Zeci de mii de persoane au participat la Adunarea Naţională „Moldova Europeană” care a început la 11:00, în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău. Preşedinta Parlamentului European Roberta Metsola a luat parte la eveniment alături de preşedintele Republicii Moldova Maia Sandu. La finalul mitingului, participanţii au adoptat Rezoluţia „Moldova Europeană”, prin care cer tuturor partidelor şi oamenilor politici să modifice Constituţia pentru a stabili „definitiv şi ireversibil” aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană.
„Vino să spunem într-o singură voce că viitorul ţării noastre este în Uniunea Europeană”, a fost mesajul cu care Maia Sandu i-a chemat pe moldoveni la eveniment. Ea a adresat un apel şi moldovenilor din diaspora, cerându-le să se adune în oraşele în care locuiesc.
Roberta Metsola a spus că a venit la Chișinău pentru a transmite un mesaj important al Uniunii Europene: "Înainte de toate, nu e doar decizia moldovenilor de a fi în Uniunea Europeană, dar e important și pentru Uniunea Europeană să aibă R. Moldova ca membră. Eu provin din cea mai mică țară membră și întotdeauna ne întrebam cu ce putem contribui noi. Pentru mine, apartenența la Uniunea Europeană continuă să protejeze independența, dar de asemenea aduce securitate și prosperitate. Eu sunt astăzi aici, în Moldova, pentru a transmite acest mesaj", a spus Metsola, citată de Ziarul de Gardă.
Moldovenii au răspuns la apelul Maiei Sandu printr-o prezență masivă în centrul Chișinăului. La Adunarea Națională Moldova Europeană au participat peste 75.000 de persoane, potrivit șefului Secţiei Comunicare şi Protocol din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei, Diana Fetco.
Spotmedia.ro a transmis LIVE cele mai importante evenimente de la mitingul pro Europa de la Chișinău:
15:10 - Participanţii la miting au adoptat Rezoluţia "Moldova Europeană", în baza căreia cer tuturor partidelor şi oamenilor politici să modifice Constituţia "pentru a stabili definitiv şi ireversibil aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană".
Rezoluţia "Moldova Europeană" mai prevede "deschiderea cât mai rapid posibil a negocierilor de aderare şi întărirea instituţiilor statului pentru a garanta aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, precum şi o transpunere rapidă a legislaţiei europene prin implicarea specialiştilor din ţările care au parcurs recent aceeaşi etapă de aderare, în special din România".
Documentul prevede "extinderea negocierilor pentru rezolvarea paşnică, definitivă a conflictului transnistrean şi folosirea procesului de aderare la Uniunea Europeană drept catalizator pentru creşterea bunăstării şi nivelului de trai al cetăţenilor moldoveni din regiunea transnistreană reintegrată".
Participanţii la acţiune au votat ca politicienii "să-şi unească eforturile pentru a îmbunătăţi calitatea vieţii cetăţenilor şi a ridica nivelul de trai la standardele europene şi pentru modernizarea localităţilor, aşa încât toţi cetăţenii să aibă acces la servicii şi utilităţi de calitate, la nivel european", dar şi "să asigure interconectarea tuturor sistemelor de infrastructură la piaţa europeană - electric, de transport de gaze, rutier, feroviar, de comunicaţii - pentru a exclude orice tip de şantaj şi a asigura independenţa Republicii Moldova de a se dezvolta liber şi fără constrângeri".
Un punct important al Rezoluţiei este cel prin care clasei politice din Republica Moldova i se cere "să condamne cu fermitate războiul ilegal şi inuman început de Rusia în Ucraina, care subminează stabilitatea şi afectează grav întreaga regiune, inclusiv Republica Moldova, şi să ia o poziţie clară împotriva persoanelor care au declanşat războiul, a celor declarate criminali de război de instituţiile internaţionale şi a celor care susţin războiul şi participă la destabilizarea situaţiei din regiune".
De asemenea, cetăţenii moldoveni care au votat rezoluția au făcut apel la instituţiile Uniunii Europene să continue sprijinul acordat ţării şi să accepte Republica Moldova în familia europeană după îndeplinirea condiţiilor de aderare, precizând că "aderarea la UE este drumul ales cu fermitate de Republica Moldova".
13:41 - Obiectivul Republicii Moldova este ca până în 2030 să devină membru cu drepturi depline al Uniunii Europene, a declarat preşedintele Maia Sandu.
13:32 - Peste 75.000 de persoane au participat, duminică, la mitingul pro-european organizat la Chişinău, la iniţiativa preşedintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, potrivit șefului Secţiei Comunicare şi Protocol din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei, Diana Fetco, citată de Agerpres.
11:55 - Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, și-a început discursul cu câteva cuvinte în limba română: "Europa este Moldova. Moldova este Europa", a spus oficialul european care a scandat apoi "Europa! Europa! Europa!" împreună cu oamenii din piață.
"Ați ales Europa și Europa vă așteaptă cu brațele și inimile deschise. (…) Moldova nu este singură", a afirmat Metsola în aplauzele mulțimii.
"Europa este familia voastră și e dreptul vostru să vă decideți viitorul țării. Vă vom primi cu inimile și brațele deschise. Nu există puteri mici și mari în Europa, credem în egalitate și libertate. Voi veți aduce o parte din voi în Europa și veți face Europa mai puternică. Credem în aceleași valori. Împreună putem înfrunta orice. Pentru că Moldova face parte din familia noastră europeană, iar această familie va fi mereu cu voi", a continuat ea.
