S-a rupt pârghia cu care Putin controla Moldova?

Reuniunea liderilor a 47 de state, care se desfășoară în capitala țării de peste Prut, reprezintă cel mai important eveniment politic de la declararea independenței, în august 1991. Drumul spre aderare va fi unul lung, greu și complicat, dar se va încheia cu ieșirea definitivă a Moldovei de sub sufocanta influență a Rusiei.
S-a rupt pârghia cu care Putin controla Moldova?
  • Summit-ul Comunității Politice Europene a reunit șefii de stat și de guverne ale celor 27 de membre a Uniunii, dar și liderii altor 20 de țări de pe bătrânul continent.
  • La începutul lunii februarie din acest an, Volodimir Zelenski a făcut o declarație, percepută ca un duș rece, atât la Chișinău sau Washington, cât și în mai multe capitale europene.
  • Partidul ȘOR, pro-rus, a fost izolat și i s-au tăiat liniile de finanțare din Rusia, iar statele europene, inclusiv România, au oferit ajutoare financiare pentru ca Moldova să supraviețuiască economic.
  • Maia Sandu: Timp de 34 de ani au încercat să ne blocheze viitorul, să ne dezbine, să ne țină în sărăcie, să ne șantajeze, au vrut să fim dependenți, au vrut să înghețăm, să cădem. Dar noi am rezistat! 
  • Roberta Metsola: Sunt aici să aduc un mesaj – Europa este Moldova! Moldova este Europa! Și Moldova nu este și nu va rămâne singură!

Privirea ei obosită se oprește, uneori, pe obiecte nedefinite ce se pierd în orizont, căutând, în zadar, un sprijin solid pentru salvarea lumii fragile care gravitează în jurul ei.

Dincolo de imaginile editate pentru publicarea pe rețelele sociale, cearcăne de nesomn și riduri s-au adunat sub ochii ei.

ADVERTISING

Maia Sandu n-a trecut fără urme de răni prin războiul din umbră care amenință încă dispariția micului stat vizat de mașinațiunile și amenințările Kremlinului.

La Chișinău s-a desfășurat cel mai important eveniment politic găzduit de Republica Moldova de la declararea independenței, din august 1991.

VIDEO. Maia Sandu a reușit să facă pași importanți în ce privește apropierea de Uniunea Europeană, rupând legăturile cu Rusia

Summit-ul Comunității Politice Europene reunește șefii de stat și de guverne ale celor 27 de membre a Uniunii, dar și liderii altor 20 de țări de pe bătrânul continent, printre care Rishi Sunak, prim-ministrul Marii Britanii, dar și pe Osmani Sadriu Vjosa, președinta Kosovo, și Alexander Vucic, președintele Serbiei, între cele două țări înregistrându-se tensiuni și confruntări violente în ultimele zile.

Alerta dată de președintele Ucrainei

La începutul lunii februarie din acest an, Volodimir Zelenski a făcut o declarație, percepută ca un duș rece, atât la Chișinău sau Washington, cât și în mai multe capitale europene.

„Am informat-o pe Maia Sandu că există un plan rusesc, detaliat, privind destabilizarea situației politice din Republica Moldova”, a declarat președintele Ucrainei, la acea vreme.

„Documentul arată cine, când și prin ce metode vrea să distrugă Moldova, cine vrea să schimbe ordinea democratică din această țară și să instituie un control asupra ei”, a mai adăugat Zelenski.

Informația a fost rapid confirmată atât de Casa Albă, cât și de reprezentanți ai agențiilor de securitate din SUA și Marea Britanie.

„În ultimele zile, au apărut în spațiul public discuții cu privire la securitatea țării noastre. Declarațiile președintelui Zelenski despre planurile Federației Ruse de destabilizare a Republicii Moldova au fost confirmate de instituțiile noastre”, a anunțat Maia Sandu.  

„Planul Rusiei de a întreprinde acțiuni subversive pe teritoriul statului nostru nu este unul nou. Tentative de destabilizare a situației și de subminare a statului au existat și în toamna anului trecut, dar ele nu și-au atins obiectivul datorită intervențiilor prompte ale instituțiilor noastre de securitate și de asigurare a ordinii publice”, a mai adăugat președinta Republicii Moldova.

Acela a fost momentul hotărâtor pentru coaliția statelor democratice în ce privește situația Chișinăului. 

Maia Sandu a pornit pe drumul european

Cu o populație sub 4 milioane de locuitori, Moldova, aflată în vecinătatea Ucrainei, trebuia scoasă rapid de sub influența Rusiei pentru a nu complica și mai mult acțiunile Kievului, care se confrunta cu invazia declanșată de Vladimir Putin.

MaiaSaanduEmmanuelMacronChisinau
CHIȘINĂU. Maia Sandu, alături de președintele Franței Emmanuel Macron, la reuniunea liderilor europeni din Republica Moldova - Foto: Presedinte.md

În 21 februarie, în timpul vizitei făcute de Joe Biden la Varșovia, acesta se întâlnește cu Maia Sandu, iar la mitingul de susținere pentru Ucraina îi adresează o încurajare emoționantă.

A fost punctul de cotitură în care Chișinăul a început să rupă rapid toate legăturile noduroase și complicate cu Moscova.

Mai mulți agenți ai Kremlinului au fost arestați pe parcursul lunii martie. 

