poate pune în aplicare ideile, nu–i așa?
Dl Iohannis nu este un impediment. Pentru liniștea lui a numit-o premier și pe dna Dăncilă. Nu își va risca finalul de mandat într-o coliziune cu PSD. Acum l-ar pune și pe Dragnea însuși premier pentru o partidă bună de schi.
Mă bucur că dl Kelemen Hunor a dezumflat o prostie care tot circula de ceva vreme: liberalii vor să fie comasate parlamentarele cu localele în septembrie, pentru ca tot Klaus Iohannis să numească viitorul premier. Potrivit Constituției, parlamentarele la termen nu pot fi mutate din decembrie.
Partea cu adevărat rea a acestui joc politic este instabilitatea ministerelor. Marel Boloș a recunoscut deschis că un ministru cu termen de expirare nu mai are aceeași autoritate în instituție.
Deci ceea ce fac ei acum subminează exact prioritățile invocate de Marcel Ciolacu.