Roberta Metsola a avut cuvinte de laudă la adresa Maiei Sandu, pe care a numit-o "o femeie care personifică ceea ce înseamnă să fii european, un lider care inspiră și un om care va schimba fața Europei": "Maia, eu vreau să stau lângă tine atunci, când se vor deschide oficial negocierile de aderare, sper în acest an", a spus președinta Parlamentului European.
11:50 - Maia Sandu a rostit câteva fraze în rusă, ucraineană și găgăuză, declarând că Uniunea Europeană apără drepturile tuturor etniilor. Atunci când a vorbit în limba ucraineană, Maia Sandu a fost aplaudată îndelung.
11:45 - În timpul discursului rostit de Maia Sandu, participanții la adunare au scandat "Europa!", "Moldova!", dar și "Slavă Ucrainei!", atunci când șefa statului a declarat că războiul nu a ajuns în Republica Moldova datorită Ucrainei, care se apără de agresorul rus.
11:15 - Președinta Maia Sandu susține un discurs în Piața Marii Adunări Naționale.
Maia Sandu a apreciat faptul că cetățenii Republicii Moldova au răspuns apelului său și au venit în număr mare atât în centrul Chșinăului, cât și la Paris, Londra, București, Madrid și alte metropole europene. De asemenea, Sandu le-a mulțumit președintei Parlamentului European, Roberta Metsola și partenerilor care au venit la Chișinău pentru a reconfirma susținerea țărilor europene pentru calea aleasă de R. Moldova, calea europeană.
Principalele declarații:
- "Locul Modovei este în Uniunea Europeană! Am venit să spunem răspicat, cu încredere și cu mândrie: moldovenii sunt europeni! Locul Moldovei este în Uniunea Europeană!"
- "Noi suntem aici să scandăm astăzi: Moldova europeană! (…) Vocea noastră azi este una comună, oriunde v-ați afla. Moldovenii sunt europeni. Locul R. Moldova este în UE. Proiectul nostru de țară este ca R. Moldova să fie până în 2030 membru al UE. Acesta nu este doar angajamentul meu, îl susține UE și asta cere poporul Republicii Moldova"
- "Europa este mai mult decât o lozincă politică, este un mod de viață, un vis care trebuie să devină realitate și șansa poporului nostru ca să trăiască în liniște, în pace și belșug. Acum suntem cel mai aproape de a îndeplini acest vis, pentru care au ieșit în centrul Chișinăului acum 34 de ani și buneii sau părinții noștri, dar trebuie eforturi din partea întregii societăți"
- În ultimii 34 de ani, forțe externe "au încercat să ne dezbine, să ne șantajeze, să înghețăm, să cădem, dar noi am rezistat": „Am rămas un stat cu oameni liberi care își merită locul în UE. Cum va arăta viitorul copiilor noștri în viitorii șapte ani depinde de noi. Nimeni nu ne poate sta în calea dezvoltării, dacă noi toți vor merge către UE, stăpân în casa noastră este doar poporul"
11:10 - sunt intonate imnurile Republicii Moldova și cel al Uniunii Europene.
11:05 - Președinta Maia Sandu a ajuns împreună cu președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, în Piața Marii Adunări Naționale. Ele au ales să meargă prin mulțime pentru a urca pe scenă. Oamenii scandează: „Europa! Europa! Europa!”.
10:45 - Oamenii au început să se adune în Piața Marii Adunări Naționale. Ei poartă steaguri ale UE și Republicii Moldova. În piață se aud cântece patriotice, transmite TV8.md.
Mesajul Maiei Sandu
”Moldovenii s-au adunat de fiecare dată pentru a decide soarta ţării. Ne-am adunat în Piaţa Marii Adunări Naţionale şi am cerut libertate şi suveranitate. Pentru că neamul nostru are o credinţă de nezdruncinat în omenie şi în dreptate. Moldova s-a ridicat ori de câte ori a fost nevoie. Aşa suntem noi. Uniţi în momentele hotărâtoare. Este nevoie de toţi pentru a pune Moldova pe calea cea dreaptă. Calea europeană. O lume întreagă va vedea - stăpân în ţara noastră este poporul. Moldovenii sunt europeni. Vino pe 21 mai, la ora 11:00, în Piaţa Marii Adunări Naţionale, să spunem într-o singură voce că viitorul ţării noastre este în Uniunea Europeană”, a scris recent pe Facebook preşedintele Maia Sandu, chemându-i pe moldoveni la eveniment. Ea a adresat un apel şi moldovenilor din diaspora, cerându-le să se adune în oraşele în care locuiesc.
La 3 martie 2022, Republica Moldova a depus o cerere de aderare la UE, iar la 23 iunie 2022, Consiliul European a acordat Republicii Moldova statutul de ţară candidată. Consiliul a luat act de eforturile considerabile depuse de Republica Moldova în urmărirea obiectivelor care stau la baza statutului său de stat candidat şi a încurajat ţara să continue agenda sa de reforme şi să îndeplinească condiţiile specificate în avizul Comisiei privind cererea sa de aderare, astfel încât să avanseze în direcţia integrării.