Partidul ȘOR, pro-rus, a fost izolat și i s-au tăiat liniile de finanțare din Rusia, iar statele europene, inclusiv România, au oferit ajutoare financiare pentru ca Moldova să supraviețuiască economic, fiind grav afectată de războiul din Ucraina.

Dar nimic din toate aceste nu s-ar fi întâmplat fără hotărârea Maiei Sandu de a construi un drum european Republicii Moldova. Iar într-un astfel de context, proiectul ei a fost și este destul de dificil.

„Poziția Chișinăului față de Transnistria a devenit, de asemenea, mai dură. În februarie, parlamentul moldovean a modificat legea pentru a face din separatism o infracțiune care se pedepsește cu închisoarea, ceea ce a provocat indignare la Tiraspol”, a remarcat Galia Ibraghimova, jurnalista care a scris o analiză despre modul în care Moldova încearcă desprinderea de Rusia, în mandatul Maiei Sandu, publicată de „Moscow Times”.

„Chișinăul insistă că amendamentele nu vor fi aplicate retroactiv: doar la viitoarele manifestări de separatism. Totuși, nu este încă clar cum va funcționa, în practică, noua lege, așa că, deocamdată, oficialii transnistreni preferă să nu fie văzuți pe la Chișinău”, a mai adăugat autoarea.

Problema Transnistriei a rămas o mare vulnerabilitate pentru Moldova. Pe teritoriul regiunii separatiste se mai află încă în jur de 1.500 de militari ruși, resturi a celei de a 14-a Armate. De asemenea, mai sunt depozite de muniție, tehnică de luptă, pe care Vladimir Putin a sperat să le folosească împotriva ucrainenilor, acesta fiind raționamentul din spatele planului Kremlinului de a schimba regimul politic de la Chișinău.

Cu toată viteza înainte, spre UE

Prea puțini se așteptau ca mitingul pro-european organizat de Maia Sandu, din data de 21 mai, să fie mai mult de un eveniment prin care liderii politici de la Chișinău să-și exprime atașamentul față de Europa și valorile ei fundamentale.

Dar a fost. Au participat peste 100.000 de oameni, manifestația transformându-se dintr-una politică într-una socială, în care oamenii și-au exprimat clar dorința ca mica țară să se îndrepte cu toată viteza spre Uniunea Europeană.

Mitingul a marcat ruptura societății moldovene de tot ce a reprezentat Rusia și influența ei nefastă de pe parcursul ultimelor trei decenii.

„Timp de 34 de ani au încercat să ne blocheze viitorul, să ne dezbine, să ne țină în sărăcie, să ne șantajeze, au vrut să fim dependenți, au vrut să înghețăm, să cădem. Dar noi am rezistat! Suntem rezistenți! În 34 de ani am rezistat în pofida tuturor piedicilor. Am rămas o țară cu oameni liberi, o țară democratică, o țară care-și merită locul în Uniunea Europeană”, a declarat Maia Sandu, în discursul ei în fața mulțimii care flutura steagurile republicii și pe cele ale Europei, referindu-se direct la presiunea pusă de Kremlin asupra Moldovei.

Pro-EU rally in Chisinau
MITING. Roberta Metsola, șefa Parlamentului European, și Maia Sandu srtăbat mulțimea de oameni venită la Chișinău pentru a-și arăta susținerea pentru aderarea Moldovei la Uniunea Europeană - Foto: Hepta.ro

Roberta Metsola, șefa Parlamentului European, o prezență simbolică la adunarea din Chișinău, și-a început discursul în limba română, în aplauzele celor prezenți.

„Trăim vremuri instabile. Totuși, puteți fi mândri de faptul că cei care au încercat să vă destabilizeze țara au eșuat”, a anunțat oficialul european. 

„Întreaga lume a văzut curajul vostru în timp ce ați sfidat amenințările rusești. Vă asigur că mereu veți avea un prieten și un aliat adevărat în Parlamentul European. Unii dintre colegii mei sunt astăzi aici și suntem mândri să fim cel mai mare susținător al țării dumneavoastră în drumul spre Uniunea Europeană. Sunt aici să aduc un mesaj – Europa este Moldova! Moldova este Europa! Și Moldova nu este și nu va rămâne singură!”, a mai spus Roberta Metsola, în discursul ei.

După 30 de ani, o „puștoaică” aduce speranța

Summitul Comunității Europene, desfășurat la Chișinău, va avea un impact major asupra Moldovei atât din perspectivă politică, dar și economică.

Țara aflată în vecinătatea României a fost pusă pe harta continentului, iar drumul spre integrare va fi lung, greu și sinuos, dar se va sfârși cu aderarea la piața comună.

Integrarea europeană a Moldovei reprezintă cea mai bună cale pentru ca această țară să se apropie de vechea patrie. 

Odată cu dispariția granițelor, cu o unire economică și cu prosperitatea oamenilor de dincolo de Prut, cu toții vom obține o unire mult mai puternică și mai profundă decât una politică, formală și nesigură.

Vom obține unirea în marea familie europeană, una complicată și cu provocări, dar în care democrația, libertatea și drepturile fundamentale ale oamenilor sunt garantate, fiind pilonii Uniunii.

Maia Sandu, cu imaginea ei de puștoaică, aflată în ultimul an de liceu, a reușit ceva ce n-au reușit zeci de lideri români, moldoveni și europeni, pe parcursul ultimelor decenii - să aducă speranța în mijlocul unei populații lovite de sărăcie, manipulate și sacrificate pe altarul intereselor cinice ale Rusiei.    

InfograficLovituraStatMoldova

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